Як відомо, політична партія «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко) вже зареєструвала свій список кандидатів у народні депутати  і стала суб’єктом виборчого процесу. 

Спостерігачі Громадської мережі ОПОРА відзначають, що свою агітаційну кампанію на Вінниччині партія почала з порушення. Зокрема, у містах Вінниця та Калинівка (ВО №13) з’явилися білборди «Громадянської позиції» без вихідних даних, тобто на них не вказані «відомості про замовника цих матеріалів, установу, що здійснила друк, або вказівку, що друк здійснено з використанням обладнання, що належить партії, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск» (п. 7 ст.68 Закон «Про вибори народних депутатів України»).

А оскільки, партія «Громадянська позиція» вже є суб’єктом виборчого процесу, то на її друкованих матеріалах мають бути такі дані. 

Варто зазначити, що відповідно до Закону «Про вибори народних депутатів (п.3. ст. 68): «Політична реклама - це розміщення або поширення матеріалів передвиборної агітації за допомогою рекламних засобів. До політичної реклами належить також використання символіки або логотипів партій - суб'єктів виборчого процесу». Отже, у даному випадку агітаційна продукція партії «Громадянська позиція» належить до політичної реклами, оскільки містить назву партії, і таким чином, на ній мають бути вихідні дані.

vinnitsa 17 09 hrytsenko

У Вінницькому обласному штабі партії «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко) заперечують те, що дані білборди є політичною агітацією.

За словами заступника голови Вінницького обласного штабу партії «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко) Романа Мельника, «це не політична реклама, оскільки там немає назви партії».

«На білбордах написано, що це просто громадянська позиція. Крім того, там немає назви нашої партії, яка називається політична партія «Громадянська позиція» (Анатолій Гриценко)», - прокоментував Роман Мельник.

 

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.