3 червня цього року розпочинається основна сесія зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України. Зважаючи на суспільний резонанс навколо теми стандартизованого тестування та намагання окремих політиків дискредитувати систему зовнішнього незалежного оцінювання, мережа ОПОРА вбачає за необхідне забезпечити незалежний громадський контроль за процедурами ЗНО та надати об’єктивну оцінку процесу перевірки знань. Адже лише результати комплексного спостереження дають можливість робити висновки про ефективність існуючої системи моніторингу якості освіти, її прозорість, рівність та справедливість по відношенню до різних категорій учасників.

Цьогоріч представники Громадянської мережі ОПОРА вестимуть спостереження за проведенням ЗНО з семи предметів: хімія, українська мова та література, іноземні мови, математика, географія, історія України, біологія. Предметом громадського моніторингу стане дотримання процедур стандартизованого тестування як персоналом пунктів тестування (перевірка документів під час пропуску учасників в пункт тестування та аудиторію, розпакування/запакування контейнера з тестовими матеріалами, реагування на порушення обов’язків абітурієнтами, дотримання процедури застосування металодетекторів), так і його учасниками (наявність необхідних документів для участі у ЗНО, відсутність додаткових предметів, технічних засобів під час роботи над тестом, дотримання норм, що забороняють списувати, консультуватися, складати тест за іншого учасника ЗНО).

Громадянська мережа ОПОРА, яка традиційно забезпечує прозорість та відкритість процесу перевірки знань на пунктах тестування, розпочала підготовку до спостереження у 16 регіонах країни. Щоб долучитися до спостереження за ЗНО та отримати інформацію про проведення тестування у різних регіонах України, просимо контактувати з координаторами на місцях:

Про основні висновки за результатами спостереження Громадянська мережа ОПОРА оперативно інформуватиме ЗМІ та громадськість після тестування з більшості предметів. Загальну оцінку підготовки та проведення ЗНО у 2013 р. організація оприлюднить наприкінці червня на підсумковій всеукраїнській та 16 регіональних прес-конференціях.

За консультаціями щодо процедур проведення зовнішнього незалежного оцінювання навчальних досягнень осіб, які виявили бажання вступати до вищих навчальних закладів України для здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня молодшого спеціаліста, бакалавра (спеціаліста, магістра медичного та ветеринарно-медичного спрямувань), радимо звертатися за телефоном гарячої лінії Громадянської мережі ОПОРА - 044 222 57 27.

Додаткова інформація:

Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).