Громадянська мережа ОПОРА відновлює свою рубрику “Законопроєкт тижня”, де ми будемо коротко розповідати про важливі законодавчі ініціативи, які реєструються чи розглядаються парламентом на поточному тижні. 

Нещодавно в парламенті був зареєстрований проєкт Закону №5253 “Про внесення змін до Закону України “Про політичні партії в Україні” щодо удосконалення порядку зупинення та припинення державного фінансування статутної діяльності політичної партії”. 

У пояснювальній записці до законопроєкту зазначено, що чинним законодавством України не чітко встановлюються функціональні повноваження Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) під час перевірки звітності політичних партій, що, як наслідок, може призвести до неоднакового застосування положень закону при винесенні рішення про зупинення державного фінансування статутної діяльності політичних партій.

Проєктом закону пропонується, що під час перевірки звітів політичних партій про майно, доходи, витрати і зобов’язання фінансового характеру НАЗК не уповноважене надавати правову оцінку якості робіт чи послуг, що надавались політичній партії, їх доцільності для діяльності політичної партії, а також встановлювати фіктивність правочинів і господарських операцій за участю політичної партії, самостійно встановлювати відповідність ринкової вартості наданих послуг.

Ініціаторами законопроєкту стали депутати з усіх 7 фракцій та груп на чолі з лідером партії “Слуга народу” Олександром Корнієнком. 

Нагадаємо, що на початку березня НАЗК виявило ознаки кримінальних правопорушень у звітах партії “Слуга народу” - ст. 159–1 (“подача недостовірних відомостей”), ч. 5 ст. 366 та ч. 5 ст. 191 КК (“службове підроблення”). У зв’язку із виявленими порушеннями наказом голови НАЗК Олександра Новікова було зупинено державне фінансування цієї політичної сили. 

У свою чергу, лідер партії Олександр Корнієнко у коментарі “Радіо Свобода” наголосив, що “Слуга народу” планує усунути всі порушення, вказані НАЗК.