Провальні результати голосування парламенту щодо 3-х законопроектів про вибори народних депутатів актуалізують необхідність започаткування якісного, інклюзивного політичного діалогу між усіма зацікавленими сторонами. Імітація парламентської дискусії не може призвести до будь-якого предметного рішення, у тому числі і щодо запровадження пропорційної системи з відкритими списками на виборах народних депутатів України. Соціологічні дослідження різних років та громадська думка – на боці системних змін у виборчих процесах, міжнародна та експертна спільнота переважно підтримує запровадження пропорційної системи з відкритими регіональними списками, політичні гравці неодноразово заявляли про пріоритетність цього питання персонально для себе та політичних партій, які вони представляють. Законопроект 1068-2 мав ознаки потенційно консенсусного, і з точки зору виборчої системи, і підтримки в переважній більшості парламентських фракцій та груп. У той же час негативне голосування є чітким індикатором відвертості та підготовленості політичних гравців до важкої дискусії, метою якої є вироблення рішення, а не беззмістовний процес.

Громадянська мережа ОПОРА заявляє про необхідність політичного консенсусу щодо конкретної конфігурації пропорційної системи з регіональними відкритими списками, який буде знайдений під час публічної та змістовної дискусії із залученням усіх груп парламентських гравців та експертного середовища. Відповідальність за функціонування повноцінного майданчика для вироблення політики в темі виборчої реформи повинно взяти на себе керівництво ВРУ та парламентських фракцій. Якісні процедури та нова виборча система повинні бути життєво важливими як для мислячих груп у владі, так і в опозиції. Баланс впливів, зрозумілі процедури, захист виборчих прав громадян України, невідворотність покарання за вчинення злочинів під час виборчих кампаній є ознакою зрілості політичних еліт, а кінцевим бенефіціаром реформ стануть і виборці, і політичні гравці.

Одним із важливих етапів реформування виборчого законодавства та інституцій є переобрання 13 з 15 членів ЦВК. Пролонгація або ж замороження ситуації формує атмосферу недовіри навколо комісії, провладної коаліції, персонально Президента та їх доброї волі до проведення виборів 2019 року в дусі демократії і верховенства права. Має бути всеохоплюючий консенсус щодо членів ЦВК з урахуванням пропозицій усіх фракцій та груп.

Разом з тим під час розгляду проектів Виборчих кодексів (3112, 3112-1) повинні бути враховані уроки щодо неефективної підготовки пленарної зали та народних депутатів до прийняття рішення по суті. Тож, до початку голосування варто провести змістовні презентації і фахові обговорення в кожній з парламентських фракцій та груп із залученням незалежних експертів, а самі проекти розглядати за повною процедурою та відповідно до регламенту.

Нагадуємо, що Верховна Рада України у четвер, 19 жовтня, провалила голосування за три законопроекти щодо виборів народних депутатів. У першому читанні розглядались проекти Законів №№ 1068, 1068-1, 1068-2.

Презентуючи законопроект №1068, автор ініціативи Юрій Мірошніченко («Опозиційний блок») позиціонував свою законодавчу ініціативу як таку, що передбачає запровадження пропорційної виборчої системи з голосуванням за відкриті списки у регіональних виборчих округах. Хоча сам проект Закону передбачає проведення виборів народних депутатів України на основі пропорційної виборчої системи з голосуванням за закриті списки від політичних партій і блоків.

Законопроект отримав підтримку лише у 41 депутата, зокрема фракція Радикальної партії Олега Ляшка та міжфракційна група «Партія «Відродження» не дали жодного голосу за цей документ.

Законопроект №1068-1 отримав підтримку 91 депутата, жодного голосу не дала група «Партія «Відродження».

Законопроект №1068-2 отримав найбільшу підтримку серед депутатів, однак не набрав достатню кількість голосів для його прийняття – лише 169 голосів. Жодного голосу знову не дала міжфракційна група «Партія «Відродження». Спікер парламенту Андрій Парубій закликав проголосувати за направлення його до комітету або на опрацювання до авторів законодавчої ініціативи, однак і тут не було підтримки народних депутатів.

Заявивши, що парламент пройшов перший етап виборчої реформи, спікер Андрій Парубій закрив засідання. Парубій також анонсував розгляд проектів Виборчих кодексів на наступному пленарному тижні.

Незважаючи на те, що парламентські політичні сили, Президент та Уряд неодноразово підкреслювали необхідність впровадження пропорційної системи з відкритими списками, ці ініціативи так і не були реалізовані.

Довідково:

Законопроект №1068, внесений нардепом Юрієм Мірошніченком27 листопада 2014 року, передбачає проведення виборів народних депутатів України на основі пропорційної виборчої системи з голосуванням за закриті списки від політичних партій і блоків. Право на участь у розподілі депутатських мандатів матимуть лише ті партії і блоки, за виборчі списки яких було подано не менше 1% голосів виборців, які взяли участь у голосуванні.

Законопроект №1068-1, зареєстрований Юлією Тимошенко, Сергієм Соболєвим та іншими депутатами від ВО «Батьківщина» 2 грудня 2014 року, передбачає проведення виборів за пропорційною виборчою системою з голосуванням у єдиному загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі, який включатиме 450 територіальних виборчих округів та закордонний виборчий округ. 

Проект Закону №1068-2, внесений нардепами Віктором Чумаком, Леонідом Ємцем та іншими депутатами 11 грудня 2014 року, передбачає перехід до обрання народних депутатів за пропорційною виборчою системою з відкритими списками. У ньому передбачено, що виборець зможе проголосувати не лише за регіональний список кандидатів, але і за окремого кандидата у списку.