Громадянська мережа ОПОРА розробила інтерактивну карту стейкхолдерів для комітетів Верховної Ради https://stakeholder.poradaua.com. Платформа дає можливість комітетам проаналізувати, кого вони залучаються найбільше та найменше під час процесу законотворення, та за допомогою рекомендацій та бази стейкхолдерів сформувати подальші плани для співпраці. 

Інтерактивна мапа має перелік стейкхолдерів, інформацію про яких знайдено на сайтах комітетів та у відповідь на інформаційні запити ОПОРИ. Враховувалась участь зацікавлених сторін у засіданнях комітетів та підкомітетів, комітетських слуханнях, “круглих столах”, робочих групах, форумах тощо. Інформація охоплює період з початку діяльності Верховної Ради 9 скликання по грудень 2020 року включно. 

У розділі “Комітети” при виборі комітету у форматі інтерактивної графіки можна побачити головних стейкхолдерів комітету:  як часто комітет залучав зацікавлені сторони до взаємодії, які форми для цього використовував, хто є головним стейкхолдером комітету та коли комітет найбільш активно співпрацював з зацікавленими сторонами. 

Розділ “Стейкхолдери” показує загальну кількість взаємодій із заінтересованими сторонами щодо кожного комітету. Також в ньому можна обрати конкретного стейкхолдера та побачити, які комітети найчастіше залучають відповідну організацію, установу або бізнес-групу тощо. 

Карту сформовано під час оцінки інклюзивності комітетів, яку проводила Громадянська мережа ОПОРА протягом грудня 2020 - квітня 2021 року. За результатами оцінки для кожного комітету сформовано індивідуальні звіти з рекомендаціями для покращення якості законотворення з залученням заінтересованих сторін до створення нормативно-правових актів. З рекомендаціями можна ознайомитись, у відповідному розділі, обравши комітет. 

Матеріал підготовлено громадською організацією «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах проєкту «Інклюзивні комітети як запорука якісного законотворення» за підтримки Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа