Останні два  парламентські скликання обирались достроково, на позачергових виборах народних депутатів України у 2019 та 2014 роках. Тоді вибори відбулися за змішаною виборчою системою, відповідно до якої 225 депутатів обираються у загальнодержавному багатомандатному окрузі за виборчими списками від політичних партій, а інші 225 за мажоритарною системою в одномандатних округах.

У 2014 році на позачергових виборах народних депутатів України на 13 ОВО Києва були обраними представники від таких політичних сил: «Блок Петра Порошенка «Солідарність» – перемога на 5 виборчих округах, ще 3 місця отримали кандидати від партії «Народний фронт», 2 представників політичної партії «Всеукраїнське об’єднання «Свобода», а також 3 самовисуванці.

Натомість у 2019 році на позачергових виборах до парламенту в одномандатних виборчих округах виборці Києва одностайно підтримали висуванців від президентської партії. Так на всіх 13 округах було обрано депутатами представників політичної сили  «Слуга Народу», гаслом яких було «Зробимо їх разом».

Одномандатний виборчий округ №

Обрано народним депутатом у 2014 році

Обрано народним депутатом у 2019 році

Прізвище та ім’я

Суб’єкт висування

Прізвище та ім’я

Суб’єкт висування

211

Рибчинський Євген

 «БПП «Солідарність»

Юрченко Олександр

«Слуга Народу»

212

Сташук Віталій

«Народний Фронт»

Перебийніс Максим

«Слуга Народу»

213

Борислав Береза

Самовисування

Дубнов Артем

«Слуга Народу»

214

Чумак Віктор

 «БПП «Солідарність»

Швець Сергій

«Слуга Народу»

215

Іллєнко Андрій

ВО «Свобода»

Яременко Богдан

«Слуга Народу»

216

Супруненко Олександр

Самовисування

Забуранна Леся

«Слуга Народу»

217

Білецький Андрій

Самовисування

Безугла Мар’яна

«Слуга Народу»

218

Ар’єв Володимир

 «БПП «Солідарність»

Гурін Дмитро

«Слуга Народу»

219

Третьяков Олександр

 «БПП «Солідарність»

Тищенко Микола

«Слуга Народу»

220

Константіновський Вячеслав

«Народний Фронт»

Бондар Ганна

«Слуга Народу»

221

Ємець Леонід

«Народний Фронт»

Пуртова Анна

«Слуга Народу»

222

Андрієвський Дмитро

 «БПП «Солідарність»

Грищук Роман

«Слуга Народу»

223

Левченко Юрій

ВО «Свобода»

Буймістер Людмила

«Слуга Народу»

Відповідно до наведених вище даних можна зробити висновок щодо електоральної прихильності громадян України до політичних партій. Проте дослідивши підтримку законодавчих ініціатив президента народними депутатами, можна прослідкувати чи дійсно обрані депутати мажоритарники підтримують бачення розвитку країни очільника держави.

Більшість законопроєктів подається саме народними депутатами, адже подаючи проєкт закону можна заявити про своє бачення тих чи інших процесів в державі не тільки словами, але й роботою. Втім, частина законопроєктів все ж подається від очільника держави. Аби з’ясувати рівень підтримки парламентарів – мажоритарників Києва по відношенню до президента ОПОРА підрахувала, як вони голосують за той чи інший законопроєкт, який був поданий за його ініціативи.

Протягом перших двох років на посаді Петро Порошенко скористався своїм правом законодавчої ініціативи 81 раз, в той час як за ініціативи Володимира Зеленського станом на травень 2021 року було подано 133 проєктів законів. Найбільшу їх частину а саме 40 законопроєктів Зеленський подав під час трьох сесій Верховної Ради у 2020 році. Більша половина  ініціатив від обох президентів була підтримана парламентом. Однак, цікавим є те, що президентська фракція «Слуга народу» не підтримує голосування абсолютною більшістю голосів. Досі не відбулося жодного голосування за законопроєкти Володимира Зеленського, коли б депутати партії «Слуга Народу» дали б кількість голосів, відповідну до складу монокоаліції, а саме 254 голосів (станом на початок роботи парламенту цього скликання).

Рівень підтримки законодавчих ініціатив Президента окремихми депутатами

За перші два роки своєї каденції найбільший рівень підтримки законодавчих ініціатив, серед депутатів обраних на одномандатних ОВО Києва, Петро Порошенко отримав від Володимира Ар’єва, парламентар голосував «За» законопроєкти подані президентом у 83% випадків, а от найменший рівень підтримки був від В’ячеслава Константіновського – 37% випадків. Проте варто зазначити, що присутність* В’ячеслава Константіновського згідно з даними Rada4you скала 29%, тому такий низький рівень підтримки може бути через те, що депутат просто час від часу не відвідував сесійну залу ВР.  13 липня 2017 року депутат написав заяву про відмову від депутатського мандату, проте у листопаді 2017 Верховна Рада не задовільнила цю заяву. Варто зазначити, що абсолютна більшість депутатів – мажоритарників Києва підтримували ініціативи Петра Порошенка більш ніж на 50%, виключенням є Євген Рибчинський – 46% та Борислав Береза – 38%. Проте були і депутати, які тисли кнопку “ПРОТИ”, що є досить рідкісним явищем. Серед мажоритарників, які показували власний протест по відношенню до законодавчих ініціатив Президента  були Андрій Іллєнко – 7 разів, Юрій Левченко – 6 та Борислав Береза -1. Юрій Левченко та Андрій Іллєнко на час голосування “проти” законодавчих ініціатив президента були позафракційними та не підтримували проєктів законів, які стосувалися державного будівництва та правової політики.

Показник підтримки Володимира Зеленського народними депутатами Києва за такий самий часовий період  є вищим ніж в його попередника. Так 13 депутатів підтримують ініціативи Президента більш як на 70%, що певно можна вважати абсолютним рекордом у розрізі всіх парламентських скликань. Поза тим, є депутат, який голосував проти однієї з ініціатив президента, яка стосувалася запобігання корупції. Мова йде про обранця від ОВО №219  – Миколу Тищенка. Проте не дивлячись на такий вияв протесту з боку одного з мажоритарників, проєкт закону було підтримано більшістю депутатів та невдовзі підписано.

Отже, можна зробити висновок, що незважаючи на відсутність абсолютної підтримки Президента Зеленського представниками «Слуги народу,» все ж рівень підтримки Президента парламентом є доволі високим, принаймні у порівнянні з підтримкою колишнього Президента Петра Порошенка.