4 з 6 депутатів, обраних у одномандатних виборчих округах Закарпатської області, активно співпрацюють між собою у Верховній Раді України, найбільше – в частині подання депутатських запитів. Таким є один з результатів дослідження активності народних депутатів Закарпаття у Верховній Раді України.

ОПОРА проаналізувала роботу парламентарів краю з моменту отримання повноважень і до 31 березня 2020 року включно.

Депутати від Закарпаття: фракційна приналежність

Мажоритарні округи Закарпатської області представляють 6 депутатів: Роберт Горват (68 округ, Ужгород), Віктор Балога (69 округ, Мукачево), Михайло Лаба (70 округ, Свалява), Валерій Лунченко (71 округ, Хуст), Василь Петьовка (72 округ, Тячів), Владіслав Поляк (73 округ, Виноградів). 4 депутатів – Роберт Горват, Віктор Балога, Валерій Лунченко та Василь Петьовка, були депутатами минулих скликань. Михайло Лаба та Владіслав Поляк обрані до Верховної Ради України вперше.

Віктор Балога та Михайло Лаба у парламенті перебувають у складі депутатської групи “За майбутнє” та фракції “Слуга народу” відповідно. Фракційну приналежність депутати не змінювали.

Натомість, інші 4 депутатів перебували то у складі депутатських груп, то у статусі позафракційних депутатів. Так, Роберт Горват, Валерій Лунченко та Василь Петьовка, які на початку каденції не входили до жодної фракції, в грудні 2019 року вступили до новоствореної депутатської групи “Довіра”. Валерій Лунченко став заступником голови цієї депутатської групи. Владіслав Поляк, який до грудня 2019 року входив до депутатської групи “За майбутнє”, вийшов з неї і наразі не входить до жодної фракції

Участь у голосуваннях


За період з  серпня 2019 до березня 2020 року включно у Верховній Раді України відбулося 3707 голосувань. Перед кожним засіданням депутати реєструються за допомогою електронної системи, вставляючи свою картку та натискаючи кнопку “За”. Якщо депутат не зареєструвався, але бере участь у голосуваннях, то він вважається присутнім на засіданні. Таким чином, саме участю у голосуваннях вимірюється відвідуваність депутатами пленарних засідань парламенту.

Зазначимо, що закарпатські парламентарі демонструють досить різні показники участі у голосуваннях. Обранці регіону демонструють високий середній “показник неголосування”, який становить 30,6% голосувань, при цьому середній показник відсутності депутатів Закарпаття на засіданнях - 10,5% голосувань. Натомість, згідно з дослідженням ОПОРИ, середній “показник неголосування” за пів року роботи парламенту становить 15,5%, а відсутності – 10,8% голосувань.

Найбільш дисципліновано у пленарних засіданнях брав участь Михайло Лаба, який проголосував у 93% випадків, Владіслав Поляк взяв участь у 67% голосувань, Валерій Лунченко та Василь Петьовка - у 54%, Роберт Горват - у 52%. Найменше ж голосував у сесійній залі Віктор Балога. Депутат взяв участь у 25% голосувань, а решту був відсутній (33,8%) або не голосував (41,2%).

Законотворча діяльність

Законопроєкти
 

Загалом закарпатські парламентарі подали 53 законопроєкти, 12 з яких серед співініціаторів мали 2 і більше закарпатських мажоритарників. Найбільше об`єднали законодавчу ініціативу представників Закарпаття 2 документи:

  • “Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" (щодо врегулювання правового статусу працівників патронатної служби)”
  • “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення розміру заробітної плати посадовим особам органів державної влади, місцевого самоврядування та державних підприємств”

Серед їх співавторів одночасно є Роберт Горват, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк.

Найчастіше співініціаторами законопроєктів виступали Роберт Горват та Василь Петьовка - 6 разів. Найменше спільних законодавчих ініціатив з закарпатськими колегами подали Михайло Лаба та Віктор Балога - по 2 законопроєкти.

Щодо законотворчої ефективності, то з 53 ініціатив закарпатських мажоритарників  законами стали 5, 1 з яких ініційований спільно Робертом Горватом, Валерієм Лунченком та Василем Петьовкою. Найбільше ж результативних законопроєктів ініціював Михайло Лаба, 3 ініціативи якого стали законами:

  • “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання статусу та соціальних гарантій окремим особам із числа учасників антитерористичної операції”,
  • “Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік",
  • “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”.

Роберт Горват має 2 такі законопроєкти:

  • “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)”,
  • “Про внесення змін до Земельного кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо протидії рейдерству”.

Останній законопроєкт депутат ініціював спільно з Валерієм Лунченком та Василем Петьовкою, в яких -  по 1 результативному акту.


 

Проєкти постанов

За звітний період, 5 з 6 закарпатських парламентарів зареєстрували 6 проєктів постанов, 4 з яких підтримані Верховною Радою України. Зазначимо, що одразу 5 з 6 депутатів ініціювали проєкт Постанови “Про звільнення А.Ситника з посади Директора Національного антикорупційного бюро України”, а саме: Роберт Горват, Михайло Лаба, Валерій Лунченко, Василь Петьовка та Владіслав Поляк, який зареєстрував ще 3 проєкти постанов, підтримані парламентом:

  • “Про висловлення недовіри Генеральному прокурору Рябошапці Р.Г.”,
  • “Про відставку Прем'єр-міністра України Гончарука О.В.”,
  • “Про звільнення з посад членів Кабінету Міністрів України”.

Михайло Лаба, крім спільного  з колегами документа, став співініціатором проєкту Постанови “Про обговорення відповіді Київського міського голови Кличка Віталія Володимировича на депутатський запит народного депутата України Качури Олександра Анатолійовича щодо надання інформації відносно будівництва Шулявського шляхопроводу № 01/21-1 від 23.09.2019 року на пленарному засіданні Верховної Ради України”. 

Валерій Лунченко став співініціатором проєкту Постанови “Про висновки та пропозиції до проекту Закону України про Державний бюджет України на 2020 рік”, яка отримала необхідну підтримку в сесійній залі. 

Поправки до законопроєктів
 

Представники Закарпаття у Верховній Раді України не дуже активні у поданні поправок до законопроєктів. Загалом, депутати подали 91 поправку до 14 законопроєктів. 46%, або 42 правки, стосувались законопроєкту “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” (№ 2144), їх подали Роберт Горват (10), Віктор Балога (10), Валерій Лунченко (11), Василь Петьовка (10) та Владіслав Поляк (1).

Загалом, Роберт Горват подав 34 поправки до 8 законопроєктів, 6 з яких були враховані, Віктор Балога подав 10 поправок до 1 законопроєкту, 1 з яких була врахована, Михайло Лаба подав 6 поправок до 5 законопроєктів, 1 з яких була врахована, Валерій Лунченко подав 21 поправку до 5 законопроєктів, 6 з яких були враховані, Василь Петьовка подав 18 поправок до 5 законопроєктів, 5 з яких були враховані, Владіслав Поляк подав 11 поправок до 3 законопроєктів, 5 з яких були враховані.

Депутатські запити
 

Протягом серпня 2019 – березня 2020 року включно закарпатські парламентарі подали 23 депутатські запити, 6 з яких - індивідуальні, а 17  -  колективні, 10 з них подали 2 або більше закарпатських депутатів. Найбільше запитів подав Василь Петьовка – 14 запитів, 11 з яких стосуються локальних проблем Закарпаття. Трохи менше запитів подав Роберт Горват – 13, 7 з яких стосуються місцевої проблематики Закарпатської області. Валерій Лунченко та Владіслав Поляк подали 10 і 9 запитів відповідно, 7 – стосовно проблем округу та області. Михайло Лаба подав 6 запитів, 3 з яких спрямовані на вирішення місцевих проблем. Віктор Балога депутатських запитів не подавав.

Аналіз поданих запитів дозволяє зробити висновок про скоординовану роботу Роберта Горвата, Валерія Лунченка, Василя Петьовки та Владіслава Поляка, які спільно подали 8 депутатських запитів:

  • щодо усунення недоліків у ході видачі ліцензій на міжнародні перевезення вантажів,
  • щодо виділення бюджетних коштів Закарпатській облдержадміністрації на оплату праці,
  • щодо надання КНП "Іршавська районна лікарня" статусу опорної лікарні (2 запити),
  • щодо забезпечення належного рівня охоплення вакцинацією та створення колективного імунітету у закладах освіти,
  • щодо припинення дискримінації осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав,
  • щодо виділення додаткових асигнувань на 2020 рік Закарпатській облдержадміністрації для проведення виплат працівникам при звільненні,
  • щодо зміни статусу автодоріг та включення їх до переліку доріг загального користування державного значення.

7 з 8 цих запитів відносяться до локальних проблем округів Закарпаття.

Найбільше спільних запитів - 10, подали Валерій Лунченко то Василь Петьовка. Найменше колективних запитів зі своїми колегами подав Михайло Лаба - 1 запит - щодо скасування абонентської плати за транспортування природного газу для побутових споживачів, який він подав спільно з Валерієм Лунченком, Василем Петьовкою та Владіславом Поляком.

Робота в комітетах

 

6 закарпатських мажоритарників входять у 4 парламентські комітети. Депутат Роберт Горват входить до Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики та є головою підкомітету з питань правового забезпечення діяльності митних органів. Валерій Лунченко є головою підкомітету з питань доходів і фінансування державного бюджету та державного боргу в Комітеті з питань бюджету. В цей Комітет також входить Михайло Лаба. Віктор Балога та Владіслав Поляк є членами Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування. Василь Петьовка входить до Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики.

Дисципліна відвідування комітетів в депутатів досить різна. Наприклад, найдисциплінованішим в період з серпня 2019 року - березня 2020 року виявився Михайло Лаба, який відвідав 26 з 31, або 84% засідань комітету, Валерій Лунченко відвідав 22 з 31, або 71% засідань, Роберт Горват взяв участь у 21 з 31, або 68% засідань. Відвідуваність Віктора Балоги становить 17 з 27, або 63% засідань. Владіслав Поляк взяв участь у 15 з 27, або 56% засідань. Найнижчий показник відвідуваності у Василя Петьовки - 27%, або 8 із 30 засідань комітету.

Також більшість представників округів Закарпатської області досить активно реєстрували законопроєкти із сфери відання комітетів, до яких входять. Так, з 22 законопроєктів, поданих Робертом Горватом, 10  проєктів (45%) відносилися до сфери відання його комітету. Михайло Лаба подав 6 таких законодавчих ініціатив (43%) з 14 зареєстрованих ним проєктів. Серед 11 поданих Валерієм Лунченком  - 4 проєкти зі сфери відання його комітету, що становить 36%. Василь Петьовка ініціював 4 з 8 (50%)  законопроєктів, які відносилися до сфери відання його комітету. Владіслав Поляк зареєстрував 1 з 12 законопроєктів та 2 з 4 проєктів постанов, які стосувалися сфери відання комітету.

У Віктора Балоги жоден з 8 поданих законопроєктів не відноситься сфери відання його комітету.

Виступи

За звітний період лише 2 закарпатських парламентарів брали слово в сесійній залі. Роберт Горват має 1 сутнісний виступ  щодо проєкту Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві». Натомість Михайло Лаба має аж 7 виступів, наприклад, щодо проєкту Закону України “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо тимчасового порядку застосування статей 470 та 481”, яким відтерміновувалося до 31 грудня 2019 року посилення відповідальності за порушення правил ввезення вживаних автомобілів,  щодо проєкту Закону України “Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії) “.

Підсумок

У звітний період закарпатські депутати демонструють досить високий рівень координації дій. Так, 22,6% законопроєктів та 43,5% запитів  закарпатські мажоритарники подають спільно. 

Разом з тим, існує ряд показників, які варто покращувати.

Досить високим залишається “показник неголосування” у сесійній залі, який становить понад 30%. Це означає, що депутати, які присутні на засіданні, приблизно у третині голосувань просто не беруть участі і не висловлюють своєї позиції з тих чи інших питань. Зазначимо, що такий “показник неголосування” характерний для всіх закарпатських обранців, за винятком Михайла Лаби. 

Відвідуваність засідань комітетів теж залишається на відносно невисокому рівні і в середньому становить близько 62%. Депутати пропускають від 14% до 73% засідань комітетів, до яких входять. Вважаємо, що варто більш відповідально ставитися до роботи в комітетах, адже саме там відбувається найбільше фахових дискусій щодо законодавчих змін чи розвитку тих чи інших галузей.

Щодо законотворчої діяльності, то 5 з 53 зареєстрованих депутатами законопроєктів, або 9,4% стали Законами, що відповідає середньому показнику по Верховній Раді. Щодо поправок, то 26% поданих обранцями від Закарпаття були враховані.

Довідково: «Проєкт «Депутат від А до Я»  реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа»