В рамках своєї поточної діяльності щодо моніторингу роботи парламенту, Громадянська мережа ОПОРА продовжує апробовувати механізм залучення лідерів представницьких органів громад в ролі активного учасника стратегічних цільових консультацій з народними депутатами щодо актуальних проблем місцевого рівня.

Перший етап консультацій включає в себе проведення інтерв’ю з головами територіальних громад Львівщини з метою діагностування ключових проблем місцевого розвитку. Питальник для консультацій розроблений на основі Цілей сталого розвитку (ЦСР) і охоплює широкий спектр тем, серед яких стратегічне планування місцевого розвитку, якісна освіта та охорона здоров’я, бізнес та економічне зростання, розвиток інфраструктури та інновації, скорочення нерівності, відновлювальна енергетика, збереження екосистем, промисловість та сільське господарство.

В 2015 році Україна як держава-член ООН взяла на себе зобов'язання здійснити низку реформ спрямованих на здійснення соціально-економічних перетворень та зміцнення демократичного устрою і тим самим досягти прогресу у реалізації усіх 17-ти Цілей сталого розвитку до 2030 року. У всіх Цілях сталого розвитку є завдання, що прямо чи опосередковано пов'язані з повсякденною роботою органів місцевого самоврядування, які виступають не лише виконавцями Порядку денного ЦСР, але й ініціаторами політик та каталізаторами змін. 

Реформа децентралізації, серед іншого, покликана мобілізувати органи місцевого самоврядування для впровадження принципів сталого розвитку, дати їм засоби та спроможність для вдосконалення управління, прогнозування вимог, планування і реалізації рішень.

Метою консультацій є виявлення найбільш актуальних проблем на рівні територіальних громад, які є релевантними та важливими для реалізації ЦСР (в тому числі на законодавчому рівні). Другий етап консультацій включатиме проведення регіональних слухань за участю народних депутатів та лідерів громад Львівщини, з метою пошуку законодавчих рішень для врегулювання проблем місцевих громад, які є важливими для досягнення ЦСР.

Аналітики організації вже почали тестувати інструмент, тож у випадку, якщо результати опитування досягнуть поставленої цілі, організація буде рекомендувати його до використання:

  • під час проведення інших досліджень для виявлення поточних проблем органів місцевого самоврядування,
  • у роботі народних депутатів України з метою виконання ними представницьких функцій інтересів громад у рамках здійснення депутатської діяльності.

Публікація підготовлена у межах проєкту “Народні депутати в нових територіальних громадах: модель інклюзивного діалогу на Львівщині”, що реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво» та виконується Фондом Східна Європа.