Громадянська мережа ОПОРА спільно з об’єднанням громадських організацій надаватиме експертну допомогу державним органам в сфері розробки політик та комунікації. Ця ініціатива покликана допомогти нашій державі подолати наслідки війни та наблизити Україну до членства в ЄС. 

Новий проєкт «Громадянське суспільство для післявоєнного відновлення України та готовності до ЄС» спрямований на підвищення спроможності Кабінету Міністрів та Верховної Ради у процесі подолання наслідків війни та на шляху до членства України в ЄС шляхом надання експертної та комунікаційної підтримки від громадських організацій щодо розробки та впровадження відповідних законів і політик.

«Громадянське суспільство завжди було надійним та важливим партнером Уряду на шляху європейської інтеграції. Діючи разом, ми досягаємо великих результатів. Після того, як Україна подала заявку на членство в ЄС, ми працювали як одна, неймовірно потужна, команда, чи то йшлося про заповнення опитувальника від ЄС, чи про просування європейського вибору України у країнах-членах ЄС. Надання статусу кандидата запустило процес вступу України до ЄС, що потребуватиме значної експертизи та внутрішньої мобілізації. Завдяки підтримці ЄС розпочався новий етап нашої спільної роботи – влади та громадськості – заради європейського майбутнього України», – зазначила про важливість проєкту Ольга Стефанішина, Віце-прем’єр-міністерка з питань європейської та єроатлантичної інтеграції України.

Ініціатива сприятиме впровадженню системного підходу до розробки політики, заснованого на ретельному аналізі проблеми, оцінці економічного впливу та врахуванні позицій зацікавлених сторін. Це також допоможе покращити якість вихідних даних та аналітичних документів, включаючи аналіз відповідності законодавству ЄС та оцінку впливу законодавства як на рівні Уряду, так і на рівні Парламенту.

«Визнаючи ключову роль українських громадських організацій у відновленні України та просуванні її процесу євроінтеграції, ЄС надає підтримку міжгалузевому проєкту, розробленому об’єднанням українських аналітичних центрів, щоб допомогти Парламенту та Уряду вирішити поточні виклики у низці сфер державної політики, зокрема, у регіональному управлінні, виборах, підтримці внутрішньо переміщених осіб, аналізі відповідності українського законодавства до законодавства ЄС, економічній політиці, державних закупівлях, боротьбі з корупцією, судовій реформі та реформі прокуратури, комунікації щодо політики європейської інтеграції», – сказав з нагоди старту проєкту Матті Маасікас, Посол ЄС в Україні.

Проєкт  надаватиме експертизу у таких питаннях:

  • розробка якісної політики реінтеграції біженців та ВПО,
  • відновлення легітимного державного управління на звільнених від окупації територіях,
  • подолання воєнних, післявоєнних та інших бар’єрів для доступу до правосуддя,
  • вдосконалення політики державних закупівель та антикорупційної інфраструктури,
  • розробка економічних реформ відповідно до воєнних та післявоєнних викликів.

Тривалість проєкту 12 місяців.

Хто буде втілювати проєкт?

Лабораторія законодавчих ініціатив – аналітичний центр з багаторічною експертизою в питаннях демократизації, парламентаризму, політичної освіти та належного врядування.

Transparency International Ukraine – акредитований представник глобального руху Transparency International, що комплексно підходить до розробки і впровадження змін задля зниження рівня корупції в Україні.

Громадянська мережа ОПОРА – неурядова всеукраїнська організація громадського контролю та підтримки у сфері виборів, парламентаризму, освіти, управління спільною власністю, енергоефективності, місцевого самоврядування, а також всеосяжного впровадження принципу відкритих даних.

Адвокат майбутнього – громадська організація з практичним досвідом у сфері правового та судового розвитку, реформування сектору юстиції.

Центр економічної стратегії – неурядовий дослідницький центр з питань економічної політики.

ГО «Європейська правда» – незалежне українське медіа, яке спеціалізується на висвітленні новин щодо європейської тематики та євроінтеграції України.

Більше інформації про проєкт: https://parlament.org.ua/2022/09/19/ali-eu-readiness-consortium/.

За додатковою інформацією звертайтеся до Марії Герелес, Директорки комунікаційного напряму Лабораторії законодавчих ініціатив, [email protected] або за телефоном +38 063 531 61 06.