ОПОРА продовжує аналізувати результати парламентської діяльності народних депутатів-мажоритарників Івано-Франківської області у Верховній Раді поточного скликання. Предметом моніторингу є їхня робота на пленарних засіданнях, в профільних комітетах, участь в голосуваннях, законотворча діяльність, виступи на засіданнях і використання інструменту депутатського запиту. У цій публікації описані дані за період перших 9 місяців роботи парламенту поточного скликання. З попередніми матеріалами можна ознайомитись за посиланнями: перший, другий, третій, четвертий.

За підсумками 9 місяців роботи Верховної Ради поточного скликання, з вересня 2019 по 22 травня 2020 року, народні депутати-мажоритарники Івано-Франківщини 155 разів були авторами законотворчих ініціатив, з яких 134 рази – були ініціаторами законопроєктів і 21 раз – ініціаторами проєктів Постанов. У процесі законотворчої діяльності віддавали перевагу колективній роботі, 126 разів виступивши співавторами колективних законотворчих ініціатив, тоді як 29 ініціатив були зареєстровані індивідуально. З усіх поданих законотворчих ініціатив, на даний момент отримали підтримку і набули чинності 4 законопроєкти і 3 проєкти Постанов.

Внесення поправок до законопроєктів – невід’ємна частина законотворчої діяльності депутата. Так, прикарпатські мажоритарники подали 526 поправок до законопроєктів, з яких 15% було враховано, 3,4% враховано частково, 1,5% враховано редакційно, а 0,38% поправок наразі не мають висновків. Майже 80% всіх поправок народних депутатів-мажоритарників Івано-Франківщини було відхилено.

За перші 9 місяців роботи прикарпатські депутати 121 раз звертались із депутатськими запитами до органів влади, які в основному адресувалися Кабінету Міністрів України (58 депутатських запитів) і керівникам міністерств та відомств України (56 депутатських запитів). Жодного запиту не було адресовано Президенту України, Генеральному прокурору України і місцевим органам влади.

Під час пленарних засідань Верховної Ради України, мажоритарники з Івано-Франківщини реєструвались на виступи 65 разів, але за даними стенограм засідань правом на виступ скористалися 61 раз. Найчастіше правом виступу скористались Оксана Савчук та Ігор Фріс.

Участь у засіданнях парламенту, роботі комітетів та голосуванні

Протягом майже 9 місяців роботи Верховної Ради IX скликання було проведено 94 пленарних засідання. За даними електронної реєстрації, Володимир Тимофійчук не пропустив жодного засідання Верховної ради України. На 95% засідань був присутній Зіновій Андрійович, а Олександр Матусевич на 94% засідань Верховної Ради. Решта народних депутатів-мажоритарників Івано-Франківщини відвідали не менше 80% засідань, а саме: Оксана Савчук – 87%, Ігор Фріс – 85%, Андрій Іванчук – 84%, а Едуард Прощук – 83%.

Дані електронної реєстрації не дають змогу об’єктивно оцінити активність депутатів під час голосування, тому варто врахувати показник так званого активного голосування – сума усіх голосувань депутата «за», «проти» і «утримався» за питання порядку денного. Всього за період з вересня 2019 по травень 2020 відбулось 3945 голосувань. Найвищий показник активного голосування у Володимира Тимофійчука – 96%. Показник більше ніж 80% участі у голосуваннях у Зіновія Андрійовича (87%) та Олександра Матусевича (82%). У Ігоря Фріса показник участі у голосуваннях становить 76%, у Оксани Савчук – 73%, а Едуарда Прощука – 65%. Найнижчий показник участі у голосуваннях серед прикарпатських мажоритарників в Андрія Іванчука, який пропустивши більше половини голосувань в парламенті, його показник участі у голосуваннях становить 46%.

Попри обов’язок брати участь у пленарних засіданнях Верховної Ради, народні депутати зобов’язані також брати участь у роботі парламентських профільних комітетів. Згідно з даними протоколів засідань комітетів, депутати–мажоритарники Івано-Франківщини відвідали більше 80% засідань комітетів. Найвищі показники відвідування у Володимира Тимофійчука (94%) та Зіновія Андрійовича (93%). Олександр Матусевич відвідав 88% засідань комітету, а Оксана Савчук – 87%. В Едуарда Прощука, показник відвідування засідань комітету становить 83%, тоді як в Ігоря Фріса – 80%. Андрій Іванчук від початку роботи у парламенті IX скликання не входив до складу жодного з комітетів Верховної Ради.

Законотворча активність

З-поміж семи прикарпатських мажоритарників, авторами найбільшої кількості законотворчих ініціатив стали Ігор Фріс (35 законопроєктів і 4 проєкти Постанов) і Оксана Савчук (29 законопроєктів і 7 проєктів Постанов. Трійку законотворців закриває Зіновій Андрійович, який став автором 24 законопроєкти і 5 проєктів Постанов. В сумі ці народні депутати були авторами майже 2/3 від загальної кількості законотворчих ініціатив прикарпатських мажоритарників, при цьому з 29 законопроєктів індивідуального авторства, на них припадає 28. Наступна трійка депутатів використовувала лише практику колективного законотворення, Едуард Прощук став співавтором 19 законопроєктів і 2 проєктів Постанов, Олександр Матусевич співавтор 12 законопроєктів і 2 проєктів Постанов, а Володимир Тимофійчук є співавтором 9 законопроєктів та 1 проєкту Постанови. Андрій Іванчук є ініціатором 6 законопроєктів, один з яких індивідуального авторства.

За майже 9 місяців, парламент проголосував за 4 законопроєкти авторства мажоритарників Івано-Франківщини та 3 проєкти Постанов. Здобули парламентську підтримку та набули чинності 2 законопроєкти ініційовані у співавторстві Ігоря Фріса («Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту права власності» та «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення можливостей самопредставництва органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування, інших юридичних осіб незалежно від порядку їх створення в суді») та 1 його індивідуальний законопроєкт (про внесення змін до Розділу ІІ "Перехідні положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень" від 22 листопада 2018 р. №2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію). Крім того Ігор Фріс є автором Постанови (про прийняття за основу проєкту Закону України про внесення змін до Закону України "Про нотаріат" (щодо усунення законодавчих колізій та прогалин) та співавтором Постанови «Про висловлення недовіри Генеральному прокурору Рябошапці Р.Г.». Співавторами останньої постанови також є Олександр Матусевич та Зіновій Андрійович. Оксана Савчук є співавторкою прийнятого проєкту Постанови «Про відзначення пам'ятних дат і ювілеїв у 2020 році», а Володимир Тимофійчук співавтором прийнятого Верховною Радою законопроєкту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».

Одним із важливих компонентів законотворчої діяльності народного депутата є вплив на зміст законопроєктів, шляхом подання поправок. Найчастіше таку практику законотворення використовував Ігор Фріс, який запропонував 270 поправок, що становить більше половини від усіх поправок, внесених івано-франківськими мажоритарниками. Також, часто таку форму законотворення використовує Зіновій Андрійович, який запропонував 110 поправок до законопроєктів. Олександр Матусевич став автором 56 поправок, Оксана Савчук – 32, Едуард Прощук – 30, Володимир Тимофійчук – 15, а Андрій Іванчук запропонував 13 поправок до законопроєктів.

Порівняно з ГНЕУ (Головне науково-експертне управління), профільні парламентські комітети лояльніші у висновках щодо законотворчих ініціатив. Якщо ГНЕУ до більшості опрацьованих законотворчих ініціатив висловлювало зауваження, то позиція профільних комітетів була протилежною – більшість опрацьованих ними законотворчих ініціатив отримали позитивні висновки. Детальніше про висновки ГНЕУ та профільних комітетів до законотворчих ініціатив можете довідатись з матеріалу про законотворчу активність і тематичні  пріоритети мажоритарників Івано-Франківщини.

 Депутатські запити

Депутатський запит дає можливість як здійснювати парламентський контроль, так і дає додаткові можливості реагування на проблеми, яку виявляють депутати під час своєї діяльності. Часто цей інструмент використовують, як форму оперативного парламентського реагування на проблеми, що піднімають виборці перед депутатами. Порівняно з депутатським зверненням, депутатський запит за формою є вимогою до органів влади. Найчастіше правом на депутатський запит користувалися Зіновій Андрійович (44) та Оксана Савчук (42), які сукупно скерували до органів державної влади майже 2/3 від усіх депутатських запитів депутатів-мажоритарників Івано-Франківщини. Володимир Тимофійчук 15 разів скористався правом на депутатський запит, Олександр Матусевич – 8, Ігор Фріс – 7, а Едуард Прощук  – 5. Андрій Іванчук правом на депутатський запит не скористався жодного разу.

Виступи під час пленарних засідань Верховної Ради

До інструментарію впливу парламентаря на законотворчий процес належить також право на виступ під час пленарних засідань, яке депутат може використовувати для донесення власної позиції до інших парламентарів, висловлення пропозиції чи незгоди з питань, які розглядаються у парламенті, тощо. Найактивніше серед івано-франківських мажоритарників час пленарних засідань правом на виступ користувалися Оксана Савчук та Ігор Фріс. Сумарна кількість їхніх виступів складає близько 85% від загальної кількості виступів мажоритарників Прикарпаття. Зіновій Андрійович виступив під час засідань Верховної Ради 6 разів, Олександр Матусевич двічі, а Андрій Іванчук 1 раз. Правом виступу протягом 9 місяців роботи парламенту жодного разу не скористалися Едуард Прощук і Володимир Тимофійчук.

 Довідково:

Оксана Савчук – позафракційна, голова підкомітету з питань безпеки дорожнього руху та безпеки на транспорті Комітету Верховної Ради України з питань транспорту та інфраструктури, обрана у 83-му виборчому окрузі;

Ігор Фріс – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», голова підкомітету з питань діяльності органів юстиції, органів виконання покарань та пробації Комітету Верховної Ради України з питань правової політики , обраний у 84-му виборчому окрузі;

Едуард Прощук – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, обраний у 85-му виборчому окрузі;

Олександр Матусевич – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, обраний у 86-му виборчому окрузі;

Зіновій Андрійович – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», голова підкомітету з питань охорони і раціонального використання надр, водних ресурсів Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування, обраний у 87-му виборчому окрузі;

Андрій Іванчук – член депутатської групи «ДОВІРА», наразі не включений до складу жодного з комітетів Верховної Ради України, обраний у 88-му виборчому окрузі;

Володимир Тимофійчук – член депутатської фракції «СЛУГА НАРОДУ», член Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики, обраний у 89-му виборчому окрузі.

Проєкт «Регіональний порядок денний для народних депутатів» реалізується в межах Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа