Попри те, що Володимир Зеленський не подав своїх представників до складу 22 дільничних виборчих комісій Івано-Франківщини, їх доформували згідно з законом, й усі комісії розпочали роботу вчасно. Як повідомляють спостерігачі ОПОРИ, впродовж 13-15 квітня окружні виборчі комісії сформували для проведення повторного голосування новий склад 1034 дільничних виборчих комісій, у яких працюють 14422 представників кандидатів.

Згідно з Законом «Про вибори Президента України», на великих дільницях працюватимуть 16 членів ДВК, на середніх – 14, на малих – 12. Кандидати на посаду Президента мають право пропорційного представництва у цих складах ДВК, однак Володимир Зеленський подав меншу кількість осіб і його інтереси у ДВК представлятимуть 6560 членів комісій, в той час, як Петро Порошенко має на Івано-Фраківщині 7178 членів ДВК.

 

«Закон також визначає, що у разі, якщо кандидат на пост Президента України не використав можливість подати встановлену кількість кандидатур до складу відповідної ДВК, окружна виборча комісія формує склад дільничної виборчої комісії за поданням голови ОВК.  У такий спосіб  в області затверджено 684 членів ДВК», - роз’яснив координатор спостереження ОПОРИ за виборами в Івано-Франківській області.

Окружні виборчі  комісії Прикарпаття при розподілі керівних посад у дільничних виборчих комісіях забезпечили  для кожного кандидата на пост Президента України рівну кількість посад голів та секретарів дільничних виборчих  комісій.  У Володимира Зеленського 489 голів ДВК та 523 секретаря, у Петра Порошенка 532 голови ДВК та 502 секретаря дільничних виборчих комісій. 13 голів та 9 секретарів ДВК  затвердженні за поданням голів  ОВК, оскільки Володимир Зеленський не подав своїх представників у 22 дільничні виборчі комісії області.

За інформацією спостерігачів ОПОРИ на наступний день після утворення ДВК , вони провели засідання та прийняли присягу членів  ДВК.

Раніше ОПОРА писала про те, як розпочали роботу окружні виборчі комісії Івано-Франківщини, та кого представляли члени комісій у першому турі виборів.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)