16 вересня в Чернівцях відбулася прес-конференція Василя Філіпчука, який є керівником Міжнародного центру перспективних досліджень та зареєстрованим кандидатом в народні депутати в 202 виборчому округу. Під час прес-конференції Василь Філіпчук наголошував, що цей захід не є передвиборчою агітацією, хоча і запрошення, і прес-реліз містили інформацію про те, що Василь Філіпчук – кандидат в народні депутати. Згадував про цей факт на прес-конференції і сам кандидат.

 Під час прес-конференції мова йшла про особисті досягнення та погляди Василя Філіпчука на розвиток країни.

Згідно з інформацією, що розміщена на сайті Центральної виборчої комісії за день до прес-конференції, а саме 15 вересня, Василь Філіпчук був зареєстрований кандидатом в народні депутати України в 202 одномандатному виборчому окрузі (Вижницький, Кіцманський, Путильський райони, частина Сторожинецького району, центр - місто Сторожинець) від політичної партії «Громадянська позиція (Анатолій Гриценко)».

Незважаючи на обіцянки не говорити впродовж прес-конференції про вибори, Василь Філіпчук все ж назвав себе кандидатом в депутати. Також за словами Василя Філіпчука, оренда конференц-залу готелю Буковина, в якому відбувався захід, була оплачена Міжнародним центром перспективних досліджень (керівником якої він є).

«Ми сьогодні будемо говорити про все, окрім виборів. Я вчора був зареєстрований кандидатом по 202 виборчому округу в Чернівецькій області. Оскільки ми не змогли створити рахунок і оплатити оренду цього залу, це все оплачено Міжнародним центром перспективних досліджень, і ми не будемо жодним чином порушувати законодавство і говорити про вибори».

Тим не менш, відповідно до статті 68 закону України "Про вибори народних депутатів", передвиборча агітація може здійснюватись у формі … прес-конференцій… стосовно політичної діяльності кандидатів в народні депутати. Передвиборча агітація кандидатів здійснюється виключно за кошти виборчих фондів. Партія, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, кандидат у депутати в одномандатному окрузі мають право на договірній основі за рахунок коштів відповідного виборчого фонду орендувати будинки і приміщення усіх форм власності для проведення зборів, мітингів, дебатів, дискусій та інших публічних заходів передвиборної агітації.

Відповідно до процитованої норми закону вказану прес-конференцію можна вважати передвиборчою агітацією, де кандидат розповів про свою політичну діяльність. Однак, як повідомив сам кандидат, оплата заходу здійснювалась не з коштів виборчого фонду кандидата (який ще не був створений), а з інших джерел.

Чернівецьке представництво Громадянської мережі ОПОРА відкрило гарячу лінію за номером 099 010 65 51, на котру мешканці Чернівецької області можуть повідомляти інформацію про порушення під час виборів та отримати консультації щодо виборчого процесу та законодавства. Інформація, отримана за вказаним номером, буде передаватись довготерміновим спостерігачам, закріпленим за відповідними округами, для перевірки її достовірності. Гаряча лінія діятиме місяць – з 16 вересня по 6 листопада 2014 року.

Важливу інформацію про вибори, порушення під час виборчої кампанії, хід та результати кампанії зі спостереження можна знайти на сайті Чернівецького представництва  Громадянської мережі ОПОРА http://oporacv.org/

Детальніше:
Надія (Вірна) Бабинська, тел.: +380502104847, virna(at)opora.org.ua
 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль. Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.