Володимир Зеленський за 2 перші роки свого перебування на посаді Президента України зареєстрував більшу кількість законопроєктів (134), ніж його попередник Петро Порошенко (82). Народні депутати IX скликання дещо краще голосують за президентські ініціативи (68%), ніж їхні колеги з VIII скликання (60%). Проте рівень підтримки ініціатив двох президентів є високим (більше 60%). Рівненські народні обранці загалом підтримують законодавчі ініціативи двох президентів. У поточному скликанні найбільше президентські ініціативи підтримує Дмитро Соломчук (“Слуга народу”), найменше – Яна Зінкевич (“Європейська Солідарність”). У VIII скликанні найбільший рівень підтримки ініціативам Президента демонстрував Олександр Дехтярчук (БПП “Солідарність”), найменше – Андрій Лозовий (Радикальна партія).

Хто представники Рівненщини

У VIII (2014-2019) та IX (2019) скликаннях українського парламенту Рівненщину представляють по 5 народних депутатів-мажоритарників. Так, народними депутатами від Рівненщини VIII скликання були: Олег Осуховський, не входив до жодної фракції (обраний у 152 ТВО); Юрій Вознюк, фракція “Народний фронт” (обраний у 153 ТВО); Олександр Дехтярчук, фракція БПП “Солідарність” (обраний у 154 ТВО); Василь Яніцький, фракція БПП “Солідарність” (обраний у 155 ТВО); Сергій Євтушок, фракція ВО “Батьківщина” (обраний у 156 ТВО). Також у Верховній Раді VIII скликання був 1 депутат-списочник з Рівного, а саме Андрій Лозовий, фракція Радикальна партія Олега Ляшка. Після виборів 2019 року Рівненщину у Верховній Раді представляють 5 мажоритарників та 5 списочників:

  • Олександр Ковальчук – “Слуга народу”, 152 ТВО;
  • Роман Іванісов – позафракційний, 153 ТВО (був обраний від “Слуги народу”);
  • Олександр Аліксійчук – фракція “Слуга народу”, 154 ТВО;
  • Віктор М’ялик – депутатська група “Партія За майбутнє”, 155 ТВО.
  • Сергій Литвиненко – “Слуга народу”, 156 ТВО;
  • Соломія Бобровська – фракція “Голос”;
  • Яна Зінкевич – фракція “Європейська Солідарність”;
  • Дмитро Соломчук – фракція “Слуга народу”;
  • Олександр Салійчук – фракція “Слуга народу”.
  • Сергій Євтушок - фракція ВО “Батьківщина”.

Депутати з Рівненщини у обох скликаннях в цілому були лояльними до Президента. Так, у VIII скликанні троє рівненських депутатів (Олександр Дехтярчук, Василь Яніцький та Юрій Вознюк) входили до президентської більшості. У нинішньому скликанні Верховної Ради до пропрезидентської більшості входить п’ять депутатів з Рівненщини (Олександр Ковальчук, Олександр Аліксійчук, Сергій Литвиненко, Дмитро Соломчук та Олександр Салійчук).

Законопроєкти Петра Порошенка

За перші два роки каденції (2014-2019 роки) п’ятий Президент України Петро Порошенко зареєстрував у Верховній Раді України 82 законопроєкти.

Порошенко зареєстрував у Верховній Раді 35 законопроєктів, що стосувалися ратифікації міжнародних угод (43,2%), 16 – правової політики (19,8%), 13 – безпеки та оборони (16%), 8 – економічної політики (9,9%), 6 – галузевого розвитку (7,4%), 2 – державного будівництва та 1 – гуманітарної політики. Варто зазначити, що 69 з 82 законопроєктів були підписані та стали чинними законами. Щодо підтримки парламентом, то у 60% випадків депутати голосували “за”, у 18,8% випадках були відсутні, у 16,7% випадків не голосували, у 3,4% випадків утримувались і лише 1% випадків голосували “проти”.

Як підтримували законопроєкти Петра Порошенка депутати з Рівненщини

Найбільше законопроєкти Президента підтримувала фракція “Народний фронт”. Так, у 78,5% випадків депутати цієї політичної сили голосували “за” та у 0,1% випадку – “проти”. Дещо менше підтримувала ініціативи Президента його фракція у парламенті. Депутати Блоку Петра Порошенка “Солідарність” у 74,4% випадків голосували “за” і у 0,1% – проти. ВО “Батьківщина” підтримувала президентські законопроєкти у 65,5% випадків. Радикальна партія Олега Ляшка підтримувала ініціативи Президента у 57,2% випадків та у 3,3% випадків голосувала “проти”. Найменше підтримували позафракційні депутати, лише у 48,3% випадків. Також варто зазначити, що у розрізі регіонів депутати з Рівненщини у 80,6% випадків голосували “за” ініціативи, які реєстрував в парламенті Петро Порошенко.

У Верховній Раді України VIII скликання було два депутати з Рівненщини, які представляли Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Це Олександр Дехтярчук, який був обраний у 154 ТВО, та Василь Яніцький, який був обраний у 155 ТВО.

Олександр Дехтярчук був обраний до парламенту у 154 ТВО, на той час до цього виборчого округу входили Дубенський, Здолбунівський, Радивилівський, Демидівський та Млинівський райони Рівненської області. На позачергових виборах 26 жовтня 2014 року депутат отримав 21,01% голосів виборців, обійшовши свого опонента на 246 голосів. Щодо підтримки ініціатив Президента, то депутат у 93,1% випадків голосував “за”, у 4% випадків не голосував та у 3% випадків був відсутній на засіданнях Ради. За всю свою каденцію жодного разу не голосував “проти” законопроєктів, які були внесені Президентом.

Василь Яніцький балотувався та був обраним у 155 територіальному виборчому окрузі, який включав Дубровицький, Володимирецький, Рокитнівський, Зарічненський райони, а також місто обласного значення Вараш. На позачергових виборах отримав 28,68% голосів виборців. Василь Яніцький дещо менше підтримував законопроєкти Президента, ніж його колега по фракції. Так, народний депутат у 79,2% випадків голосував “за”, у 13,9% не голосував та у 6,9% випадків був відсутній. Також жодного разу не голосував проти.

Олег Осуховський обраний у 152 ТВО, до якого входить місто Рівне. Під час виборчих перегонів отримав 24,51% голосів виборців. Народний депутат підтримував ініціативи Президента у 68,3% випадків. У 13,9% випадків утримувався від голосування у 5,9% не голосував, також у 5,9 % був відсутній. Варто зазначити, що Олег Осуховський у 5,9% (6 голосувань) натискав кнопку “проти”. Це стосувалось законопроєтів щодо органів та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень і рішень інших органів, внесення змін до Конституції України (щодо правосуддя), виконавчого провадження, а також щодо внесення зміни до статті 10 Закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”. Зрештою, усі ініціативи були прийняті та стали чинними законами.

Юрій Вознюк балотувався та був обраний у 153 одномандатному територіальному виборчому окрузі, який включав в себе частину міста Рівне, м. Острог, а також Рівненський, Острозький, Корецький та Гощанський райони Рівненської області. За результатами виборів отримав 35,66% голосів виборців. Народний депутат VIII скликання у 84,2% випадків голосував за ініціативи Петра Порошенка, ще у 7,9% випадків не голосував, а у 5,9% та 2% випадків був відсутній та утримувався від голосування. Юрій Вознюк жодного разу не голосував проти. 

Сергій Євтушок обраний до парламенту у 156 ТВО, до якого входили Сарненський, Костопільський та Березнівський райони Рівненської області. 26 жовтня 2014 року отримав 27,63% голосів виборців, обійшовши свого опонента на 480 голосів. Нардеп, як і решта його колег, активно підтримував президентські ініціативи. Так, у 78,2% голосувань натискав кнопку “за”, у 5,9% тиснув “утримався”, а у 11,9% та 4% випадків не голосував та був відсутній. Сергій Євтушок також жодного разу не голосував проти законопроєктів, які були внесені Президентом України.

Андрій Лозовий був обраний у багатомандатному виборчому окрузі. У списку партії він був відразу після лідера – Олега Ляшка, а саме мав друге місце у списку. За результатами виборів РПЛ отримала 7,44% голосів виборців та 26 депутатських мандатів. Андрій Лозовий найменше підтримував законопроєкти, які вносив тодішній Президент Петро Порошенко. Депутат лише у 29,7% випадків голосував “за”. Цікаво, що майже у половині всіх голосувань, а саме 42,6%, був відсутній на засіданнях Ради. У 18,8% випадків не голосував, а у 7,9% утримався. Андрій Лозовий голосував проти лише у одному випадку, це стосувалось внесення змін до статті 10 Закону України “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей”.

 

Що реєстрував у парламенті Володимир Зеленський

Позачергові вибори народних депутатів 21 липня 2019 року були цікавими як з точки зору спостереження, так і з точки зору результатів. Очевидно, що високий рейтинг новообраного Президента України не міг не вплинути на результати виборчих перегонів його політичної сили. Загалом за підсумками голосування “Слуга народу” отримала 124 мандати у багатомандатному виборчому окрузі та 130 в одномандатних виборчих округах. Таким чином утворилася найбільша парламентська фракція, якій не потрібно було створювати коаліцію, адже мала абсолютну більшість для ухвалення рішень.

Володимир Зеленський за два роки каденції зареєстрував в парламенті 134 проєкти законів, 80 з яких уже стали чинними. Щодо тематик, то як і у попереднього Президента, найбільша кількість стосується ратифікації міжнародних угод – 57 (42,9%). 40 (30,1%) законопроєктів стосувались правової політики, ще 21 (15,8%) – економічної. 9 (6,8%) проєктів законів стосувались безпеки та оборони, 3 (2,3%) – галузевого розвитку, 2 (1,5%) – державного будівництва та 1 (0,8%) – соціальної політики.

Щодо підтримки ініціатив Президента парламентом, то поки що вона не дуже відрізняється від підтримки депутатів минулого скликання. Так, депутати частіше голосують “за” 68,1% випадків, але і частіше голосують проти – 2,3% випадків. Нагадаємо, що Верховна Рада VIII скликання у 60% випадків голосувала за ініціативи Президента і лише 1% випадків була проти.

Також депутати ІХ скликання у 13% відсутні під час голосування за проєкти законів Президента, у 9,8% випадків не голосують, а у 6,9% випадків утримуються.

Як депутати Рівненщини підтримують законопроєкти Президента Володимира Зеленського

Найбільше законопроєкти Президента підтримує фракція “Слуга народу”. Так, ця партія у 87,7% випадків голосує “за”, у 1,6% випадків утримується і майже ніколи не голосує “проти”*. Трішки більше половини ініціатив Володимира Зеленського підтримує фракція “Голос”, а саме у 55,8% випадків, крім цього, у 9,2% випадків голосує “проти”, а у 13,5% тиснуть кнопку “утримався”. Депутати від “Європейської Солідарності”, ВО “Батьківщина” та позафракційні підтримують законопроєкти Президента у 41,4%, 45,2% та 47,2% відповідно. Щодо голосування “проти”, то “Європейська Солідарність” голосує у 9,8% випадків, а ВО “Батьківщина” та позафракційні у 2,9% та 1,6% випадків відповідно. Найменше підтримує законопроєкти Президента депутатська група “Політична партія “За майбутнє” – лише у 39,4% випадків, а у 0,6% випадків голосує “проти”.

Олександр Ковальчук обраний у 152 територіальному виборчому окрузі. Народний депутат активно підтримує ініціативи Президента та у 86,4% випадків голосує “за”, ніколи не голосує “проти”, у 8% випадків був відсутній, а у 4,8% та 0,8% випадків не голосував та утримався.

Олександр Аліксійчук обраний у ТВО № 153. Цей народний депутат лише у 66,4% випадків голосує “за” президентські проєкти законів. Це пов’язано з тим, що у 29,6% випадків був відсутній на засіданні Верховної Ради України, а 2,4% та 1,6% випадків тисне кнопку “утримався” або не голосує. Олександр Аліксійчук ніколи не голосував “проти”.

Сергій Литвиненко обраний у 156 територіальному виборчому окрузі. Сергій Литвиненко в цілому підтримує законопроєкти, які в парламенті реєструє Володимир Зеленський. Так, у 81,6% випадків депутат тисне кнопку “за”, ще у 4,8% випадків не тисне жодної кнопки, тобто не голосує, у 0,8% випадків натискає “утримався” і, зрештою, у 12,8% випадків відсутній на голосуваннях. Сергій Литвиненко ніколи не голосує “проти”.

Дмитро Соломчук був 33-м у виборчому списку партії та обраний у багатомандатному виборчому окрузі. Цей народний депутат є найбільш дисциплінованим, якщо говорити про підтримку ініціатив Президента, навіть серед усієї фракції “Слуга народу” в парламенті,  адже у 99,2% випадків голосує “за” і лише 1 (0,8%) раз натиснув кнопку “утримався”.

Олександр Салійчук також був обраний у багатомандатному виборчому окрузі та був 79-тим у виборчому списку партії. Народний депутат також активно підтримує законопроєкти Володимира Зеленського і у 97,6% випадків голосує “за”. Олександр Салійчук двічі (1,6%) тиснув кнопку “утримався” і один (0,8%) раз не натиснув жодної кнопки. Як і решта колег по фракції з Рівненщини, ніколи не голосує “проти”.

Роман Іванісов був обраний у 153-му територіальному виборчому окрузі від політичної партії “Слуга народу”, проте пізніше був виключений з фракції. Позафракційний народний депутат підтримує ініціативи Президента у 74,4% випадків. У 17,6% випадків був відсутній на засіданнях ради, у 2,4% випадків утримується, а у 5,6% не голосує взагалі. Також Роман Іванісов ніколи не голосує “проти”.

Віктор М’ялик обирався у 155 ТВО шляхом самовисування. Входить в депутатську групу “За майбутнє”. Народний депутат у 60,8% випадків голосує за проєкти законів, внесені Володимиром Зеленським. У 22,4% випадків натискав кнопку “утримався”, ще у 13,6% випадків не натискав жодну кнопку, тобто не голосував взагалі, і у 3,2% випадків був відсутній. Як і решта вищезгаданих депутатів, ніколи не голосує “проти”.

Соломія Бобровська була обрана у багатомандатному виборчому окрузі та займала 9 місце у виборчому списку партії “Голос”. Народна депутатка у 64,8% випадків голосує за ініціативи Президента, також у 16% випадків натискала кнопку “утримався”. 13 разів тобто 10,4%, голосувала “проти”, а у 5,6% та 3,2% випадків не голосувала та була відсутня.

Яна Зінкевич обрана у багатомандатному виборчому окрузі та була сьомою у виборчому списку “Європейської Солідарності”. Яна Зінкевич найменше підтримує законопроєкти, які були внесені до парламенту Президентом. Так, лише у 32,8% голосувань тисне кнопку “за”, у 9,6% голосуваннях тиснула кнопку “проти”. Крім цього, у 21,6% випадків була відсутня, у 20% натискала “утримався” і у 16% випадків не натискала жодної кнопки.

Сергій Євтушок спочатку не потрапив до парламенту, адже за результатами позачергових виборів ВО “Батьківщина” отримала 24 мандати, а Сергій Євтушок  посідав 25 місце у виборчому списку партії. Проте у червні 2020 року народна депутатка Ольга Белькова склала свій мандат і Сергій Євтушок став народним депутатом. Парламентар виконує свої повноваження менше року, проте активно підтримує законопроєкти Президента. Так, у 68,3% голосувань натискав кнопку “за”, у 6,7% голосувань – проти, а у 16,7% – утримався. 8,3% голосувань депутат був відсутній.