Опис одномандатного виборчого округу

Адміністративно-територіальні одиниці округу і соціально-економічна структура 

Виборчий округ 118 включає в себе частини двох районів Львова (Личаківського та Шевченківського) та Пустомитівський район, який межує з містом. У межах Пустомитівського району розташовані м. Пустомити, смт. Щирець та понад сто сіл. Округ налічує близько 171 тисячі виборців, незначна більшість (55 %) яких знаходиться в Пустомитівському районі.

 

Характерно, що на території Личаківського та Шевченківського районів Львова немає виробничих потужностей. Натомість на території Пустомитівського району розміщена велика кількість підприємств та установ, які займаються господарською діяльністю. Зважаючи на наявність на території Пустомитівського району природних ресурсів, таких як родовища гіпсу (Щирець, Піски, Попеляни), вапняку (Пустомити) та піску для виготовлення скла (Старе Село), більшість підприємств та підприємців задіяні у здійсненні діяльності по їх видобутку та переробці. Також варто відмітити, що значна частина підприємств належить місцевому бізнесмену, народному депутату 8-го скликання, Богдану Дубневичу.

Оскільки округ складається з різних адміністративно-територіальних одиниць, рівень середньої заробітної плати варіюється від 2 261 грн у Пустомитівському районі до 3 195 грн у межах міста Львів.   

Суспільно-політична ситуація в окрузі

Пустомитівська районна рада складається з 82 депутатів, серед яких найбільшими є фракція ВО «Батьківщина» (26 депутатів) та фракція ВО «Свобода» (23 депутати), наступними за кількістю членів є фракція ПП «Наша Україна» (8 депутатів) та «УДАР» (6 осіб). Головою райради є член партії ВО «Батьківщина» Віктор Бабій.

Головою Пустомитівської районної адміністрації є Володимир Говенко, призначений на цю посаду в лютому 2015 року. З жовтня 2014 Говенко був тимчасово виконуючим обов’язки голови РДА.

Місто Пустомити наразі не має міського голови. Ще в квітні 2014 року міського голову Ростислава Ярему депутати міської ради відправили у відставку, висловивши недовіру, тож наразі обов’язки мера виконує секретар міської ради Олег Серняк.

У Львові, де розташована частина виборчого округу № 118, політична ситуація  характеризується постійним протистоянням мера Львова Андрія Садового, який є членом партії «Самопоміч», та депутатами міської ради, більшість з яких донедавна входили до фракції «Свобода». Однак, в результаті падіння рейтингу довіри до ВО «Свобода», за останні півроку фракція кількісно зменшилась. Так, троє депутатів були виключені з фракції за результатами внутрішньопартійних люстраційних процесів, ще 7 написали заяви про вихід з фракції за власним бажанням. Наразі ця фракція налічує всього 45 депутатів, троє з яких знаходяться у зоні проведення АТО. Зважаючи на загальний кількісний склад міської ради у 90 осіб, фракція «Свободи» втратила свою більшість у Львівській міській раді. Секретар міської ради, представник ВО «Свобода» Василь Павлюк 26 квітня 2015 року також припинив виконувати свої повноваження, оскільки був призначений Генеральним консулом України у Любліні. Група позафракційних депутатів є другою за чисельністю у Львівській міській раді і складає 28 депутатів. Фракція «УДАРу» налічує 6 депутатів, «Україна Соборна» – 4 і по три депутати представляють в раді «Нашу Україну» і «Народний Рух України». 

За результатами позачергових парламентських виборів найбільшу підтримку в окрузі отримали три партії – «Народний Фронт» (29,42 % голосів), «Блок Петра Порошенка», (23,97 %) і Об’єднання «Самопоміч» (20,70 %). За всеукраїнське об’єднання «Свобода» проголосувало лише 5,76 % виборців округу, тоді як на виборах 2012 року партія мала найбільший рейтинг в окрузі з показником 40,72 %.

Якщо аналізувати результати позачергових парламентських виборів до Верховної Ради 2014, то багато осіб, які у той чи інший спосіб пов’язані з регіоном, потрапили до Ради. Їхня кількість становить близько 9,5 % від теперішнього складу Парламенту. Найбільше львів’ян у Парламенті входить до фракції політичної партії Об’єднання «Самопоміч», яка зароджувалася на території Львівщини і має таку ж назву, як і громадська організація, що була заснована мером Львова Андрієм Садовим у 2004 році. Численно львів’яни також представлені у фракції партії «Блок Петра Порошенка» та фракції політичної партії «Народний фронт». Двоє представників (Ігор Шурма та Тарас Козак) натомість увійшли до складу фракції політичної партії «Опозиційний блок».

Медійна ситуація у виборчому окрузі

В місті Львів діють телерадіомовники, які покривають всю Львівську область, в тому числі і територію виборчого округу № 118.

Депутат, обраний у 118 виборчому окрузі, Богдан Дубневич та його брат володіютьтелекомпанією Гал-ТБ, радіо FM Галичина, друкованим виданням «Львівська газета» та інформаційним порталом Galnet.org. Брати Дубневичі отримали контроль над «Львівською газетою» у 2010 році, перекупивши видання у збанкрутілого власника ТОВ «Інтермаркет» Романа Шлапака.

Інший медіа холдинг, який включає в себе телекомпанію ZIK, що має покриття по всій території України, газета «Інформатор» та  інформаційне агентство ZIK.UA, належить відомому бізнесмену та власнику ФК «Карпати» Петру Димінському. Однак ще з минулого року розповсюджувалися чутки про те, що бізнесмен, продавши власну частку у футбольному клубі, позбувся і певної частки у корпорації «ЗІК». Ймовірно, новим акціонером цього медіа холдингу став Сергій Курченко, однак однозначно це стверджувати не можна. Наразі є лише припущення, що офшорні компанії, які є засновниками товариства з обмеженою відповідальністю – телерадіокомпанія «Міст ТБ» (що є власником логотипу «ZIK»), можуть належати особам з оточення колишнього президента Януковича. Генеральним директором телекомпанії до моменту обрання депутатом Верховної Ради був Дмитро Добродомов (обраний по виборчому окрузі № 115 – Сихівський район міста Львів). Однак наразі цю посаду займає колишній гендиректор футбольного клубу «Карпати») Ігор Дедишин.

Мер Львова, член політичної партії «Об'єднання «Смопоміч» Андрій Садовий має також власний медіа холдинг – ТРК «Люкс». До нього належать радіостанції Lux FM (Львів), Lux FM (Київ), Радіо 24, сайти Zaxid.net, Football24.ua та рекламне агентство «Люкс». Генеральним директором приватного акціонерного товариства «Телерадіокомпанія Люкс» є Андрейко Роман Богданович, який наразі є депутатом Київської міської ради. Останньому належить і частка інвестицій у компанії, інша частка належить дружині мера – Катерині Кіт-Садовій.

Варто також згадати і про медіа холдинг «Експрес Груп», власником яких є  Ігор Починок (який також є редактором газети «Експрес»). Газета «Експрес» є найбільш тиражованою на Західній Україні.

Крім того, на території Львівщини веде мовлення Львівська обласна державна телерадіокомпанія та «Львівське радіо», засновниками якого є Державний комітет телебачення і радіомовлення України. Генеральним директором є Шевчук Микола Миколайович.

На території Пустомитівського району розповсюджується також часопис Пустомитівської районної ради – «Голос народу».

 

Дані про народного депутата України

Політична історія народного депутата України

Богдан Васильович Дубневич (1962 р.н.) є уродженцем села Зубра Пустомитівського району. Наразі є безпартійним, хоча під час своєї політичної кар’єри був членом ВО «Батьківщина» та висуванцем від різних «прохідних» партій. Дубневич двічі був депутатом обласної ради (у 2006 році від Блоку Юлії Тимошенко, а в 2010 – як висуванець партії «Відродження», з фракції якої вийшов напередодні виборів до Верховної Ради України). Тричі балотувався до Верховної Ради України (у 2002, 2012 та 2014 роках).

Під час позачергових виборів до Верховної Ради України у 2014 році здобув перемогу в окрузі завдяки підтримці 43 % виборців, які взяли участь у голосуванні. Варто відзначити, що Богдан Дубневич в цьому окрузі вже вдруге кандидатував до Верховної Ради України (у 2002 році кандидатував у окрузі № 119). Однак у 2012 році, будучи самовисуванцем, поступився свободівцю Юрію Михальчишину, який був «єдиним узгодженим кандидатом» від тодішньої опозиції. У 2012 році участь Б. Дубневича в парламентських виборах супроводжувалася конфліктами з регіональним штабом ВО «Батьківщина», в результаті яких в процесі передвиборчої кампанії Дубневич був виключений зі списків цієї партії.

У 2014 році Богдан Дубневич був висунутий політичною партією «Блок Петра Порошенка». Його основним конкурентом на здобуття депутатського мандату був заступник Міністра закордонних справ України Данило Лубківський, який був самовисуванцем, хоча незадовго до проведення виборів отримав підтримку політичної партії «Народний Фронт» (кандидатка від цієї партії Ольга Швець зняла кандидатуру на його користь). Крім того, Данило Лубківський не врахував той факт, що незначна більшість виборців (55 %) округу все-таки знаходиться за межами міста Львів, а тому не проводив належної агітації у Пустомитівському районі. Цей фактор став визначальним для перемоги Богдана Дубневича, який добре відомий у районі, в тому числі завдяки благодійній діяльності. Аналіз результатів виборів у 118 окрузі свідчить, що понад 73 % перемоги Богдану Дубневичу забезпечив саме Пустомитівський район (37 339 голосів), тоді як виборці Львова віддали йому всього 13 481 голос. За Данила Лубківського у Пустомитівському районі проголосувало 10 491 виборець, а у місті Львів – 16 181.

Висока підтримка Богдана Дубневича у Пустомитівському районі має кілька пояснень. Передусім тут зосереджений бізнес підприємця, де працює багато місцевих жителів. Крім того, маючи значні статки, політик не шкодував грошей на благодійність, допомагаючи релігійним громадам, школам, окремим особам. У 2014 р. Богдан Дубневич побудував свою агітаційну кампанію, укладаючи «виборчі зобов’язання» з територіальними громадами сіл Пустомитівщини. Він позиціонував цей документ як додаток до програми кандидата у депутати ВРУ, де обіцяв різні блага у разі обрання його депутатом ВРУ (облаштування дитячих майданчиків, ремонт народного дому, перекриття церкви, оновлення каналізації, сприяння місцевим футбольним клубам). Примітно, що передвиборча програма політика, з-поміж іншого містить пункти щодо законодавчого забезпечення «будівництва шкіл, дитячих садочків і Народних домів».

Бізнес-інтереси народного депутата України

Брати Дубневичі відомі у ВРУ як найзаможніші представники Львівського регіону. У своїй декларації за 2014 рік Богдан Дубневич задекларував 2 270 325 грн доходу. Окрім цього, у його власності та користуванні перебуває 10 квартир та 9 житлових будинків.

Інтереси Дубневичів представлені у різних бізнесових сферах – елітна нерухомість, будівництво доріг, енергетика, земельні та лісові угіддя області. Проте, найбільших доходів бізнесменам приносили мільйонні замовлення від «Укрзалізниці» завдяки патентам на різні скріплення рейок, що дозволило їм стати монополістом у виготовленні цілої низки залізничних деталей. Цьому сприяв протекторат покійного начальника Львівської залізниці, а згодом міністра транспорту Георгія Кирпи. За керівництва «Укрзалізницею» Михайла Костюка кількість замовлень, які отримували підприємства Дубневичів ще більше зросли й сягнули мільярдів гривень.

Сам Михайло Костюк навіть фігурував у скандалі з патентом на кріплення КПП-5, а його прізвище поруч з Дубневичем числилося серед авторів. За таку «розробку» підприємство Дубневичів виплачувало Костюку винагороду за авторське право, коли той обіймав посаду голови Львівської ОДА[1]. До слова, «Корпорація КРТ», «Експозиція» та інші підконтрольні Дубневичам фірми досі залишаються потужними гравцями на залізничному ринку, фактично утримуючи монополію. В ЗМІ неодноразово з’являлися розслідувальні матеріали  про нібито корупційні схеми, за якими працюють Дубневичі, пов’язані з тендерами[2] та перерозподілом бюджетних коштів[3].

Серед недавніх скандалів слід виокремити судову справу, пов’язану з ТОВ «Енергія – Новий Розділ», 90 % якого належить Дубневичам[4]. Також у ЗМІ поширювалася інформація про махінації з томографом, придбаним за результатами тендеру Львівським обласним клінічним діагностичним центром, де фігурував політик [5]. Перед виборами 2012 року Богдан Дубневич опинився у центрі  скандалу з прихованою судимістю. Сам Дубневич пояснив цей факт тим, що за радянської України потрапив за ґрати через відмову співпрацювати з комуністичним режимом. З настанням незалежної України ця стаття скасовується і з людей знімається судимість.

Особливості професійної («неполітичної») кар’єри народного депутата України

Оскільки Богдан Дубневич навчався у взуттєвому училищі, його першими робочими місцями були фабрики та ательє з пошиття та ремонту взуття. Пізніше відкрив свою власну майстерню. Однак у 1989 році був засуджений на 8 років позбавлення волі за розкрадання державного майна в особливо великих розмірах. А вже у 1992 році достроково був звільнений у зв’язку із важким станом здоров’я і незадовго після цього очолив сільськогосподарське підприємство «Львівське», яке було створено на базі колишнього радгоспу в Пустомитівському районі.

У 1998 році Богдан Дубневич та його брат Ярослав Дубневич заснували приватне підприємство ТОВ АПП «Львівське», яке окрім іншого здійснювало виробництво пластмасових деталей для «Львівської залізниці». Очевидно, такий бізнес був прибутковим і вже у 2003 брати заснували «Корпорацію «Колійно-ремонтні технології».

Починаючи з 2002, Богдан Дубневич намагається отримати депутатський мандат або у Верховній Раді (2002, 2012, 2014), або в обласній. В результаті, з 2006 стає депутатом Львівської обласної ради спершу від Блоку Юлії Тимошенко (2006), а пізніше – від  політичної партії «Відродження» (2010).

Варто відзначити, що родичі депутата також мають власні бізнес-інтереси у окрузі. Так, зять депутата – Гичка Назарій є співвласником оздоровчого центру «Медичний Львів» та співвласником ТОВ «Мисливське господарство «Вепр». А власниками Мисливського господарства «Зубр» є дружина депутата Богдана Дубневича та дружина Ярослава Дубневича. Депутат не приховує свою пристрасть до полювання, що останніми днями викликало обурення частини жителів Львова, які займаються захистом тварин.

Крім того, варто відмітити, що брати Дубневичі мають свій власний благодійний фонд, який був зареєстрований у 2011 році. Особливо активно брати використовували його в періоди передвиборчої агітації 2012 року (наприклад, відправляли за кошти фонду священників до Ізраїлю). Членом правління фонду є Ігор Сенишин. 

Наразі діяльність фонду не є активною. Так, фонд підтримує окремі турніри та спортивні змагання. Однак презентують себе від імені фонду інші особи – наприклад  представник благодійної організації «Фонд братів Дубневичів», депутат Львівської обласної ради – Володимир Саган.

Особливості взаємодії народного депутата України із місцевою елітою

Богдан Дубневич разом з братом Ярославом відомі своїми конфліктами з місцевими політиками[6]. Найгучніший з них розгорівся у 2009 році. Дубневичі, які фінансово підтримували партію «Батьківщина», отримали контроль над фракцією у обласній раді після виборів 2006 року. Їх основним опонентом став офіційний голова Львівської обласної організації ВО «Батьківщина» Іван Денькович, який відкрито заявляв про домінування бізнес-інтересів Дубневичів над політичною доцільністю прийняття ЛОР окремих рішень. Перебуваючи на посаді голови партійної організації, Денькович виключає братів із лав партії. Проте останні не полишають партійних прапорів і під час президентської кампанії 2009-2010 років у Львові розпочинають роботу два паралельні штаби кандидата Тимошенко – один очолює Денькович, інший підконтрольний Дубневичам.

Невдовзі, завдяки просуванню своїх людей у «Батьківщині», Дубневичам вдається усунути Деньковича та його соратників від керівництва. Однак на місцевих виборах 2010 року Денькович перейшов під протекторат Партії регіонів та за своїм підписом зареєстрував список кандидатів від «Батьківщини» до обласної ради. В ході кампанії реєстрацію цих кандидатів було скасовано, проте новий список партія так і не встигла подати, а тому не отримала представництво в раді.

Щодо особистих зв’язків депутата, то у Львівській обласній раді депутатом є Гичка Михайло, який є сватом депутата. Інший депутат обласної ради Володимир Саган є представником Фонду братів Дубневичів.

Медіа впливи народного депутата України

У сфері впливу братів Дубневичів числяться медіа-ресурси, зокрема – «Львівська газета», радіо «FM Галичина», новинний сайт Galnet.org.

Щодо ЗМІ, які критикують депутата, то насамперед сюди належить газета «Експрес», яка належить Ігорю Починку, що публікує критичні матеріали щодо бізнесу братів Дубневичів.

 

Попередній зріз активності народного депутата України

Створення та функціонування постійно діючої громадської приймальні народного депутата України у виборчому окрузі

Депутат має дві приймальні – у м. Львів (вул. Лазаренка, 1) разом з приймальнею свого брата, депутата Ярослава Дубневича та у м. Пустомити (вул. Грушевського, 11 а). Про діяльність цих приймалень депутат інформував через надіслані виборцям звіти про свою діяльність за сто днів роботи в Парламенті. Хоча подана інформація про час роботи з 9:00 до 18:00, фактично прийом відбувається з 10:00 до 17:00.

Особиста активність народного депутата України у виборчому окрузі

Депутат періодично відвідує округ та проводить зустрічі здебільшого з представниками місцевих органів влади. Так, сайт Пустомитівської РДА періодично інформує про участь депутата у нарадах, які проводяться головою райдержадміністрації з посадовцями різного рівня (головними лікарями, начальниками відділів, головами сільських рад та ін.).

Присутність депутата в окрузі проявляється здебільшого у реалізації благодійних ініціатив – пожертвування коштів на ремонт шкіл, дитячих садочків у межах виборчого округу. Так, майже щодня депутат на сторінці у мережі Facebook інформує про власні пожертви та їх результати. Недавно навколо однієї із шкіл, до ремонту яких долучився депутат, виник певний скандал щодо особливої подяки учнів. Так, у відеоролику, який був знятий як подяка депутату, батьки та учні, в радянських традиціях висловлюють подяку за відремонтовані вікна, майданчик перед школою. Хоча і батьки і директор школи пояснюють це ініціативою самих дітей, наразі цю ситуацію взяло на контроль управління освіти Львівської міської ради.

Разом з тим, не все, про що депутат інформує є власними внесками депутата. Журналісти неодноразово звертали увагу на проекти Дубневича, реалізація яких передбачена місцевими бюджетами. Наприклад, нещодавно депутат повідомив, що за результатами зустрічі з депутатами райради було передбачено 4,85 млн гривень на будівництво та реконструкцію регіону. Натомість йдеться про розподіл коштів місцевого бюджету за рахунок державних субвенцій. Крім того, у цій ситуації депутат має власну вигоду, адже виконавцями значної частини робіт є фірми, що підконтрольні депутатові[7].

Подання депутатом законодавчих ініціатив та запитів, пов’язаних із місцевими проблемами та інтересами

За період свого депутатства у Верховній Раді 8-го скликання депутат зареєстрував 7 проектів законів та 10 депутатських запитів. Серед останніх були запити, що стосувалися вирішення проблем як Львівщини загалом (щодо додаткової освітньої субвенції, щодо розтрати коштів та зловживання службовим становищем керівництвом Державного підприємства «Міжнародний аеропорт «Львів» імені Данила Галицького), так і окремо жителів Пустомитівського району Львівської області (про покращення мобільного зв'язку, про покращення електропостачання та якість обслуговування споживачів, про відновлення роботи залізничного переїзду та роботи відділень поштового зв'язку).

У своїй передвиборчій програмі депутат брав на себе зобов’язання окрім підтримки солдатів та волонтерських організацій, працювати над законодавчим врегулюванням питань становлення боєздатної армії, захисту та розвитку української мови, підтримки сільського господарства та будівництва об’єктів соціальної інфраструктури – шкіл, дитячих садків та народних домів. Однак наразі законопроектів, які б вирішували вказані питання не реєстрував. Будучи членом комітету з питань бюджету, депутат є співавтором законопроектів, які стосуються різних сфер:

Досі жодний проект закону чи постанови, поданий депутатам, не став чинним нормативно-правовим актом.

Звітування депутата за результатами 100  днів діяльності

Публічного звітування депутата в окрузі не відбувалося. Натомість на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook депутат повідомив про те, що кожному жителю округу додому було надіслано друкований звіт депутата. Примітно, що таке інформування виборців відбувалося разом з привітанням перед Пасхальними святами шляхом роздачі виборцям пасок.

У звіті про свою роботу депутат здебільшого акцентує увагу на допомозі, яка була надана виборцям, як шляхом виділення коштів з місцевих бюджетів (для ремонту доріг чи шкіл), так і особиста фінансова допомога, яка була надана благодійним фондом братів Дубневичів чи депутатом особисто.

Висвітлення місцевими ЗМІ роботи депутата

Інформація про парламентську діяльність депутата у львівських медіа, включаючи і ЗМІ, які належать депутату, відображається побіжно. Небагато предметної і цінної для виборців інформації з’являється і на сайті обласної організації ПП «УДАР Віталія Кличка».