За підсумками роботи у березні 15 нардепів можуть залишитися без коштів на виконання депутатських повноважень за цей місяць. Усі вони пропустили більше 30% голосувань у парламенті.

Зокрема, мова йде про Віктора Балогу (група “За майбутнє”, пропустив 100% голосувань), Дмитра Шенцева (позафракційний, пропустив 97,3% голосувань), Едуарда Прощука (“Слуга народу”, пропустив 95,8% голосувань), Вадима Столара (“Опозиційна платформа – За життя”, пропустив 95,7% голосувань), Миколи Бабенка (група “Довіра”, пропустив 94,1% голосувань), Анжеліки Лабунської (“Батьківщина”, пропустила 90% голосувань), Анну Скороход (позафракційна, пропустила 89,9% голосувань), Вадима Рабіновича (“Опозиційна платформа – За життя”, пропустив 82,9% голосувань), Миколу Кучера (“За майбутнє”, пропустив 81,2%), Вадима Новинського (позафракційний, пропустив 77,8% голосувань), Юрія Заславського (“Слуга народу”, пропустив 76% голосувань), Геннадія Вацака (група “За майбутнє”, пропустив 73,1% голосувань), Анастасії Ляшенко (“Слуга народу”, пропустила 73% голосувань), Олександра Маріковського (“Слуга народу”, пропустив 73% голосувань), Максима Зуєва (“Слуга народу”, пропустив 70,8% голосувань).

Тепер рішення по цих депутатах мають прийняти у Комітеті з питань Регламенту депутатської етики та організації роботи Верховної Ради України.

Варто зазначити, що відповідно до ухвалених у жовтні 2019 року парламентом змін до законодавства тепер відвідуваність народними депутатами пленарних засідань вимірються участю їх у голосуваннях. Тобто, якщо депутат не голосує, то він не присутній на засіданнях. Таким чином, Верховна Рада відмовилася від письмової реєстрації депутатів. До тих обранців, які не беруть участь у голосуваннях,  застосовуються фінансові санкції. Така процедура застосовується щодо тих депутатів, які пропустили більше 30% голосувань. Таким парламентарям не відшкодовуються витрати, пов’язані з виконанням ними депутатських повноважень, за відповідний календарний місяць.  

Відповідно до Постанови про фінансове забезпечення народних депутатів України посадовий оклад одного народного обранця коливається від 10 до 12 прожиткових мінімумів (від 20 270 гривень до 24 324 гривень у 2020 році). Зарплата депутата, крім посадового окладу, включає ще надбавки та доплати (для депутатів, які мають науковий ступінь або почесне звання). Сума, аналогічна заробітній платі, виділяється також і на виконання депутатських повноважень.