Підготовка дільничних виборчих комісій до виборів

Матеріально-технічне забезпечення дільничних комісій, зважаючи на відсутність фінансування, є задовільним. Лише на кількох дільницях були відсутні дошки оголошень, а на виборчій дільниці №88 була відсутня вивіска. У членів дільничних комісій зауважень не було, окрім того, що печатки ДВК отримували у різний час. Деякі виборчі комісії отримали їх 5-7 листопада (ні одна дільнична виборча комісія не отримала печаток вчасно) (№№ 81, 85), а окремі лише 13-15 листопада (№№ 77, 87). Відповідної постанови територіальної комісії, яка регламентувала роботу ДВК без печатки не було. Це призвело до того, що списки виборців – один із найважливіших документів для підготовки та проведення виборів, було передано на всі виборчі дільниці (крім спеціальних) лише за підписами членів дільничної виборчої комісії.

Не всі дільничні виборчі комісії працюють згідно графіку оприлюдненого ними. Зокрема, в понеділок близько 10 із 30 перевірених дільниць було зачинено в робочий час. Це створило додаткові перешкоди для виборців, які не змогли перевірити себе у списках. Зі слів членів ДВК,  лише на кілька дільниць приходили по 1-2 людини. Така ж кількість людей писала скарги на включення їх до списків виборців. Проте, це не означає, що списки виборців є високої якості. Мала кількість громадян, що перевірили себе у списках виборців зумовлена тим, що дільничні комісії пізно їх отримали та рознесли запрошення на вибори зі значним запізненням.

Ще однією проблемою, може стати голосування за місцем перебування виборця. На деяких дільницях є по 20 та більше осіб, котрі не здатні самостійно пересуватися. Територіальна виборча комісія орендує автомобілі у однієї із міських служб таксі по 4 години на одну дільницю. ГМ ОПОРА пропонує дослідити цю ситуацію та розподілити «автомобільний ресурс» відповідно до потреб дільниць, щоб усі виборці змогли проголосувати.

Підготовка територіальної виборчої комісії

Територіальна виборча комісія починала свою роботу в дуже складних умовах. Тому можна зрозуміти деякі відходи від офіційних строків. ГМ ОПОРА констатує погано організовану комунікацію між дільничними комісіями та ТВК. Як приклад, зафіксовано відсутність реакції ТВК на порушення виборчого законодавства кандидатом на посаду міського голови Василем Червонієм. Він проводив агітацію в приміщення виборчої дільниці № 56 в присутності члена ДВК. Пізніше, в приміщенні цієї ж виборчої дільниці проводив агітацію Володимир Хомко.

Загалом, ГМ ОПОРА вважає роботу ТВК задовільною та рекомендує бути більш відкритою щодо надання усної інформації журналістам та громадським спостерігачам.

Загальна ситуація

ГМ ОПОРА не зафіксувала використання адмінресурсу з боку місцевої влади та її представників.  Згідно соціологічного опитування, проведеного ГМ ОПОРОЮ на початку листопада, на вибори планує прийти більше половини виборців, що можна вважати досить високою явкою для позачергових виборів міського голови. Для порівняння, явка на останніх позачергових виборах міських голів Чернігова, Кіровограда, Черкас та Полтави склала в середньому 40%.

Громадянська мережа ОПОРА не виключає можливостей застосування на цих виборах фальсифікаційної схеми «Вавілон» (купівля голосів) кількома кандидатами та можливості зриву цих виборів. Також, ГМ ОПОРА констатує факт підкупу виборців – відкриття «соціального магазину» з надзвичайно низькими цінами на одяг та розміщення там агітації та відео кандидата на посаду міського голови Станіслава Савінського.

Для громадського спостереження за перебігом голосування ГМ ОПОРА запросила членів організації з 8 регіонів України, що мають досвід моніторингу виборів та навчання членів дільничних виборчих комісій.