ОПОРА у рубриці “Законопроєкт тижня” продовжує інформувати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються на поточному тижні у Верховній Раді або підписані Президентом України. У цій рубриці ми не оцінюємо сам законопроєкт, лише інформуємо про його зміст.

Згідно з Календарним планом проведення сесії Верховної Ради у період з 27 по 30 квітня тривали пленарні засідання парламенту. Депутати працювали у форматі чергових та позачергових засідань. 

29 квітня депутати розглянули проєкт Закону про внесення змін до статті 45 Закону України «Про Національну поліцію» (реєстраційний №4375). Проте, в парламенті не вистачило голосів для його ухвалення за основу (126 “за”) та для його направлення в комітет для підготовки законопроєкту для повторного першого читання (213 “за”). Ініціатором законопроєкту виступив Кабінет Міністрів України, зокрема Міністерство внутрішніх справ. 

У пояснювальній записці до законопроєкту йдеться, що його метою є  вдосконалення правових підстав застосування поліцейськими електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії.

Проєкт передбачав розширення підстав для застосування працівниками поліції електрошокових пристроїв контактної та контактно-дистанційної дії. Пропонувалося, що їх можна буде застосовувати також для:

  • затримання особи, яка вчинила адміністративне або кримінальне правопорушення і чинить при цьому фізичну протидію поліцейському;
  • затримання особи, яка вчинила тяжкий або особливо тяжкий злочин і намагається втекти;
  • затримання особи, яка чинить збройний опір або намагається втекти з-під варти;
  • затримання озброєної особи, яка погрожує застосуванням зброї та інших предметів, що загрожують життю чи здоров’ю людей, зокрема поліцейського.

Зважаючи на те, що законопроєкт був відхилений стаття 45 ЗУ “Про національну поліцію” залишиться без змін. Поліції як і раніше електрошокери можна буде  застосовувати для: 

  • відбиття нападу на поліцейського, іншу особу та/або об’єкт, що перебуває під охороною; 
  • відбиття нападу тварини, що загрожує життю і здоров’ю особи чи поліцейського.