20 травня 2021 року виповнилося 2 роки з моменту інавгурації 6-го Президента України Володимира Зеленського. Ми вирішили проаналізувати, як депутати мажоритарники підтримують законодавчі ініціативи керівника держави та порівняти ці показники з аналогічними щодо 5-го Президента України Петра Порошенка.

Під час двох останніх парламентських виборчих кампаній застосовувалась одна й та ж паралельна виборча система, згідно якою 225 депутатів обираються за списками партій, інші 225 – у мажоритарних округах, на які розподілена вся територія країни. В Харківській області розташовано 14 виборчих округів: 7 в області та 7 в місті Харкові. Хоча підтримка місцевими парламентарями не дуже сильно впливає на фінальний результат, все ж можна дослідити як в тому чи іншому регіоні депутати погоджуються з пропонованою політикою президента.

Як розподілялись електоральні вподобання у 2014 та 2019 роках

За результатами позачергових парламентських виборів 2014 року, у 14 ОВО округах Харківської області, 7 депутатів увійшли до складу депутатської групи «Партія «Відродження» – це Валерій Писаренко, Дмитро Святаш, Віталій Хомутиннік, Володимир Мисик, Володимир Кацуба, Віктор Остапчук та Олександр Біловол; 3 члени депутатської фракції політичної партії «Опозиційний блок» – Дмитро Шенцев, Дмитро Добкін та Євгеній Мураєв; 2 представники депутатської групи «Воля народу» – Олександр Фельдман та Анатолій Гіршфельд; 1 член депутатської фракції політичної партії «Народний фронт» – Олександр Кірш та позафракційний Анатолій Денисенко

Зовсім іншим є представництво мажоритарних округів у 9 скликанні. 11 округів представляють представники депутатської фракції політичної партії «Слуга народу» – це Марія Мезенцева, Олександр Куницький, Андрій Одарченко, Вікторія Кінзбурська, Юрій Здебський, Олександр Бакумов, Євген Пивоваров, Дмитро Любота, Олександр Літвінов, Олексій Красов, Дмитро Микиша. Ще 2 депутати, які пройшли до парламенту знову – це Олександр Фельдман (депутатська фракція політичної партії «Опозиційна платформа - За життя») та Дмитро Шенцев (позафракційний). Юлія Світлична (позафракційна) була обрана під час проміжних виборів народного депутата в 179 ВО 15 березня 2020 року.

Одномандатний виборчий округ №

8 скликання

9 скликання

Прізвище та ім’я

Фракція/група

Прізвище та ім’я

Фракція/група

168

Валерій Писаренко

«Партія «Відродження»

Марія Мезенцева

«Слуга Народу»

169

Олександр Кірш

«Народний Фронт»

Олександр Куницький

«Слуга Народу»

170

Дмитро Святаш

«Партія «Відродження»

Андрій Одарченко

«Слуга Народу»

171

Віталій Хомутиннік

«Партія «Відродження»

Вікторія Кінщбурська

«Слуга Народу»

172

Володимир Мисик

«Партія «Відродження»

Юрій Здебський

«Слуга Народу»

173

Анатолій Денисенко

Позафракційний

Олександр Бакумов

«Слуга Народу»

174

Олександр Фельдман

«Воля народу»

Олександр Фельдман

«Опозиційна платформа – За життя»

175

Володимир Кацуба

«Партія «Відродження»

Євген Пивоваров

«Слуга Народу»

176

Дмитро Шенцев

«Опозиційний блок»

Дмитро Шенцев

Позафракційний

177

Віктор Остапчук

«Партія «Відродження»

Дмитро Любота

«Слуга Народу»

178

Дмитро Добкін

«Опозиційний блок»

Олександр Літвінов

«Слуга Народу»

179

Анатолій Гіршфельд

«Воля народу»

Юлія Світлична

Позафракційна

180

Олександр Біловол

«Партія «Відродження»

Олексій Красов

«Слуга Народу»

181

Євгеній Мураєв

«Опозиційний блок»

Дмитро Микиша

«Слуга Народу»

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Президента на національному та обласному рівні

Законодавча ініціатива це звернення суб'єкта котрий наділений відповідним правом до Верховної Ради України стосовно прийняття нового закону або внесення в змін чи припинення чинності до діючого закону. Відповідно до статті 93 Конституції України суб’єктами законодавчої ініціативи в нашій державі є:

  1. Президент України;
  2. Народні Депутати України;
  3. Кабінет Міністрів України.

Більшість законопроєктів в Україні подається саме народними депутатами, втім частина все ж йде і від Президента. Тому для того аби з’ясувати рівень підтримки парламентарів Харківщини до очільника держави, ми підрахували як вони голосують за той чи інший законопроект поданий Президентом. Загалом за перші два роки своєї каденції Петро Порошенко скористався своїм правом законодавчої ініціативи 81 раз, в той час як за ініціативи Володимира Зеленського було подано 133 законопроекти. В обох президентів більше половини ініціатив були підтримані парламентом. Голосуючи за законопроєкт, народний депутат, може віддати свій голос «За», «Проти» або «Утриматись» крім того депутат може бути відсутній на сесії або не брати участі в голосуванні, таким чином з 5 опцій лише одна дозволяє підтримати законопроект, голосування «За». На загальнодержавному рівні підтримка ініціатив Петра Порошенка народними депутатами становила 60,1%, у Володимира Зеленського цей показник є вищим і становить 68,1%. Якщо ж враховувати виключно депутатів мажоритарників Харківської області, то підтримка ініціатив президентів становила 24,2% в Петра Порошенка та 75,6% у Володимира Зеленського. 

Про рівень недовіри до законопроєктів, ініційованих президентами може говорити і голосування «Проти». Проте цей показник є доволі низьким – 0,4% проти законопроєктів Порошенка та 0,1% проти законопроєктів Зеленського. Під час 42,5% голосувань за ініціативи Петра Порошенка, депутати мажоритарники 8 скликання від Харківської області були відсутніми, а ще в 31,1% випадків просто ігнорували голосування, як і більшість інших. В 9 скликанні другим показником є відсутність під час голосувань – 13,1%.

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Президента в розрізі окремих депутатів

За перші два роки своєї каденції найбільший рівень підтримки законодавчих ініціатив серед депутатів мажоритарників Харківщини Петро Порошенко отримав від Олександра Кірша. Парламентар голосував «За» законопроєкти подані президентом у 87% випадків. Найменшим же був рівень підтримки від Дмитра Шенцева та Євгенія Мураєва – по 4% відповідно. Втім слід зазначити, що Дмитро Шенцев був відсутній під час 63,4% голосувань за ініціативи президента, Євгеній Мураєв не був присутній під час 46,5% голосувань. Олександр Біловол, Віктор Остапчук та Віталій Хомутиннік підтримали від 30% до 40% законопроєктів Петра Порошенка. У всіх інших депутатів цей показник нижчий за 30%. Найбільше голосувань не відвідав Валерій Писаренко – 85,1%, також високий показник прогулів у Олександра Фельдмана (72,3%), Володимира Мисика, Дмитра Добкіна та Віталія Хомутинніка – у всіх трьох показник відсутності під час голосувань за ініціативи Петра Порошенка – 59,4%.

За аналогічний термін перебування на посаді показник підтримки Володимира Зеленського народними депутатами Харківщини є набагато вищим, ніж в його попередника. Так, всі 11 представників фракції «Слуга народу» підтримують ініціативи шостого президента у більш ніж 70% голосувань. Найактивніше голосують «За» 2 депутати: Олександр Бакумов та Олександр Літвінов – 94,4% випадків. Юлія Світлична за рік перебування у Верховній раді України голосувала «За» законопроєкти Володимира Зеленського у 72,2% голосувань. Найнижчі показники підтримки у Олександра Фельдмана та Дмитра Шенцева – по 5,6%. Олександр Фельдман був присутнім у залі та проігнорував 68,8% голосувань, а Дмитро Шенцев був відсутнім у 65,6% випадків.