Два сумнозвісні законопроєкти про відтермінування виборчої реформи, яка передбачає, зокрема, введення прогресивної виборчої системи з відкритими виборчими списками на парламентських виборах, ініціювали 8 народних депутатів. ОПОРА проаналізувала їхні голосування під час ухвалення Виборчого кодексу та внесення змін до нього. Як виявилося, не всі депутати мали послідовну позицію — частина ініціаторів повернення до мажоритарки підтримували виборчу реформу. 

Так, 17 грудня 2021 року шість нардепів із групи “За майбутнє”, яких свого часу підтримали виборці в мажоритарних округах, — Сергій Мінько, Олександр Герега, Віктор М’ялик, Дмитро Лубінець, Ігор Молоток, Юрій Шаповалов — зареєстрували проєкт Закону “Про внесення змін до Виборчого кодексу України щодо відновлення змішаної (пропорційно-мажоритарної) системи виборів народних депутатів України” (№6444). А вже 29 грудня двоє депутатів, обраний за виборчим спискком партії “Слуга народу” Сергій Гривко та мажоритарник від цієї ж політсили (ОВО №203, Чернівецька область) Георгій Мазурашу зареєстрували альтернативний законопроєкт (№6444-1).

Якщо парламентарі підтримають якийсь із цих законів, Україна повернеться до змішаної системи, коли половину народних депутатів Верховної Ради (225 осіб) обирають за пропорційною системою, а іншу половину — в 225 мажоритарних округах. Якщо зелене світло дадуть другому законопроєкту, то парламентські вибори не лише в 2023, а й навіть у 2027 році відбудуться за змішаною системою.

Однак реформа, яка завершилася запровадженням нової виборчої системи, тривала більше 10 років. Фіналізували її у Виборчому кодексі, за який голосували депутати і VIII, і ІХ скликань Верховної Ради України.

Серед ініціаторів відтермінування дії нового Виборчого кодексу четверо працювали і в парламенті попереднього скликання. Це Ігор Молоток (двічі обирався в окрузі № 160 на Сумщині), Юрій Шаповалов (ОВО №146, Полтавська область), Олександр Герега (ОВО № 192, Хмельницька область) та Дмитро Лубінець (ОВО № 60, Донецька область).

ОПОРА обрала п’ять найважливіших для впровадження виборчої реформи голосувань. Це ухвалення Виборчого кодексу за основу та в цілому, голосування за Виборчий кодекс після того, як його повернули в парламент із пропозиціями Президента, а також внесення змін до Кодексу напередодні місцевих виборів: 

Аналітики мережі оцінили, як нардепи, котрі нині пропонують відтермінувати виборчу реформу, голосували тоді.

Під час цих голосувань кнопку «проти» двічі натискав Дмитро Лубінець: один раз — у парламенті попереднього скликання, вдруге — під час голосування за Виборчий кодекс. У всіх інших голосуваннях він обрав позицію «утриматися». Натомість Юрій Шаповалов підтримав Виборчий кодекс під час голосування за його прийняття наприкінці грудня 2019 року, але голосував «проти» проєкту Кодексу під час його розгляду у VIII скликанні. Не підтримав парламентар і змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства, прийнятих влітку 2020 року.

По три із вищезгаданих голосувань пропустили (картка депутата не була зареєстрована в системі «Рада») Олександр Герега та Ігор Молоток. Все це — літні голосування в 2019 та 2020 роках. Вони ж, попри реєстрацію в сесійній залі, не натиснули на жодну з кнопок («за», «проти», «утримався») під час голосування за прийняття Виборчого кодексу.

Позицію «утримався» під час голосування за Виборчий кодекс обрав «списочник» від «Слуги народу» Георгій Мазурашу. Втім, влітку 2020 року він голосував «за» зміни до Кодексу.

Натомість серед ініціаторів відтермінування дії Виборчого кодексу на парламентських виборах є і ті, хто своїми голосами підтримували його. Це народні обранці, які вперше отримали мандат у 2019 році, — Сергій Мінько (ОВО №80, Запорізька область), Віктор М’ялик (ОВО №155, Рівненська область), Сергій Гривко (виборчий список «Слуга народу») та Георгай Мазурашу (ОВО №203, Чернівецька область) .

Табл. 1 Голосування депутатів ініціаторів відтермінування виборчої реформи за її впровадження

 

Про повернення до розгляду поправок до проєкту Виборчого кодексу (№3112-1)

Про проєкт Виборчого кодексу України№3112-1

Про Виборчий кодекс (№0978) — в цілому з урахуванням пропозицій Президента

Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№3485)  — за основу

Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення виборчого законодавства (№3485) — у другому читанні та в цілому 

Сергій Мінько

за

за

за

Олександр Герега

відсутній

відсутній

не голосував

відсутній

не голосував

Віктор М’ялик

за

за

за

Дмитро Лубінець

утримався

проти

утримався

утримався

проти

Ігор Молоток

відсутній

відсутній

за

відсутній

не голосував

Юрій Шаповалов

не голосував

проти

проти

за

утримався

Георгій Мазурашу

утримався

за

утримався

Дмитро Гривко

за

за

за

Така непослідовна позиція більшості ініціаторів відтермінування виборчої реформи, які попередньо особисто голосували “за” Виборчий кодекс або ж обрали інші опції, як-то утриматися чи просто не голосувати, свідчить про гру на користь тактичних потреб окремих політиків та ймовірні кулуарні домовленості щодо “відкату” у виборчих правилах.

Якщо Ви маєте волю та бажання долучитися до публічного процесу організації та проведення загальнонаціональної громадської кампанії на підтримку основних досягнень виборчої реформи, будь ласка, підпишіть Маніфест прихильників виборчої реформи.

Яна Золотарьова, Андрій Савчук Громадянська мережа ОПОРА