На черговому засіданні Центральна виборча комісія відмовила в реєстрації кандидату в народні депутати по 32 виборчому округу Любоненку Юрію Вікторовичу. Відмова в реєстрації, як зазначено на сайті ЦВК, сталася через відсутність «документів, зазначених у частині другій статті 55 виборчого закону».

 

 lyubonenko yury vktorovich

Фото: http://krivoy-rog.in.ua

Юрій Любоненко є діючим депутатом Верховної Ради України. Висувала його в 32-му виборчому окрузі Партія регіонів. Почалася велика політична кар’єра Любоненка з того, що 4 березня 1992 року на XI сесії Криворізької міської ради народних депутатів він був обраний головою міськради та головою міськвиконкому.

Балотуючись з 1994 року Любоненко не програв жодних місцевих виборів а на останніх своїх «мерських» виборах 26 березня 2006 року здобув абсолютну перевагу над вісьмома суперниками, набравши 68,9% голосів виборців. Завдяки зв’язкам з тодішнім прем’єр-міністром Юлією Тимошенко в жовтні 2009 року його кандидатура висунута на посаду віце-прем'єр-міністра, але голосування з його призначення у Верховній Раді не відбулося. У вересні 2010 напередодні чергових місцевих виборів Любоненко оголосив, що не має наміру балотуватися на посаду міського голови на новий термін, а натомість балотуватиметься до Дніпропетровської обласної ради, поступившись місцем мера Юрію Вілкулу - батькові колишнього віце-прем’єра Олександра Вілкула. У 2012 році на парламентських виборах Юрій Любоненко переміг в 32 одномандатному окрузі з результатом 46,7%, випередивши найближчого конкурента на 19%.

Зважаючи на «вагу» колишнього мера Кривого Рогу з 18-річним стажем, важко збагнути, як штаб Любоненка міг припуститися такої дрібниці, як відсутність належних документів для реєстрації в ЦВК, що стало підставою для відмови в реєстрації його кандидатом в депутати. За повідомленнями соцмереж, ймовірним кандидатом в 32 окрузі є Олександр Вілкул, і своєю відмовою ЦВК ще вище піднімає ймовірність балотування саме Вілкула.

Поки що в 32 виборчому окрузі зареєстровано лише одного кандидата – Ірину Туровську. На виборах до Верховної Ради в 2012 році вона набрала 2,51% голосів виборців.

Відповідно до другої частини статті 55 Закону України «Про вибори народних депутатів України» кандидат для реєстрації повинен подати до Центральної виборчої комісії такі документи:

1) заяви про самовисування, датованої днем подання документів для реєстрації його кандидатом у депутати до Центральної виборчої комісії, із зобов'язанням у разі обрання депутатом припинити діяльність чи скласти представницький мандат, які відповідно до Конституції України та законів України несумісні з мандатом народного депутата України, та згоду на оприлюднення біографічних відомостей у зв'язку з участю у виборах, а також із зобов'язанням у разі обрання депутатом протягом місяця після офіційного оприлюднення результатів виборів передати в управління іншій особі належні йому підприємства та корпоративні права у порядку, встановленому законом (або зазначенням, що таких немає);

2) автобіографії кандидата в депутати, на паперовому носії та в електронному вигляді, що обов'язково повинна містити: прізвище, власне ім'я (всі власні імена) та по батькові (за наявності), число, місяць, рік і місце народження, громадянство із зазначенням часу проживання на території України, відомості про освіту, трудову діяльність, посаду (заняття), місце роботи, громадську роботу (у тому числі на виборних посадах), партійність, склад сім'ї, адресу місця проживання, контактний номер телефону, відомості про наявність чи відсутність судимості;

3) декларації про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру кандидата у депутати відповідно до статті 57 цього Закону;

4) документа про внесення грошової застави відповідно до статті 56 цього Закону;

5) 4 фотографії кандидата розміром 4х6 сантиметрів на паперових носіях та в електронному вигляді;

6) ксерокопії першої та другої сторінок паспорта громадянина України кандидата.

За коментарями звертайтеся:
Анна Дзюра – прес-секретар Громадської мережі ОПОРА в Дніпропетровській обл.
+380969204820
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.