9 вересня у Дніпропетровську розпочалися Дні сталої енергії. Перед початком їх офіційного відкриття у приміщенні міськради відбулась зустріч заступника міського голови Анатолія Крупського та керівника Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» Ларрі Гуда з представниками громадськості.

Під час бесіди Анатолій Крупський розповів про успіхи і досягнення міста в реалізації енергозберігаючих проектів. Заступник мера зазначив, що передусім міська влада піклувались про бюджетні заклади, а саме – дошкільні та загальноосвітні навчальні установи.

 «На сьогоднішній день завданням №1 для Дніпропетровська є підвищення рівня енергоефективності і зменшення викидів СО2. Так історично склалося, що наше місто дуже енергонавантажене. Тому наразі ми активно співпрацюємо з організаціями, підприємствами та іншими учасниками процесу енергоспоживання та постачання для впровадження ряду енергозберігаючих технологій», - розказав Анатолій Крупський.

Заступник міського голови також повідомив, що після розробки Плану дій щодо сталого енергетичного розвитку міста чиновники взялися за пошук та залучення інвесторів. Він заявив, що наступним кроком мерії міста стане підписання Угоди мерів.

В свою чергу Ларрі Гуд зазначив, що Проект USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні» й надалі буде підтримувати Дніпропетровськ у впровадженні енергоефективних заходів та пообіцяв особисто брати участь у забезпеченні даної роботи. «Ми допоможемо в залученні іноземного фінансування, будемо проводити енергетичні аудити, готувати тендерну документацію», - заявив керівник Проекту МЕР. Він підкреслив, що для багатьох міст основною проблемою для впровадження енергоефективних механізмів є не брак коштів, а відсутність потенціалу, планів і проектів. Дніпропетровськ при цьому – не виняток.

На заході були також присутні представники громадськості, зокрема – Громадянської мережі ОПОРА, яка є партнером Проекту USAID «Муніципальна енергетична реформа в Україні». По завершенню зустрічі місцевий координатор житлово-комунальних програм ОПОРИ: «З досвіду співпраці з громадськістю можу сказати, що основною проблемою на шляху досягнення енергетичної незалежності країни є не відсутність фінансової допомоги, а небажання змінити погляди і звички людей у споживанні ресурсів, у ставленні до власності. Зараз держава готова допомогти ОСББ та власникам приватного житла коштами, компенсуючи тіло кредитів на енергомодернізацію, до цієї ініціативи долучається і місцева влада. Тож тепер м’яч – на боці громадян – чи візьмуться вони модернізувати власне житло».