ТОП-тема усього медійного простору протягом останніх тижнів – боротьба з коронавірусом. Першим викликом для усіх держав стало не дозволити хворобі розповсюджуватися та зберегти здоров’я своїх громадян. Для цього чимало країн запровадили карантин і особливі умови діяльності підприємств/організацій/закладів. З 12 березня такий карантин оголошено і в Україні.

ОПОРА дослідила як працюють у цей особливий період народні обранці-мажоритарники  з Рівненщини: які рішення ухвалюють та як комунікують з виборцями в умовах карантину.

Законодавча активність рівненських нардепів

Для мінімізації випадків захворюваності на Covid-19 Верховна Рада України прийняла 2 законопроєкти:

  • «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникнення і поширення коронавірусної хвороби (COVID-19)» № 3219, який передбачає внесення змін до ряду законодавчих актів і встановлює штрафи за порушення карантину, обмежує проведення масових заходів, а також роботу торговельно-розважальних центрів та закладів громадського харчування, дає можливість роботи вдома для працівників, державних службовців та службовців органів місцевого самоврядування і надання за їх згодою відпустки.
  • «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо підтримки платників податків на період здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникнення і поширення короновірусної хвороби (COVID-19)» № 3220, який передбачає ряд податкових пільг для суб’єктів підприємницької діяльності.

Співавтором другого законопроєкту є нардеп з Рівного Олександр Ковальчук. Варто додати, що акт відноситься до сфери відання його парламентського комітету – комітету з питань фінансів, податків та митної політики.

Усі присутні на сесії рівненські мажоритарники підтримали ці законопроєкти, а саме Олександр Ковальчук (округ № 152), Роман Іванісов (округ № 153), Сергій Литвиненко (округ № 156) та Віктор М’ялик (округ № 155).

Олександр Аліксійчук (округ № 154) був відсутній на засіданні парламенту.

Депутатських запитів, які б подавали нардепи з Рівненщини щодо питання протидії коронавірусу, на сайті парламенту не виявлено.  

Комунікація з виборцями

Важливим обов’язком депутата є підтримувати зв’язок зі своїми виборцями. У період карантину необхідне систематичне інформування виборців та отримання від них зворотнього зв’язку.

Саме тому частина приймалень народних депутатів перейшла у дистанційний режим роботи. Зокрема, приймальні Олександра Ковальчука, Романа Іванісова та Сергія Литвиненка.

Про це нардепи повідомили виборців на своїх Facebook-сторінках.

Окрім цього, обранці від Рівненщини активно повідомляють про ситуацію в країні через особисті Facebook-сторінки та через сторінки своїх помічників.

Олександр Ковальчук постійно інформує виборців через свою сторінку в Facebook. Зокрема, депутат повідомляє про свої ініціативи врегулювання ситуації на туристичному ринку, долучення до ініціативи «Допоможи лікарю Рівне», про забезпечення Рівненщини медичними засобами і тестами, про особливості запровадження надзвичайного стану в країні, а також пише про поради як вберегти себе під час епідемії.

Роман Іванісов теж активно інформує виборців через Facebook. Народний обранець повідомляє про особливості запровадження надзвичайної ситуації в країні, про ситуацію в області щодо забезпечення медичними засобами, зазначає контакти «гарячих» телефонних ліній органів соцзахисту населення області, куди можна звернутися людям за підтримкою, а також висловлює свою позицію щодо  контролю за витратами бюджетних коштів на медицину.

Олександр Аліксійчук дуже активний у своїй Facebook-сторінці, де щодня пише оперативну інформацію щодо захворюваності на COVID-19, поширює рекомендації Міністерства охорони здоров’я України, оприлюднює цікаві та важливі контакти, куди можна звертатись в умовах карантину. Зокрема, контактні номери телефонів лікарів, які безкоштовно надають консультації у Viber та WhatsApp.

Разом з тим, депутат повідомляє про свою роботу в період карантину, зокрема про участь як члена профільного парламентського комітету у онлайн-обговоренні субрегіонального рівня адміністративно-територіального устрою держави.

Віктор М’ялик не дуже активний на своїй Facebook-сторінці, здебільшого поширена інформація стосується передачі в лікарні та медичні заклади округу засобів особистого захисту, а також особливостей прийнятих парламентом законів щодо боротьби з коронавірусом.

Сергій Литвиненко досить активний на своїй Facebook-сторінці, інформує виборців щодо ситуації з коронавірусом в Україні, про дії парламенту та уряду в умовах карантину, зміст прийнятих парламентом законопроєктів щодо боротьби з пандемією. Також депутат інформує про роботу свого благодійного фонду.

Окрім того, депутат також інформує про свою парламентську роботу в період карантину, зокрема про ініційований законопроєкт щодо браконьєрства.

А як раніше рівненські мажоритарники опікувалися охороною здоров’я?

Депутати Верховної Ради  IX скликання, як і обранці попередніх скликань, приймали чимало рішень, які безпосередньо стосуються охорони здоров’я. Як голосували нардепи можна відстежити на сайті «Вони голосують для тебе», обравши політику* (*ряд голосувань, що пов’язані спільною тематикою), яка називається «За медичну реформу (IX скликання)». До вказаної політики входить 15 голосувань за законопроєкти, які стосуються змін до публічних закупівель лікарських засобів, змін до податкового кодексу щодо підвищення доступності лікарських засобів, медичних виробів та інших товарів, змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я та інші. Якщо переглянути показники рівненських мажоритарників, то максимально за медичну реформу голосує: Олександр Ковальчук (за усі 15 законопроєктів проголосував «за») та Олександр Аліксійчук (проголосував «за» 14 законопроєтків, у 1 випадку був відсутній), послідовно голосують – Сергій Литвиненко (у 11 випадках голосував «за» та 4 рази був відсутній) та Віктор М’ялик (він голосував «за» у 12 випадках та у 3 був відсутній), а переважно голосує – Роман Іванісов (у 7 випадках депутат голосував «за» та ще у 8 був відсутній на голосуванні). Детальніше про те, як це обраховується, можна прочитати тут.

Разом з тим, деякі рівненські мажоритарники подавали запити, які стосувалися медичної сфери. Зокрема, Олександр Аліксійчук подавав запит до Прем’єр-міністра України, Віце-прем’єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Генерального прокурора України, Міністра охорони здоров’я України, Міністра фінансів України, Міністра розвитку громад та територій України, Голови Рівненської ОДА, Голови Рівненської обласної ради щодо розподілу медичної субвенції (щодо неотримання субвенції для відшкодування витрат Дубенської центральної районної лікарні за надання послуг населенню міста Дубно).

Ще один депутат від Рівненщини Віктор М’ялик подав два депутатські запити, а саме запит до Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я щодо передачі Державного закладу «Спеціалізована медико-санітарна частина № 3 МОЗ України» у комунальну власність Вараської міської територіальної громади та запит Прем’єр-міністра України, Міністра охорони здоров’я, Голови Рівненської ОДА щодо надання КНП «Дубровицька ЦРЛ» статусу багатопрофільної лікарні інтенсивного лікування першого рівня.

Слідкувати за подальшими оновленнями голосувань народних обранців у сфері охорони здоров’я можна на сайті «Вони голосують для тебе», а сконтактувати з депутатами за потреби, в умовах карантину можна через їх офіційні сторінки в соцмережах.

Довідково: Проєкт «Депутат від А до Я» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.