Продукти агітаційного характеру, які часто є індикатором політичних амбіцій різних суб’єктів виборчого процесу, більшою чи меншою мірою присутні на носіях зовнішньої реклами у всіх виборчих округах Чернігівської області. Пропонуємо ознайомитися з результатами ревізії вищезгаданої політичної реклами, що провели довготермінові спостерігачі Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області.

Виборчий округ № 205 (Деснянський район, частина Новозаводського району міста Чернігова) та виборчий округ № 206 (частина Новозаводського району міста Чернігова, Ріпкинський, Чернігівський райони). Левова частка представленої в місті Чернігові зовнішньої реклами «працює» на політичну партію «Блок лівих сил України», ВО «Свобода», партію Сергія Тігіпко «Сильна Україна», ВО «Батьківщина» та Радикальну партію Олега Ляшка. 

1 chernihiv

2 chernihiv

3 chernihiv

4 chernihiv

5 chernihiv

Разом з тим, більшість цих об’єднань порушили виборче законодавства у частині ведення передвиборної агітації. Так, на сайті Центральної виборчої комісії відсутня інформація про реєстрацію партії «Блок лівих сил України», а позачерговий з’їзд даного об’єднання, як повідомляють ЗМІ, відбувся 14 вересня. Відповідно розмістити політичну рекламу згаданої партії на біл-бордах міста варто було б наступного дня після реєстрації. Тим часом деякі інші представлені суб’єкти виборчого процесу, попри офіційний старт та реєстрацію, не вказали вихідні дані друкованих матеріалів на вимогу п. 7 ст. 69 Закону України «Про вибори народних депутатів України».

Крім того, у місті Чернігові вже тривалий час домінують постери із зображення депутата Чернігівської обласної ради Валерія Куліча, офіційна інформація про реєстрацію кандидатом якого на сайті Центрвиборчкому ще відсутня. Його місцеві ЗМІ пов’язують із колишнім народним депутатом, потенційним кандидатом по виборчому округу № 206 – Владиславом Атрошенком. Варто зазначити, що після офіційної реєстрації своєї кандидатури на посаду народного депутата, на подібних постерах має з’явитися вихідна інформація. У іншому випадкубуде порушено виборче законодавство.

6 chernihiv

7 chernihiv

Виборчий округ № 207 (місто Новгород-Сіверський, Городнянський, Коропський, Корюківський, Новгород-Сіверський, Семенівський, Сосницький, Щорський райони). Тут носії зовнішньої реклами рясніють зображенням кандидата Ігоря Рибакова. Уже зареєстрований на сайті Центральної виборчої комісії кандидат в народні депутати, який на попередніх парламентських виборах переміг у даному виборчому окрузі у позапартійному статусі, продовжує свою кампанію у цих населених пунктах, попри протидію місцевої влади.

9 chernihiv

Виборчий округ № 208 (Бахмацький, Борзнянський, Куликівський, Менський, Талалаївський райони, частина Ічнянського району). Незважаючи на те, що під час попередніх парламентських перегонів впевнену перемогу на цьому окрузі здобув колишній народний депутат Олег Ляшко, на носіях зовнішньої реклами відсутні будь-які згадки про його політичну силу. В більшості своїй представлена тут, як і на території виборчих округів № 209 та № 210, політична реклама ВО «Батьківщина».

Ольга Рись
прес-секретар виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області
093 790 90 94
 
За коментарями звертайтеся:
Євген Романенко
координатор виборчих програм Громадянської мережі ОПОРА в Чернігівській області
068 386 60 54
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.