Окружна виборча комісія повинна не пізніше як за 15 днів до дня голосування утворити дільничні виборчі комісії шляхом проведення жеребкування. На забезпечення ОВК і ДВК на повторних виборах виділено більше 13 млн грн. 

ЦВК спільно з експертами ОБСЄ провела дводенний семінар з керівним складом ОВК з питань організації підготовки та проведення повторних виборів народних депутатів у 5 «проблемних» округах.

Утворення ДВК

Важливим питанням, якому навчали членів окружних комісій, було утворення дільничних виборчих комісій. Член ЦВК Олександр Шелестов повідомив про те, що 25.04.2013 р. ЦВК Постановою № 88 прийняла новий порядок проведення жеребкування щодо включення кандидатур до складу дільничних виборчих комісій з виборів народних депутатів. ОВК повинна не пізніше як за 15 днів до Дня голосування утворити ДВК шляхом жеребкування.

Суб’єктами подання кандидатур до складу ДВК є: 1) партії, депутатські фракції яких зареєстровані в Апараті Верховної Ради України поточного скликання; 2) партії–суб’єкти виборчого процесу (тобто ті, які висунули кандидата); 3) кандидати у депутати у виборчому окрузі. Тут варто зауважити, що від партії, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті ВРУ поточного скликання (за умови наявності подання) до складу ОВК включається по одній кандидатурі. А щодо включення в склад ДВК кандидатур від партій-суб’єктів виборчого процесу та кандидатів у народні депутати – проводиться жеребкування. При цьому, жеребкування проводиться у разі, коли кількість поданих кандидатур до складу ДВК є більшою, ніж кількість вакантних місць. Якщо ж кількість кандидатур відповідає або є меншою кількості вакантних місць, жеребкування не проводиться. Щодо кожної ДВК складається окремий список. На відміну від попередньої редакції Порядку проведення жеребкування, при якій до списку включалися кандидатури за датою та часом надходження подання, нова редакція передбачає включення кандидатів у таблицю в алфавітному порядку. Якщо ж декілька кандидатур мають однакові прізвище, ім’я та по-батькові, вони включаються до списку в порядку зростання дати їхнього народження.

DSC 0787

Олександр Шелестов рекомендував членам ОВК для проведення жеребкування використовувати барабани, скриньки чи інше обладнання, виготовлене з прозорого матеріалу з метою уникнення взаємних звинувачень суб’єктами подання кандидатур. Окрім того, він попередив, що голови ОВК при проведенні жеребкування мають слідкувати за постійною наявністю кворуму на засіданні ОВК. Оскільки, у разі, коли деякі члени ОВК покинуть, хоч і тимчасово, приміщення, де проводиться засідання – прийняті рішення можуть бути оскаржені.

DSC 0779

Фінансове забезпечення ОВК

ЦВК затвердила обсяг коштів необхідних для проведення повторних виборів у сумі 18 млн 672 тисячі 600 грн, із яких власне для ОВК включно з видатком для ДК виділено 13 млн 612 тисяч 500 грн.

Член ЦВК Жанна Усенко-Чорна повідомила про те, що фінансування виборчих комісій здійснюється у відповідному порядку згідно з постановою ЦВК № 110 та наказом Міністерства фінансів № 125. Обсяг коштів, необхідних для окружної комісії, визначає ЦВК як головний розпорядник коштів з урахуванням видатків для потреб дільничних виборчих комісій. ОВК у десятиденний строк від свого утворення складає та подає до ЦВК проект єдиного кошторису своїх видатків для підготовки та проведення повторних виборів з урахуванням видатків для потреб ДВК свого округу. Перерахування окружній комісії коштів буде здійснюватися казначейством після того, як ЦВК затвердить єдиний кошторис видатків ОВК. «До цього ніякого фінансування не буде. І Міністерство фінансів, і КРУ, і Казначейство будуть особливо прискіпливо здійснювати контроль ЦВК», - наголосила Жанна Усенко-Чорна. Член Центральної виборчої комісії закликала не проявляти власної ініціативи і не здійснювати закупівель, як це було на попередніх виборах, адже сума розходів чітко визначена. Тим не менш, Усенко-Чорна сказала, що їй дуже відрадно, що більше 70 % членів мають відповідний досвід роботи у виборчих комісіях, а деякі голови вже були головами на інших ОВК. Проте не виключені заміни, а в таких випадках, часом, заступникам доведеться виконувати обовязки голови комісії.

Варто нагадати, що на платній основі на ОВК та ДВК можуть бути не більше трьох осіб, з якими укладається цивільно-правовий договір. Стосовно цих та інших фінансових питань для керівного складу ОВК ще 5 листопада відбудеться семінар із головними бухгалтерами.

Окрім цього, протягом двох навчальних днів 70 учасників заходу ознайомилися з державним реєстром виборців, технологією складання, уточнення та внесення змін до списків виборців, а також з порядком розгляду скарг. Заступник керівника Служби Державного реєстру виборців Олександр Стельмах радив особливу увагу звернути на списки виборців з тимчасовою зміною місця голосування та на спеціальні виборчі дільниці. Заступник голови ЦВК Андрій Магера розповів про систему, статус та організацію роботи виборчих комісій. Він нагадав, що питання статусу ОВК і ДВК пояснюється в Законі «Про вибори народних депутатів». Окрім того, членам окружних комісій також варто ознайомитися із Законом «Про повторні вибори народних депутатів», Державним реєстром виборців та з положеннями інших законодавчих актів, які мають причетність до виборчого процесу.

DSC 0781

Членам окружних виборчих комісій також доповіли про правовий статус спостерігачів. На повторних виборах 15 грудня 14 громадських організацій отримали дозвіл ЦВК мати статус спостерігача. З них 6 мають Всеукраїнський статус спостерігача та 8 - місцевий (тобто тільки в межах одного округу). Крім того, невдовзі до них долучаться міжнародні спостерігачі.