Громадянська мережа ОПОРА підбила підсумки спостереження за ЗНО в Чернівецькій області. Вже традиційно, спостерігачі мережі були присутні на пунктах тестування та слідкували за дотриманням процедур незалежного оцінювання з боку персоналу та з боку абітурієнтів. У Чернівецькій області, яка знаходиться під юрисдикцією Івано-Франківського регіонального центру оцінювання якості освіти, спостерігачі працювали на 31 з 72 пунктах тестування.

Загалом, ОПОРА відзначає якісний рівень організації  та проведення зовнішнього незалежного оцінювання. У першу чергу, слід зазначити, що під час усіх іспитів тестові завдання залишалися засекреченими для вступників до початку роботи над ними у аудиторіях. Це дає підстави говорити про відсутність витоку інформації до моменту тестувань. Окрім цього, зі своїми обов’язками справився і персонал на пунктах тестування - помилки та порушення, які все ж таки фіксували громадські спостерігачі, загалом не впливатимуть на визначення результатів оцінювання знань учасників.

Попри те, спостерігачі мережі ОПОРА звертають увагу УЦОЯО та Івано-Франківського РЦОЯО на найтиповіші випадки порушення процедури з боку інструкторів та чергових на пунктах тестування в Чернівецькій області:

 - використання мобільного телефону в рекреаційних зонах та безпосередньо в аудиторіях;

помилки під час запакування пакету із заповненими бланками відповідей;

видача зошитів із тестовими завданнями ще до закінчення роботи над тестом у цілому пункті.

На жаль, спостерігачі фіксують не завжди якісну підготовку пунктів тестування до проведення оцінювання, а також невиконання черговими своїх прямих інструкцій щодо перевірки туалетних кімнат та виявлення заборонених технічних засобів зв’язку, друкованих чи рукописних матеріалів. Наприклад, під час тестування з історії України 20 червня у Хотинській гімназії ще до початку роботи над тестом громадський спостерігач виявив матеріали із історії України, а також мапи з географії, які, ймовірно, були залишені там з минулих тестувань. Очевидно, що відповідальний за пункт тестування неналежним чином подбав про підготовку пункту тестування.

Ситуація з дотриманням процедур проходження зовнішнього оцінювання з боку учасників тестування є порівняно гіршою. За даними УЦОЯО всього по Україні завчасно роботу над тестами у зв’язку із виявленням фактів порушень припинили 519 осіб. У Чернівецькій області відомо про 4 таких випадки:

- За повідомленням сайту Департаменту освіти і науки Чернівецької ОДА 6 червня під час тестування з української мови і літератури під час “технологічної перерви із застосуванням металодетекторів” було вилучено з аудиторій трьох абітурієнтів, які мали при собі вимкнені мобільні телефони.

- 25 червня під час тестування з біології з пункту тестування Сторожинецька гімназія було вилучено учасницю, яка користувалася в аудиторії сторонніми матеріалами (відповіді з пробного тестування).

Окрім того, громадські спостерігачі фіксували випадки, що свідчать, принаймні, про намір скористатися забороненими в пункті тестування мобільними телефонами та шпаргалками:

- 05 червня (українська мова та література) в пункті тестування Чернівецька ЗОШ №31 в чоловічому туалеті спостерігач знайшов “нічийну” рукописну шпаргалку з української літератури.

- 08 червня (іноземні мови) в пункті тестування Чернівецька гімназія №4 спостерігач знайшла в жіночому туалеті обмотаний скотчем мобільний телефон. І хоча персоналу вдалося додзвонитися до мами власниці телефону, далі справа щодо її ідентифікації так і не пішла.

- 12 червня (математика) в пункті тестування Чернівецька ЗОШ №24 спостерігач, зайшовши до чоловічого туалету, побачив там 2 учасників, які жваво перемовлялися та тримали в руках папірці схожі на шпаргалки. Після цього спостерігач був змушений направитись до чергової, яка була на віддалі, щоб повідомити про цей випадок. Чергова-жінка відмовилася заходити до чоловічого туалету, а поки на місце подій прибули Уповноважена особа та Відповідальний за пункт тестування, порушники вже покинули туалет. Одного з них вдалося ідентифікувати вже в аудиторії. Уповноважена особа перевірила його на наявність шпаргалок, але, нічого не знайшовши, прийняла рішення залишити учасника в пункті тестування.

- 20 червня (історія України) в пункті тестування Сторожинецький районний ліцей спостерігач в жіночому туалеті знайшла посібник з предмету тестування. Того ж дня такий же посібник було знайдено і в чоловічому туалеті Хотинської гімназії.

Слід визнати, що процедура застосування металодетекторів сприяла дотриманню процедур ЗНО. Позитивно, що цього року УЦОЯО визначив процедуру застосування цих засобів на пунктах тестування, в результаті чого було введено поняття «технологічної перерви», яка оголошується в аудиторії під час роботи абітурієнтів над тестовими завданнями. Саме тоді представники Державної служби охорони можуть використати металодетектори для контролю за дотриманням правил та процедур проходження ЗНО учасниками тестування. У Чернівецькій області металошукачі застосовувалися на всіх пунктах тестування, де були присутні спостерігачі. Досвід інших областей вказує на нерівномірне використання металошукачів різними регіональними центрами оцінювання якості освіти. Тому ОПОРА наголошує на необхідності забезпечити уніфікований підхід до контролю за дотриманням процедур ЗНО його учасниками в частині, що стосується використання металошукачів.

Представники ОПОРИ фіксували випадки, коли абітурієнти так і не змогли зайти у пункти тестування, бо забули один з необхідних документів – Сертифікат чи документ, який посвідчує особу. Траплялися поодинокі випадки, коли абітурієнти приходили здавати певний предмет не у той день сесії: 5 червня замість 6-го і навпаки – 6-го замість 5-го.

Загалом, у Чернівецькій області спостерігачі ОПОРИ не зафіксували випадків перешкоджання їхній роботі персоналом пунктів тестування та констатують переважно про приязне ставлення до себе. Винятком були ситуації, коли спостерігач висловлював бажання зафіксувати свої зауваження у Протоколі про завершення процедури тестування. Громадянська мережа ОПОРА звертає увагу, що проведене спостереження має на меті, в першу чергу, надати об’єктивну оцінку процесу перевірки знань для громадськості, а не впроваджувати ревізійну функцію за виконанням персоналу своїх обов’язків. Ми переконані, що лише результати комплексного спостереження дають можливість робити висновки про ефективність існуючої системи моніторингу якості освіти, її прозорість, рівність та справедливість по відношенню до різних категорій учасників.

Детальніше: Григорій Сорочан, тел.: +380636286772, e-mail: g.sorochan(at)opora.org.ua

Додаткова інформація: Громадське спостереження за ЗНО відбувається в рамках Альянсу Програми сприяння незалежному тестуванню в Україні (USETI Legacy Alliance).