Останнім часом питання співпраці України та Міжнародного валютного фонду (МВФ) не сходить з новинних стрічок та дискусій в українському політикумі та суспільстві. Наразі допомога від МВФ є важливою статтею Державного бюджету, а реалізація вимог для отримання траншу стала підставою для подання рекордної кількості поправок до законопроєкту за всю історію роботи українського парламенту, що в свою чергу спричинило навіть роботу над змінами до Регламенту Верховної Ради України.

Верховна Рада України ІХ скликання підтримувала всі законодавчі ініціативи, спрямовані на виконання  рекомендацій МВФ, які розглядались депутатами, проте позиції парламентських фракцій щодо цих законопроєктів відрізнялися. Таким є один з результатів дослідження Громадянською мережею ОПОРА підтримки українськими парламентарями законопроєктів, спрямованих на реалізацію рекомендацій Міжнародного валютного фонду.

Які вимоги МВФ висував до Верховної Ради України

Реалізація пропозиції МВФ для України відноситься до компетенції парламенту, Кабміну та інших органів державної влади і охоплює різні сфери життя суспільства. Детальніше про рекомендації міжнародної інституції можна прочитати тут: МВФ — Україні: політична підтримка зараз, а транш — потім.

Законодавчі ініціативи, які стосувалися виконання вимог МВФ умовно можна розділити на 3 групи:

Ринкова реформа. 

До цієї групи відносяться законопроєкти, спрямовані на впровадження  ринкових відносин в ключових галузях економіки. Сюди можна віднести:

Антикорупційна реформа.

До другої групи входять законопроєкти, спрямовані на реформу правоохоронних органів та антикорупційну реформу. До неї можна віднести: 

Збалансованість бюджету.

До третьої групи відносяться законопроєкти щодо гармонізації бюджету в частині зменшення дефіциту бюджету і актуальності його ключових показників. Також МВФ підтримав зміни до бюджету в частині збільшення дефіцитної частини, спрямовані на боротьбу з коронавірусом:

Наразі, 7 з 8 законопроєктів стали законами. Ще один законопроєкт “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності” (№ 2571-д) прийнятий за основу і очікує 2 читання.

Зауважимо, що більшість законопроєктів, крім реалізації пропозицій МВФ безпопередньо, містять ряд часто суперечливих норм. Тому ми досліджуємо саме результати голосувань, а не зміст законопроєктів і доцільність чи недоцільність їх підтримки парламентарями.

Для аналізу голосувань ми використали портал rada4you.org, де згрупували  голосування за основу і в цілому за ці законопроєкти в окрему політику, всього - 15 голосувань за 8 законодавчих ініціатив.

Ініціатори законопроєктів

Половину законопроєктів, спрямованих на виконання рекомендацій МВФ подали народні депутати. Це законопроєкти щодо ринкових реформ, які впроваджують анбалдінг НАК “Нафтогаз України”, впровадження ринку землі сільськогосподарського призначення, неможливість повернення націоналізованих банків власникам, а також законопроєкт щодо внесення змін до Державного бюджету України.

3 законопроєкти з 8 подав Президент України Володимир Зеленський – всі стосовно антикорупційної реформи.

1 законопроєкт ініційовано тодішнім Прем`єр-міністром України Олексієм Гончаруком -

"Про Державний бюджет України на 2020 рік”.

Підтримка законопроєктів

Показник середнього рівня підтримки голосувань з цього переліку становить 288 голосів, або 68% діючого складу Верховної Ради.

Найбільшу підтримку отримало голосування за Проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу” (№ 2239-1) - у другому читанні та в цілому -  341 голос “За”.

Найменшу підтримку парламент показав щодо Проєкту Закону України “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№ 3279-д) - в цілому, яке підтримали 249 депутатів.

Найбільше голосів “проти” отримав законопроєкт “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" (№ 3279-д), яким вносилися зміни для реалізації пропонованих карантинних заходів. При голосуванні “за основу” “проти” проголосувало 97 депутатів, при голосуванні “в цілому” - 98 депутатів,або 23%. 

Найбільше розкололо фракції голосування за Проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів” (№ 1031) або так званий законопроєкт про незаконне збагачення. Під час голосування у другому читанні та в цілому за цей акт аж 57 депутатів проголосували відмінно від більшості своєї фракції/групи.

Голосування фракцій

Відповідно до даних порталу rada4you org найвищий рівень підтримки рекомендацій МВФ продемонстрували депутати фракції “Слуга народу” - 95%, найнижчий рівень підтримки політики - у фракції “Опозиційної платформи  - За життя” - 42%*.
*Показник визначений за шкалою, де 100% відповідає голосування “за”, 50% - “утримався”/”не голосував”, а 0% - “проти”. 

Більшість фракції “Слуга Народу” підтримувала всі голосування з вищенаведеного переліку. Представники депутатської групи “Довіра”, яка була створена в грудні 2019 року, також підтримали більшістю 4 голосування, які відбулися після створення цієї групи.

Більшість фракції “Голосу” голосувала ствердно за всі законопроєкти, крім бюджетних та змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10) – за основу. 

“Європейська Солідарність” більшістю підтримала 7 з 15 голосувань: законопроєкти щодо внесення змін до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) (№ 1025) за основу та в цілому, внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу (№ 2239-1) за основу та в цілому, вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№ 1009) у другому читанні та в цілому, внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення
(№ 2178-10) у другому читанні та в цілому, щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д) за основу. Тобто, стосовно законопроєктів  № 1009 та № 2178-10 до другого читання фракція змінила позицію та підтримала їх. 

Фракція “Батьківщина” більшістю позитивно проголосувала 6 разів, підтримавши внесення змін до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) (№1025) за основу та в цілому, внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№ 1009) за основу і в цілому, внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 1031) - за основу (пізніше змінила свою позицію і не підтримала його в цілому) та внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу (№ 2239-1) - у другому читанні та в цілому, який раніше не підтримала за основу.

Депутатська група “За майбутнє” підтримала більшістю 5 голосувань: проєкт Закону України “Про Державний бюджет України на 2020 рік” (№ 2000) та проєкт Закону України “Про внесення зміни до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду)” (№ 1025) як за основу, так і в цілому, проект Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства” (№ 1009) - у другому читанні та в цілому.

Єдине голосування, під час якого більшість фракції “Опозиційна платформа - За життя” проголосували “за” стало голосування про прийняття за основу Проєкту Закону України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів” (№ 1031).

 

Голосування політичних лідерів фракцій

Олександр Корнієнко (“Слуга Народу”), як і більшість його фракції, проголосував за всі законопроєкти з нашої вибірки.

Петро Порошенко (“Європейська солідарність”) підтримав 4 законопроєкти: щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення (№ 2178-10) у другому читанні та в цілому, щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 1031) у другому читанні та в цілому, щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д)  за основу та щодо внесення змін до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) (№ 1025) за основу.

Юлія Тимошенко (“Батьківщина”) 5 разів з 15 натиснула кнопку “за”, підтримавши законопроєкти щодо внесення змін до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) (№ 1025) - як за основу, так і в цілому, щодо внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу (№ 2239-1) - у другому читанні та в цілому, щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 1031) - за основу, щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№ 1009) - за основу.

Святослав Вакарчук (“Голос”) 8 разів проголосував “за”. 3 законопроєкти політик підтримав як за основу, так і в цілому, а саме: акти щодо внесення змін до Закону України "Про Вищий антикорупційний суд" (щодо початку роботи суду) (№ 1025), внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№ 1031), внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу (№ 2239-1). За основу Святослав Вакарчук підтримав законопроєкти щодо внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення деяких механізмів регулювання банківської діяльності (№ 2571-д) та внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№ 1009).

Віктор Медведчук (“Опозиційна платформа - За життя”) не проголосував жодного разу за відповідні законопроєкти.

Таким чином, усі лідери фракцій, за винятком Олександра Корнієнка, підтримали менше законопроєктів, ніж їхні фракції, хоча, переважно, діяли синхронно зі своїми колегами по фракції.

Зміни позиції фракцій/груп щодо законопроєктів

Загалом депутатські фракції та групи 7 разів змінювали своє ставлення до законопроєктів від першого до другого читання. Зокрема, більша частина депутатів фракції “Батьківщина” в голосуванні за основу Проекту Закону “Про внесення змін до деяких законів України у зв'язку з відокремленням діяльності з транспортування природного газу” (№ 2239-1) утрималась, а в другому читанні та цілому вже проголосувала “за”. Натомість, Проект Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів” (№ 1031) більшість депутатів фракції підтримала за основу, а в другому читанні вже утрималась. 

Фракція “Європейська солідарність” також 2 рази змінювала позицію щодо підтримки законопроєктів у другому читанні та в цілому. Так, під час розгляду Проєкту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№ 1009) за основу більшість депутатів з фракції утримались, а в другому читанні вже проголосували “за”. Схожа ситуація також з голосуванням за Проєкт Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення
 (№ 2178-10): під час розгляду документу за основу більшість фракції проголосувала проти, натомість в другому читанні вже змінила позицію і підтримала законопроєкт.

“Опозиційна платформа - За  життя” змінила позицію щодо проєкту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів” (№ 1031). Фракція підтримала його за основу, але в другому читанні вже не голосувала.

Більшість фракції “Голос” при розгляді проєкту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення
(№ 2178-10) за основу утримались, натомість в другому читанні підтримали цей законопроєкт.

Більшість депутатської групи “За майбутнє” утрималась під час розгляду за основу Проєкту Закону “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства”
(№ 1009), натомість проголосувала “за” в другому читанні.

Висновок

Наразі законопроєкти, спрямовані на реалізацію рекомендацій Міжнародного валютного фонду отримують достатній рівень підтримки у Верховній Раді України. Досить яскраво проявляють себе політичні групи прихильників та противників цих законодавчих ініціатив. До прихильників запропонованої реалізації рекомендацій МВФ можна віднести фракцію “Слуга народу” та депутатську групу “Довіра”, які повністю підтримують ці ініціативи, а також фракцію “Голос”, яка  підтримала всі законопроєкти, крім бюджетних. До ситуативних прихильників можна віднести фракції “Європейська солідарність”, “Батьківщина” та депутатську групу “За майбутнє”, які підтримували окремі законопроєкти. Натомість противником законопроєктів стали депутати з фракції “Опозиційна платформа - За життя”, які не підтримали жоден із законопроєктів в цілому.

Довідково: «Проєкт «Депутат від А до Я»  реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа»