Антикорупційна реформа має бути головним пріоритетом серед структурних змін – таку думку висловлює більшість українців. Народні депутати-мажоритарники Харківщини також неодноразово наголошували на необхідності боротьби з корупцією, як у своїх передвиборчих програмах, так і під час діяльності у Верховній Раді України IX скликання. Громадянська мережа ОПОРА проаналізувала, що обіцяли та як голосували за антикорупційну реформу мажоритарники Харківщини*.

Що обіцяли в програмах

10 депутатів-мажоритарників Харкова та області зазначали боротьбу з корупцією як одне зі своїх пріоритетних завдань. Так, у програмах Марії Мезенцевої (168 ВО), Олександра Куницького (169 ВО), Андрія Одарченка (170 ВО), Юрія Здебського (172 ВО), Олександра Літвінова (178 ВО), Олексія Красова (180 ВО), Дмитра Микиші (181 ВО) містяться пункти щодо очищення та перезавантаження прокуратури, СБУ, антикорупційних органів; притягнення чиновників до відповідальності за незаконне збагачення. Вікторія Кінзбурська (171 ВО) та ще ряд вищезазначених депутатів наголошували про необхідність зменшення вартості ліків шляхом ліквідації несправедливих і корупційних націнок. Дмитро Любота (177 ВО) визначав своїм завданням знищення корупції на всіх рівнях. А Олександр Фельдман (174 ВО) згадував про подолання корупції як наслідок багатогранного досвіду у відстоюванні прав і законних інтересів харків’ян, тісну співпрацю й чесний діалог з громадою.

У програмах 3 народних депутатів не містилось згадок щодо подолання корупції. Це програми Олександра Бакумова (173 ВО), Євгена Пивоварова (175 ВО) та Дмитра Шенцева (176 ВО).

Хто і які законопроєкти ініціював

Станом на лютий 2020 року народна депутатка Марія Мезенцева стала однією із співініціаторів законопроєкту № 2047 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості.

Як зазначено в пояснювальній записці до проєкту Закону, його розроблено з метою вдосконалення чинного антикорупційного, податкового та оціночного законодавства шляхом ліквідації корупційної схеми в сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та припинення стягування коштів з оцінювачів та нотаріусів на користь приватних структур за користування належної державі Єдиної бази даних звітів про оцінку, повернення оцінювачам та нотаріусам прямого доступу до Єдиної бази даних звітів про оцінку, приведення сфери роботи національної системи оцінки майна у відповідність до європейських стандартів та вимог демократичного співтовариства. Проєктом пропонується вилучити приватні електронні майданчики з процедури реєстрації та перевірки реєстрації інформації звітів про оцінку об'єктів нерухомості.  Реєстрації в Єдиній базі звітів про оцінку підлягатиме не лише інформація зі звітів про оцінку, а й самі звіти. Реєстрація звітів про оцінку об'єктів нерухомості та перевірка їх реєстрації буде здійснюватися оцінювачами та нотаріусами напряму через Єдину базу звітів про оцінку та ін.

У свою чергу народні депутати Олександр Куницький та Євген Пивоваров стали співавторами альтернативного проєкту Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційних схем у сфері оцінки об'єктів нерухомості шляхом діджиталізації розрахунку податкової вартості нерухомості № 2047-1. Відповідно до пояснювальної записки, проєктом пропонується впровадити автоматичне визначення (розрахунок) податкової вартості об’єкта, що здійснюватиметься авторизованими електронними майданчиками з подальшою передачею розрахунку про податкову вартість для  його перевірки до єдиної бази даних податкової вартості.

Жоден з перелічених вище законопроєктів не було прийнято.

Як депутати-мажоритарники голосували за антикорупційну реформу

Щоб проаналізувати голосування депутатів-мажоритарників за антикорупційні законопроєкти, ми використали дані порталу rada4you. Політика «за антикорупційну реформу» включає в себе 22 відповідні голосування. Із повним списком голосувань можна ознайомитись тут.

«За» законопроєкти, що стосуються антикорупційної реформи, голосували Марія Мезенцева, Олександр Куницький, Андрій Одарченко, Вікторія Кінзбурська, Юрій Здебський, Олександр Бакумов, Євген Пивоваров, Дмитро Любота, Олександр Літвінов, Олексій Красов, Дмитро Микиша (фракція "Слуга народу").

Як «за», так і «проти» під час окремих голосувань голосує Дмитро Шенцев (позафракційний).

Ніколи не голосував Олександр Фельдман (фракція "Опозиційна платформа – За життя").

За підсумками голосувань 9 законопроєктів стали законами:

  • Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення (№2179);
  • Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо ліквідації корупційної схеми у сфері реєстрації інформації зі звітів про оцінку об'єктів нерухомості та прозорості реалізації майна (№2047-д);
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо конфіскації незаконних активів осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, і покарання за набуття таких активів (№1031);
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо удосконалення порядку надання адміністративних послуг у сфері будівництва та створення Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва (№1081);
  • Про внесення змін до Закону України "Про запобігання корупції" щодо викривачів корупції (№1010);
  • Про оренду державного та комунального майна (№1055-1);
  • Про внесення змін до Закону України "Про Державне бюро розслідувань" щодо удосконалення діяльності Державного бюро розслідувань (№2116);
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції (№1029);
  • Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих положень кримінального процесуального законодавства (№1009).

Також депутати прийняли за основу:

  • Проєкт Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв'язку з прийняттям Закону України "Про запобігання корупції" (№2500);
  • Проєкт Закону про внесення змін до деяких законів України щодо запобігання і протидії політичній корупції (№2336);
  • Проєкт Закону про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель (№1076).

Таким чином, більшість народних депутатів-мажоритарників Харківщини підтримувала антикорупційну реформу в передвиборчих програмах. Проте кількість ініційованих харківськими мажоритарниками законопроєктів є невеликою, що може пояснюватись їхньою відсутністю у профільному Комітеті з питань антикорупційної політики. Усі депутати-мажоритарники фракції «Слуга народу» голосують «за» законопроєкти антикорупційного напрямку.

*Харківську область у Верховній Раді України представляє 14 депутатів-мажоритарників. Ми беремо до уваги активність 13 з них, виключаючи виборчий округ №179. У зв’язку з призначенням Олексія Кучера, що представляв 179 ВО у Верховній Раді, головою Харківської обласної державної адміністрації у 179 ВО призначено перевибори, тому діяльність Олексія Кучера не підлягала розгляду.

Довідково: Підготовку матеріалу здійснено в рамках проєкту «Депутат від А до Я», що є частиною Програми USAID «РАДА: відповідальність, підзвітність, демократичне парламентське представництво», що виконується Фондом Східна Європа.