Вчора ввечері на сайті Верховної Ради України з'явилися тексти проєктів, які виносяться на позачергове засідання парламенту 30 березня. Ці документи ініціювали представники усіх депутатських фракцій та груп. 

Народні депутати України вирішили змінити Постанову Верховної Ради України про організацію її роботи на період дії карантину в Україні (№ 3278), яка була прийнята 17 березня 2020 року. По-перше, парламент планує відправити народних депутатів працювати в комітетах, комісіях, депутатських фракціях та групах до скасування Кабінетом Міністрів України карантину. По-друге, на позачерговому засіданні парламент може скасувати своє попереднє рішення про те, що на період карантину Голова Верховної Ради для вирішення невідкладних питань може скликати пленарне засідання за пропозицією Погоджувальної Ради України.  

Таким чином, парламент не планує проводити засідання до завершення карантину, але у нього залишається можливість здійснювати позачергові засідання за вимогою Президента України або не менше третини народних депутатів.

Представники фракцій та груп консенсусно підготували зміни до Закону України про Комітети Верховної Ради України для запровадження можливості проводити їхні засідання у режимі відеоконференції на період карантину (№3277).  У разі ухвалення Закон буде діяти до скасування Урядом карантину. 

Законопроєкт передбачає, що засідання можуть проводитися у форматі відеоконференції за попередньою згодою більшості депутатів від кількісного складу комітету Верховної Ради України.  Згода на проведення засідання у форматі відеоконференції надсилається голові Комітету з використанням єдиної автоматизованої системи та накладенням кваліфікованого електронного підпису.  Проєкт також містить положення про можливість трансляції засідання у режимі відеоконференції на вебсайті парламенту.

Засідання комітету в режимі відеконференції буде вважатися повноважним за умови відаленого приєднання до участі у такому засіданні більше половини членів комітету.  У проєкті уточнюється, що депутати приєднуються до відеоконференції за допомогою службового планшету. 

Народні обранці отримуватимуть плани роботи, порядки денні та розклади засідань Комітетів Верховної Ради України  через єдину автоматизовану систему роботи з документами у Верховній Раді України.

На засіданні у режимі відеоконференції члени комітету голосують особисто і відкрито шляхом підняття рук та висловлення своєї позиції «за», «проти» чи «утримався». Як і на звичайному засіданні, планується забезпечити ведення стенограми і протоколу.

Законопроєкт передбачає підписання актів і протоколів засідань, проведених у форматі відеоконференції, за допомогою кваліфікованих  електронних підписів. Протягом 10 днів після завершення строку дії Закону, який прив’язаний до скасування Кабміном карантину, акти і протоколи будуть оформлені у паперовому вигляді. 

Внесення узгодженого фракціями і групами законопроєкту про роботу Комітетів у режимі відеоконференції може свідчити про відмову парламенту розглядати раніше зареєстровану ініціативу Першого заступника Верховної Ради України Руслана Стефанчука (№3250). Цей проєкт передбачав проведення у режимі відеоконференції не лише Комітетів, а й пленарних засідань парламенту. 

Оцінка ОПОРОЮ перспектив роботи Верховної Ради України у форматі відеоконференції