З нагоди другої річниці президентства Володимира Зеленського ОПОРА порівняла рівень підтримки президентських ініціатив у Верховній Раді 8 і 9 скликань. Як свідчить аналіз, проєкти законів, ініційовані Петром Порошенком, нардепи підтримували у 60% голосувань, а Володимиром Зеленським – у 68%. Водночас мажоритарники від Хмельниччини дещо частіше натискали кнопку «За», голосуючи за ініціативи попереднього президента, ніж теперішнього – 66,5% проти 63,7%.

20 травня виповнилося 2 роки, як Володимир Зеленський став Президентом України. З цієї нагоди ОПОРА проаналізувала тематику, кількість та рівень підтримки проєктів законів, внесених до Верховної Ради України теперішнім главою держави і його попередником (за аналогічний період роботи), а також порівняла, як голосують за президентські ініціативи нардепи-мажоритарники від Хмельниччини.

Президентські законопроєкти: скільки й про що

В Україні  право законодавчої ініціативи у Верховній Раді, окрім народних депутатів і Кабінету Міністрів України, належить також Президенту України.

За два роки президентства Петро Порошенко цим правом скористався 81 раз, тобто вніс на розгляд парламенту 81 законопроєкт, 69 із яких стали законами. Тематика ініціатив президента Порошенка стосувалася переважно міжнародних угод (35 проєктів), правової політики (16 проєктів) та безпеки й оборони (13 проєктів). Що ж до інших ініціатив, то їхнє спрямування –  економічна політика (8), галузевий розвиток (6), державне будівництво (2) та гуманітарна політика (1).

Володимир Зеленський за аналогічний період на посаді більш як у півтора раза перевищив показник свого попередника. Станом на початок травня 2021 року він подав 133 проєкти законів, 80 з яких уже підписано. Головними темами проєктів законів, які ініціював нинішній президент, є міжнародні угоди (57 проєктів), правова (40 проєктів) та економічна політика (21 проєкт). З-поміж інших тем – безпека і оборона (9), галузевий розвиток (3), державне будівництво (2) та соціальна політика (1).

Загалом значних розбіжностей у тематиці законопроєктів Порошенка та Зеленського немає. Впадає у вічі, що в Петра Порошенка третю позицію за кількістю посідають ініціативи щодо безпеки й оборони. Водночас у Володимира Зеленського таких законопроєктів менше, вони на четвертому місці за кількістю. Вочевидь, причина полягає в обставинах, за яких Петру Порошенку довелося розпочинати роботу на посаді глави держави. 

Політична ситуація в регіоні: перевага в пропрезидентських партій

Для порівняння голосувань нардепів-мажоритарників від області за ініціативи президентів Порошенка та Зеленського важливо розуміти, як розподілялися мандати між різними політичними силами, які представляли та представляють регіон в парламенті 8 і 9 скликань.

Хмельницька область поділена на 7 одномандатних виборчих округів, і вже другу каденцію поспіль фракції пропрезидентських політичних сил у Верховній Раді України мають тут по четверо своїх представників.

За президентства Петра Порошенка, у Раді 8 скликання, це були Сергій Мельник (виборчий округ №187), Андрій Шинькович (виборчий округ №189), Роман Мацола (виборчий округ №190) та Володимир Мельниченко (виборчий округ №193), які входили до фракції партії «Блок Петра Порошенка» (нині «Європейська Солідарність»). Утім на парламентських виборах 2019 року всі ці нардепи поступилися місцями висуванцям партії «Слуга народу» – Миколі Стефанчуку (виборчий округ №187), Олені Копанчук (виборчий округ №189), Олексію Жмеренецькому (виборчий округ №190) та Ігорю Марчуку (виборчий округ №193).

Натомість трьом іншим нардепам Верховної Ради 8 скликання від Хмельницької області – Сергію Лабазюку (виборчий округ №188), Віктору Бондарю (виборчий округ №191) та Олександру Герезі (виборчий округ №192) – на виборах 2019 року вдалося знову, причому уже втретє, здобути більшість голосів виборців на своїх округах і отримати депутатські мандати. І якщо в попередньому складі ради політичні погляди цих парламентарів відрізнялися: Сергій Лабазюк входив до депутатської групи «Воля народу», Віктор Бондар був співголовою депутатської групи «Партія «Відродження», а Олександр Герега волів залишатися позафракційним, то нині усі є членами депутатської групи «Партія «За майбутнє».

Отже, на відміну від представництва у попередньому складі Ради, коли можна було говорити про відносну партійну різноманітність, теперішні нардепи-мажоритарники від області є представниками лише двох політичних сил – фракції партії «Слуга народу» та депутатської групи «Партія «За майбутнє».

Від Хмельниччини – стабільна підтримка

Традиційно парламент демонструє високий рівень підтримки ініціатив президента. Проте, якщо порівнювати два роки діяльності Порошенка та Зеленського, то перевага в нинішнього очільника держави, що, ймовірно, зумовлено наявністю пропрезидентської монобільшості у Верховній Раді України 9 скликання. Так, проєкти законів, ініційовані Петром Порошенком, нардепи підтримували у 60% голосувань, а Володимиром Зеленським – у 68%.

Якщо аналізувати голосування Верховної Ради обох скликань у розрізі фракцій, то найактивніше підтримували ініціативи президента Порошенка фракції таких партій, як «Народний фронт» (78,5%), «Блок Петра Порошенка» (74,4%) та ВО «Батьківщина» (65,5%). За законопроєкти Зеленського найчастіше голосують депутати від фракції партії «Слуга народу» (87,7%), депутатської групи «Довіра» (62%) та обранці від «Голосу» (55,8%).

Приналежність більшості нардепів-мажоритарників від Хмельниччини до пропрезидентських фракцій у парламенті обох скликань, а також наведені цифри можуть свідчити про високий показник підтримки президентських ініціатив у області. Чи так це насправді?

За два роки президентства Петра Порошенка нардепи від області натискали кнопку «За» в 66,5% голосувань за проєкти законів, внесені очільником держави. І водночас ніколи не голосували проти президентських ініціатив. Найвищий рівень підтримки президента у Верховній Раді України з-поміж мажоритарників від регіону демонстрували представники фракції партії «Блок Петра Порошенка» Володимир Мельниченко («за» – у 98% голосувань щодо ініціатив президента), Сергій Мельник (97%), Роман Мацола (84,2%) та Андрій Шинькович (81,2%). Найнижчий – Віктор Бондар від депутатської групи «Партія «Відродження» та позафракційний Олександр Герега (по 31,7% голосувань «за»).

Законопроєкти Володимира Зеленського отримували голоси «за» від представників Хмельниччини у 63,7% голосувань. «Проти» нардепи від області голосували лише у 0,2% голосувань, або в 2 голосуваннях. Обидва рази не підтримував ініціативи глави держави народний депутат від виборчого округу №191, співголова депутатської групи «Партія «За майбутнє» Віктор Бондар. Йдеться про поіменні голосування за проєкт Закону №1008 про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування (у другому читанні та в цілому) і за проєкт Закону №1009 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (за основу).

Зрозуміло, що, як і за попереднього очільника держави, найбільший відсоток підтримки президентських ініціатив у представників пропрезидентської фракції: Миколи Стефанчука (96% голосувань «за»), Олексія Жмеренецького (95,2%), Ігоря Марчука (92,8%) та Олени Копанчук (76,8%). Значно рідше підтримують законопроєкти Володимира Зеленського Сергій Лабазюк (33,6%) та Олександр Герега (10,4%), які належать до депутатської групи «Партія «За майбутнє». До слова, помітною є значно менша лояльність Олександра Гереги до проєктів, запропонованих чинним президентом, ніж до законопроєктів його попередника: 10,4% проти 31,7% голосів «за» відповідно.

Загалом, попри незначну різницю в голосуваннях за президентські ініціативи Петра Порошенка і Володимира Зеленського, рівень підтримки їхніх законопроєктів мажоритарниками від Хмельниччини двох каденцій можна вважати стабільним, хоча й не найвищим в розрізі регіонів. І певною мірою такий результат пояснює співвідношення нардепів від пропрезидентських та інших політичних сил, що представляли й представляють область в парламенті 8 і 9 скликань.