ОПОРА зафіксувала 140 випадків інформування народними депутатами-мажоритарниками, що представляють місто Харків у Верховній Раді України, про свою діяльність у соціальних мережах. В більшості – це були повідомлення за результатами їхньої роботи. Такими є результати аналізу комунікаційної активності парламентарів протягом січня – березня 2021 року.

В 7 одномандатних округах м. Харкова в 2019 році було обрано 6 представників фракції «Слуга народу»: Марія Мезенцева, Олександр Куницький, Андрій Одарченко, Вікторія Кінзбурська, Юрій Здебський, Олександр Бакумов та один член фракції «Опозиційна платформа – За життя» – Олександр Фельдман.

На основі сторінок народних депутатів в соціальних мережах, ОПОРА провела дослідження щодо їхньої комунікації з виборцями, органами місцевого самоврядування та стейкхолдерами протягом січня-березня 2021 року. До уваги брались повідомлення, в яких йшлось про будь-яку діяльність в межах повноважень народних депутатів. Пости з привітанням, критикою місцевої влади, подіями в місті, країні та світі не аналізувались. Також слід зазначити, що деякі повідомлення народних депутатів про проведені комунікації могли містити одразу кілька форм взаємодії. Наприклад, коли  народний депутат інформував про результати розгляду депутатського звернення, яке він направив до органів влади у відповідь на звернення виборців. Таким чином, кількість повідомлень депутата у соцмережах не дорівнює кількості проведених комунікацій. Ще важливим нюансом є те, що відсутність повідомлень в соціальних мережах та публічних джерелах не говорить про низьку якість роботи народних депутатів, лише – про невисокий рівень інформування щодо своєї діяльності.

Комунікація депутата з виборцями

Згідно з даними аналізу в період, охоплений моніторингом, депутати найбільше комунікували з виборцями – 80% випадків, на другому місці знаходиться комунікація зі стейкхолдерами – 14%,  на третьому – комунікація з органами місцевого самоврядування – 6%.

Інформація в цьому розділі стосується тієї комунікації депутата з виборцями, котра відноситься до його депутатських повноважень. Наприклад, допис в Facebook, в якому парламентар розповідає про причини свого голосування за той чи інший законопроєкт, враховується як відповідна комунікація, а допис, в якому депутат вітає всіх зі святами, не враховується.

Комунікація депутата з виборцями є одним з обов’язків народних депутатів, адже вона дозволяє виконувати функції, безпосередньо покладені на депутатів законодавством, такі як захист інтересів виборців та представлення їхніх інтересів у парламенті. Для реалізації цих функцій народні обранці мають ряд інструментів: організація роботи приймалень, залучення помічників, участь в публічних подіях тощо. 

Взаємодію парламентарів з їх виборцями було проаналізовано за наступними шести критеріями: 

1) Інформування про результати своєї роботи (зафіксовано 98 випадків).

2) Реагування на звернення громадян (не зафіксовано).

3) Зустрічі з виборцями (не зафіксовано).

4) Контроль за розглядом скарг та заяв громадян (зафіксовано 6 випадків).

5) Звітування депутата перед виборцями (зафіксовано 1 випадок).

6) Особистий прийом (7 випадків).

Форми комунікації народних депутатів м. Харків з виборцями у період січень-квітень 2021 року

Депутат

Фракція в період моніторингу

Особистий прийом

Зустрічі з виборцями

Інформування про результати своєї роботи

Звітування депутата перед виборцями

Реагування на зверненням громадян

Контроль за розглядом скарг та заяв громадян

Загалом

Марія Мезенцева

Слуга народу

2

0

39

0

0

2

43

Олександр Куницький

Слуга народу

0

0

11

0

0

1

12

Андрій Одарченко

Слуга народу

0

0

14

0

0

0

14

Вікторія Кінзбурська

Слуга народу

4

0

19

1

0

3

27

Юрій Здебський

Слуга народу 

0

0

2

0

0

0

2

Олександр Бакумов

Слуга народу

1

0

7

0

0

0

8

Олександр Фельдман

Опозиційна платформа – За життя

0

0

6

0

0

0

6

Загалом

7

0

98

1

0

6

112

Марія Мезенцева

Депутатка є найактивнішою в поширенні інформації про свою діяльність. За 3 місяці двічі інформувала про особистий прийом виборців – 15 січня та 28 лютого 2021 року. В 39 випадках поширювала інформацію про результати своєї роботи, в більшості випадків вони стосувались діяльності депутатки в Парламентській асамблеї Ради Європи, засідань комітету, міжнародних зустрічей, роботи над законопроєктами, участі в засіданнях Верховної Ради України, роботи в окрузі та написання депутатських звернень. Також на сторінці поширювалась інформація стосовно контролю за поданими зверненнями: 11 лютого було оприлюднено відповідь Департаменту з питань забезпечення життєдіяльності міста, стосовно відновлення опалення в приміщеннях шкіл № 132 та № 176 і дошкільного навчального закладу № 290;  7 березня опублікована відповідь Міністра охорони здоров’я стосовно лікування одного з мешканців округу за кордоном.

Олександр Куницький

Активність депутата в поширенні інформації про свою діяльність зросла в порівнянні з минулим роком, проте все ще залишається на невисокому рівні. Більшість дописів в Facebook – це поширення відео з каналу депутата на Youtube стосовно розгляду парламентом законопроєкту № 2695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за окремі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху» та про незадовільну роботу сервісних центрів МВС.

Андрій Одарченко

Всі публікації депутата стосувались інформування про його роботу на пленарних, комітетських та фракційних засіданнях у Верховній Раді України. Одна публікація стосувалась графіку роботи приймальні депутата в період карантину.

Вікторія Кінзбурська

Депутатка є лідеркою по поширенню інформації про прийом виборців – 4 рази за 3 місяці. Також вона є єдиною, хто прозвітував за свою роботу. На її сторінці активно публікується інформація про роботу в сесійній залі Верховної Ради України, в комітеті та на засіданнях фракції. Досить часто з’являється інформація про суспільно-важливі питання, наприклад, про можливість зміни постачальника газу. Також депутатка інформувала, що після її звернення, Шевченка Леоніда Яковича, голову Харківського відділення громадської організації «Асоціація євреїв – колишніх в’язнів гетто та нацистських концтаборів», нагороджено орденом  «За заслуги» ІІІ ступеня; 20 січня було оприлюднено відповідь від прокуратури на звернення щодо можливого привласнення бюджетних коштів при реконструкції бульвару Юр’єва, за фактом якого відкрите кримінальне провадження.

Юрій Здебський

Депутат має найменшу кількість інформаційних постів серед харківських мажоритарників в період січень-березень цього року. Обидва були про роботу депутата в комітеті.

Олександр Бакумов

Народний депутат практикує написання інформаційних дайджестів за підсумками певних проміжків часу, в яких розповідає про свою діяльність за цей період. Один раз проінформував про прийом виборців, в усіх інших випадках поширює інформацію про свою роботу в сесійній залі Верховної Ради України, в комітеті  та на окрузі.

Олександр Фельдман

Сторінка депутата наповнена великою кількістю повідомлень, які не стосуються депутатських повноважень – це робота Екопарку, критика місцевої влади, занепокоєння активністю антисемітських рухів, поширення інформації про занепад економіки і т. д. Проте декілька публікацій стосувались роботи парламенту, в основному – це повідомлення про прийняття постанов та законів, направлених на боротьбу з антисемітизмом та щодо вшанування євреїв, екологічні питання та питання захисту тварин.  

Про що депутати інформують своїх виборців. Дані за період січень-березень 2021 року

Про що депутати інформують виборців

Марія Мезенцева

Олександр Куницький

Андрій Одарченко

Вікторія Кінзбурська

Юрій Здебський

Олександр Бакумов

Олександр Фельдан

Участь у засіданнях Верховної Ради

7

0

8

7

0

4

4

Участь у роботі депутатської фракції (групи)

0

1

1

2

0

1

0

Участь у роботі комітету, тимчасових спеціальних комісій, тимчасових слідчих комісій

19

2

2

3

2

1

1

Участь у роботі над законопроєктами

9

6

6

2

0

0

1

Про надіслані запити та звернення

2

2

2

0

0

0

0

Про свою роботу в окрузі 

1

0

0

1

0

1

0

Інформування про суспільно важливі питання

1

0

0

4

0

0

0

Комунікація з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування

Комунікація депутата з органами місцевої влади є менш публічною, але від цього не менш важливою. Законодавство наділяє депутата низкою інструментів, котрі дозволяють йому брати участь в роботі органів місцевої влади від імені виборців, які делегували нардепу такі повноваження. Так, народний депутат може:

1. Безперешкодно відвідувати органи державної влади та органи місцевого самоврядування.

2. Брати участь у розгляді в органах державної влади і органах місцевого самоврядування пропозицій та вимог виборців, інших питань, пов'язаних із здійсненням депутатських повноважень.

3. Брати участь з правом дорадчого голосу в роботі сесій сільських, селищних, міських, районних у містах (в містах з районним поділом), районних і обласних рад та засіданнях їх органів.

4. Одержати інформацію з питань, пов'язаних із здійсненням ним депутатських повноважень, від органів державної влади та органів місцевого самоврядування, їх посадових осіб, які зобов'язані надати йому таку інформацію.

5. У разі необхідності залучати до участі у розгляді пропозицій, заяв і скарг, які надійшли на його ім'я, а також у прийомі громадян посадових осіб органів державної влади і органів місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій.

Взаємодію в частині комунікації парламентарів з органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування було досліджено за наступними критеріями:

1) участь в роботі місцевих рад,

2) присутність на офіційних заходах, які організовують місцеві органи державної влади та органи місцевого самоврядування,

3) організація публічних заходів за участі представників органів державної влади та органів місцевого самоврядування,

4) проведення консультацій щодо напрямів залучення бюджетних коштів,

5) висловлення позиції щодо публічних консультацій,

6) підготовка депутатського запиту,

7) підготовка депутатського звернення,

8) підготовка законопроєкту.

В період з січня по березень депутати доволі неактивно інформували про свою взаємодію з органами місцевого самоврядування. Про це повідомляли лише четверо: Марія Мезенцева, Андрій Одарченко, Вікторія Кінзбурська та Олександр Бакумов. 

Марія Мезенцева, Андрій Одарченко та Олександр Бакумов публікували інформацію стосовно участі в нарадах, учасниками яких також були голова ОДА, голова обласної ради, а також очільники профільних департаментів та керівники правоохоронних органів.

Вікторія Кінзбурська 29 січня направила звернення до Харківської міської ради, стосовно оцінки дій соціальних служб щодо забезпечення соціального супроводу однієї з сімей, де діти жили в непридатних для цього умовах. 19 березня депутатка звернулась із запитом до секретаря Харківської міської ради стосовно необхідності встановлення світлофорних об'єктів на перехресті вул. Ощепкова і Рибалко.

Марія Мезенцева 17 лютого інформувала про створення робочої групи при Харківській міській раді по проблемах об'єктів незавершеного будівництва в місті. На перше засідання зібрались представники міської влади, інвесторів, забудовник та уповноважені особи АТ «Харківобленерго», де обговорювали проблемні питання ЖК «Рівер Таун» (вул. Мирна, 19). Учасники під час дискусії виявили першочергові завдання для продовження будівництва та визначили календарний план робіт.

Олександр Куницький вже в квітні оприлюднив відео, на якому він на підвищених тонах спілкувався в секретарем Харківської міської ради Ігорем Тереховим стосовно відсутності будь-якої діяльності після звернень депутата до міської ради. 

Комунікація з зацікавленими сторонами (стейкхолдерами)

У рамках своєї роботи, депутати можуть проводити консультації із «стейкхолдерами», тобто групами людей, які об’єднані спільними інтересами як то представники громадських організацій, певних сфер бізнесу, ОСББ, та інших, кого в тій чи іншій мірі стосується проблема або на кого може вплинути її розв’язання. Хоч загальна комунікація депутатів з цією цільовою аудиторією і є найнижчою, втім вона може бути найбільш продуктивною під час роботи над законопроектами чи іншими нормативно-правовими документами. 

Інформацію про комунікацію із зацікавленими сторонами поширювали 5 депутатів: Марія Мезенцева, Вікторія Кінзбурська, Юрій Здебський, Олександр Бакумов та Олександр Фельдман.

Марія Мезенцева брала участь в різноманітних заходах, організованих стейкхолдерами, – це зустріч з ГО «Амазонка» (налічує понад 120 жінок в Харківській області),  Українською Федерацією боротьби проти раку (УФР) та лікарем-онкологом Дмитром Сергійовичем, Українською жіночою демократичною мережею. Депутатка є однією з організаторок проєкту «Озеленення планети». Неодноразово ініціювала робочі зустрічі з інвесторами недобудов.

Вікторія Кінзбурська брала участь у кількох Міжнародних конференціях «Європейське правосуддя - Україна: «Маю право на житло», організовувала зустрічі з представниками ОСББ та проводила робочу групу з представниками банків, фінкомпаній і позичальників, головною темою якої був алгоритм дій з боку держави, щоб людей за борги не позбавляли єдиного житла.

21 лютого, за підтримки Юрія Здебського, відбувся відкритий обласний турнір з Самбо, присвячений пам’яті заслуженого тренера України Ю.Я. Турченка, який проводився серед юнаків та дівчат 2009-2010 р.н. та юнаків 2011-2012 р.н.

Олександр Бакумов спілкувався з науковцями Національної академії внутрішніх справ під час робочої зустрічі представників Комітету з питань правоохоронної діяльності з керівництвом Академії. Також депутатом було надіслано два запити: до Генерального директора «Укроборонпрому» та до Генерального директора заводу ім. Малишева щодо діяльності держпідприємства.

Олександр Фельдман інформував про підписання меморандуму Екопарку з Педагогічним університетом імені Г. С. Сковороди.

Народні депутати-мажоритарники, що представляють місто Харків у Верховній Раді України, доволі активно комунікують з виборцями та стейкхолдерами, дещо важче йде процес налагодження роботи з органами місцевого самоврядування. Слід зазначити, що більшість інформаційних повідомлень народних обранців стосуються інформування виборців про виконання депутатських повноважень. Позитивним моментом було би збільшення комунікації з різноманітними зацікавленими сторонами та оприлюднення інформації про таку активність, що могло би заохотити нових стейкхолдерів тісно співпрацювати з депутатами.

За коментарями звертайтеся:

e-mail: [email protected]

Довідково: Проєкт «Депутат на зв’язку» реалізується Рівненською обласною організацією Всеукраїнської громадської організації «Громадянська мережа «ОПОРА» в межах Програми USAID РАДА, що виконується Фондом Східна Європа.