28 листопада у прес-центрі «Накипіло» відбулася публічна дискусія на тему «Депутати-мажоритарники Харківської області: які здобутки за рік роботи?», присвячена підбиттю підсумків річного спостереження ОПОРИ за діяльністю 105 депутатів-мажоритарників у парламенті та їхніх округах.

2 12 kharkiv opora

Громадський консультант ОПОРИ у Харківській області розповіла про результати спостереження за політичною активністю 4 депутатів-мажоритарників від Харківської області: Віталія Хомутинніка, Олександра Кірша, Олександра Фельдмана та Володимира Кацуби.  «Робота у пленарній залі парламенту та у парламентських комітетах – це фактично основна функція депутата. У Парламенті Харківські депутати-мажоритарники виявилися більш активними, ніж в округах».

За результатами моніторингу ОПОРИ, найбільш сумлінно працював у парламенті  серед мажоритарників Харківщини народний депутат Олександр Кірш. Мажоритарник не пропустив жодного з 14 засідань комітету та має досить високий показник відвідуваності пленарних засідань: депутат був присутнім на 91 з 95 засіданні за письмовою реєстрацією. За 9-ти місячний період моніторингу нардеп ініціював 27 законопроектів, що є досить високим показником порівняно з іншими депутатами.

Народні депутати Олександр Фельдман та Віталій Хомутиннік мають середні показники законодавчої активності. Олександр Фельдман відвідав лише 2 з 7 засідань комітету та  пропустив 19 засідань за письмовою реєстрацією. Віталій Хомутиннік був присутнім на 2 з 14 засідань комітету  та має 11 пропущених засідань. Законодавча активність депутатів зводиться до 5 виданих законопроектів за період моніторингу.

Найменш активним у парламенті був Володимир Кацуба. Народний депутат відвідав 3 з 14 засідань комітету та пропустив 61 пленарне засідання Верховної Ради за даними письмової реєстрації. З лютого по жовтень 2016 року депутат запропонував до розгляду 4 законопроекти.

Одним з обов’язків народних депутатів є проведення особистого прийому громадян. За моніторинговий період,  жодного особистого прийому громадян серед 4 народних депутатів, що підпадають під моніторинг не провели Олександр Кірш та Володимир Кацуба.  Віталій Хомутиннік провів 3 особистих прийоми, Олександр Фельдман – 8. Більш активно депутати беруть участь у публічних заходах, ефірах на регіональних каналах телебачення. Так, Олександр Фельдман 8 разів виступав перед населенням, Олександр Кірш – 7, Віталій Хомутиннік – 5. Особистих зустрічей не проводив лише Володимир Кацуба.

Щодо звітування депутатів слід зазначити, що усі нардепи використовують різні механізми для зв’язку із населенням. Так, Олександр Кірш та Олександр Фельдман доволі активні у соціальних мережах: на сторінках депутатів у facebook регулярно з’являються новини про депутатську діяльність, депутати відповідають на запитання населення та інформують виборців про роботу приймалень та стан вирішення тих чи інших проблем. Віталій Хомутиннік комунікує з виборцями через регіональний сайт політичної партії Відродження. На сайті та групі Відродження на fаcebоok з’являються новини щодо діяльності В. Хомутинніка та його команди. Володимир Кацуба інформує виборців щодо своєї діяльності через газету «Вісті Дергачівщини», яка доступна у продажі на окрузі депутата. Проте новини щодо безпосередньої діяльності депутата з’являються в випусках вкрай рідко.

По підсумкам діяльності мажоритарників було складено загальний всеукраїнський рейтинг, у якому Харківська область посіла 21 місце.

За висновками ОПОРИ загальними проблемами у роботі мажоритарників є недостатнє представництво інтересів виборців у парламенті, відсутність повноцінного інформування громадян, слабкий зв’язок депутата і виборця, слабка співпраця з місцевою владою.

Присутній на заході помічник-консультант народного депутата Олександра Кірша Пилип Гармаш окреслив основні проблеми взаємодії депутата із населенням. За його словами «виборці досить часто звертаються до приймальні з проханнями надати фінансову допомогу чи вирішити комунальні питання, що не є прямим обов’язком народного депутата». Також помічник розповів про успіхи народного депутата за період роботи та зазначив, що невдовзі планується відкриття чергової приймальні депутата, що допоможе підвищити ефективність комунікації з населенням округу.

Координатор-аналітик Громадського руху ЧЕСНО Олександра Дмитренко зазначила, що «виборцям треба розповідати про обов`язки та функції депутатів та частіше проводити суспільні заходи, які допомагають населенню зрозуміти як комунікувати з народними обранцями та робити їх діяльність ефективною для вирішення власних потреб».

Моніторинг парламенту | Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#рада8; #rada8; #opora; #опора)