Не зважаючи на гостру потребу у приведенні українського законодавства у відповідність зі стандартами та нормами ЄС, загальна кількість законопроектів ініційованих парламентарями в останній місяць перед Вільнюським самітом, виявилася меншою, ніж у попередні місяці – в цілому нардепи зареєстрували 335 проектів нормативно-правових актів. Так, протягом жовтня 2013 року депутати фракції Партії регіонів ініціювали 93 проекти нормативно-правових актів, депутати ВО «Батьківщина» зареєстрували в парламенті 72 проекти документів, 30 законопроектів і проектів постанов внесли депутати Комуністичної партії України, дещо менше (24) – депутати ВО «Свобода» і найменше депутати «УДАРу» – 11 законодавчих ініціатив. Стільки ж проектів законів і постанов (11) зареєстрували у Верховній Раді позафракційні депутати.

У тематичному ж розрізі абсолютна більшість зареєстрованих у парламенті в жовтні проектів нормативно-правових актів прямим чином не стосуються зобов’язань України в рамках підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Левова частка проектів документів стосуються поточних партійно-політичних інтересів фракцій і депутатів, а не актуальних суспільних потреб у реформуванні окремих політик та сфер держави.  

Депутати Партії регіонів найбільше переймалися злободенними фінансово-економічними та господарськими питаннями, зокрема розподілом коштів Державного бюджету і внесенням змін до Податкового кодексу України. Характерно, що ті ж самі питання (бюджетна та податкова політика) найбільше цікавили й депутатів ВО «Батьківщина». Економічні питання були основними і в законотворчому порядку денного свободівців, які, зокрема, спрямували свої зусилля на врегулювання проблем у сфері державних закупівель, орендної плати за землю, захисту прав споживачів і прозорості власності на нерухоме майно. Комуністи поряд з господарськими проблемами (житлово-комунальний сектор) в своїй законотворчій роботі традиційно не оминули увагою соціальні проблеми, зокрема питання забезпечення прав та привілеїв робітничого класу. Натомість депутати фракції «УДАР» переймалися не стільки економічними проблемами, скільки питаннями правосуддя та боротьби з корупцією (укладання договорів поруки, сплата судового збору в адміністративному судочинстві, звільнення суддів за порушення присяги), а також сферою політики та державного управління (гарантування прав фракцій ставити запитання членами КМУ під час години запитань до Уряду, внесення змін до календарного плану сесії з метою ухвалення євроінтеграційних законів).   

ПАРТІЯ РЕГІОНІВ УКРАЇНИ

У жовтні 2013 р. члени Партії регіонів ініціювали 93 проекти нормативних актів. З них 46 (49,45 %) – постанови, 45 (48,4 %) – проекти законів щодо внесення змін у вже існуюче законодавство, 2 (2,15 %) – проекти нових законів. Жовтнева законотворча робота народних депутатів від ПР виявилася особливо продуктивною у фінансовій, господарській і правовій сферах. Зокрема депутати переймалися питаннями пільг, збільшенням державних видатків, введенням нових податкових стягнень, збільшенням розмірів адміністративних штрафів та ін. У галузі оборонної політики і охорони здоров’я було зареєстровано, відповідно, лише 1 та 4 формальних постанови. Питання екології і природокористування залишилися поза увагою народних депутатів.

Економіка, гроші та господарство

Фінансова-економічна сфера і господарювання залишається предметом особливої уваги законотворців від фракції ПР. Останні внесли на розгляд парламентом 48 проектів нормативно-правових актів, з яких 22 – формальні постанови, 2 – змістовні постанови, 22 – проекти законів щодо змін у чинному законодавстві, 2 – проекти нових законів.

Основна частина законопроектів у цій сфері стосуються внесення змін до Бюджетного кодексу України. Остапчук В.М. і Момот О.І. пропонують включити до Бюджетного кодексу України видатки на соціальні центри матері та дитини, громадські роботи та на підготовку і участь у державних заходах (№ 3398). Пропозиція Дмитрука М.І. (№ 3508) полягає у доповненні складу доходів Державного бюджету України за рахунок збору на розвиток виноградарства, садівництва і хмелярства, а також складу видатків та кредитування бюджету положенням про реалізацію програм з розвитку виноградарства, садівництва та хмелярства. Демішкан В.Ф. у законопроекті № 3429 пропонує врегулювати питання забезпечення фінансування захищених видатків у разі несвоєчасного прийняття рішення про місцевий бюджет.

Додаткові бюджетні видатки передбачаються проектом Закону Гєллєра Є.Б. № 3453. Проектом пропонується збільшення фінансування видатків за новою бюджетною програмою «Поповнення статутного капіталу державного підприємства «Дирекція з будівництва та управління національного проекту «Повітряний експрес» та інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону». Депутат Пінчук А.П. (№ 3401) вважає за потрібне забезпечити правом на державні гарантії обсягом до 50 млн гривень не лише державний концерн «Укроборонпром», як закріплено у чинному законодавстві, а й його підприємства-учасники, державна частка у статутному капіталі яких перевищує п'ятдесят відсотків чи становить величину, яка забезпечує державі право вирішального впливу на їх господарську діяльність.

У жовтні депутат Дунаєв С.В. зареєстрував одразу три взаємопов’язаних законопроекти, один з яких – проект нового закону. Останній (№ 3426) визначає процедуру проведення експерименту у сфері теплопостачання, спрямованого на модернізацію обладнання, реконструкцію об’єктів теплоенергетичної галузі, зменшення обсягів використання природного газу. Друга ініціатива (№ 3365) депутата полягає у внесенні до Бюджетного кодексу України про компенсацію єдиному постачальнику теплової енергії різниці у вартості теплової енергії, яка виникла у результаті вищезгаданого експерименту. Третій законопроект вносить зміни у Податковий кодекс України і встановлює низку особливостей у оподаткуванні учасників експерименту у сфері теплопостачання та формуванні ціни поставок теплової енергії і газу, здійснених на виконання запропонованого Дунаєвим С.В. нового закону.

Зміни до Податкового кодексу України передбачені також іншими законопроектами регіоналів. Так, Фурсін І.Г. (№ 3348) вважає за потрібне надати право міським, селищним та сільським радам самостійно встановлювати додаткові пільги з податку на нерухоме майно (відмінне від земельної ділянки), власниками яких є представники пільгових категорій населення (ветерани праці, діти та інваліди війни, багатодітні сім’ї тощо). Колективний законопроект Задорожного В.К., Павлова К.Ю., Мартовицького А.В. (№ 3353) передбачає внесення змін до Податкового кодексу України щодо умов та розмірів нового податкового стягнення (земельного податку) з тих юридичних осіб і громадян, які користуються земельною ділянкою для обслуговування об’єкту нерухомого майна, що перебуває у їх власності. Проект закону Колесніченка В.В. (№ 3359) стосується уточнення переліку документів, необхідних під час оформлення реєстраційного номера облікової картки платника податків. Тігіпко С.Л. запропонував додатково на 6 років збільшити термін звільнення від податку на додану вартість операцій з постачання деяких видів сировини для підприємств легкої промисловості (№ 3515). У свою чергу, Рудьковський М.М. переконаний, що від податку на додану вартість необхідно звільнити усі операції з надання житлово-комунальних послуг фізичним особам (№ 3521).

Низку змін до процедури врегулювання договірних відносин у сфері надання житлово-комунальних послуг запропонували Єфремов О.С. і Іоффе Ю.Я. у законопроекті № 3367. За зміни у законі «Про особливості здійснення закупівель в окремих сферах господарської діяльності» виступає Корж П.П. Його проект № 3428 вводить нове поняття «довіритель з конкурсних торгів» та регулює процес здійснення закупівель за рахунок власних коштів. У свою чергу депутат Кіссе А.І. пропонує вдосконалити механізм здійснення закупівель за рамковими угодами шляхом внесення змін до чинного Закону «Про здійснення державних закупівель» (№ 3481).

Проект нового Закону «Про державний банк розвитку України» був зареєстрований під номером 3445 депутатом Омельченком В.П. Цей проект визначає засади створення на базі «Українського банку реконструкції та розвитку» спеціалізованого державного банку розвитку, метою якого має стати кредитна підтримка структурних змін в українській економіці, залучення довгострокових внутрішніх та зовнішніх інвестицій, виконання функцій фінансового агента Уряду України та ін. Поданий без пояснювальної записки проект закону авторства Калетніка Г.М. (№ 2916-д) вносить низку змін до законодавства щодо діяльності Аграрного фонду, зокрема деталізує питання державних позик на здійснення фінансових інтервенцій Аграрним фондом. Законодавчі норми, розроблені і подані на розгляд Лук’яновим Г.Г. (№ 3523) мають на меті забезпечити функціонування Держзембанку шляхом внесення змін до чинного законодавства щодо використання земель сільськогосподарського призначення державної власності.

З метою покращення стану розрахунків державних підприємств вугільної галузі з Пенсійним фондом України були розроблені два схожих законопроекти (№ 3488 Гончарова А.Д. і № 3488-1 Нечаєва О.І.), які містять зміни до Закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Ціллю законопроекту № 3507, поданого Дмитруком М.І., стало узгодження положень Земельного кодексу України та Закону України «Про оцінку земель» у частині визначення випадків використання нормативної грошової оцінки земель. Шляхом змін до закону «Про охорону праці» Турманов В.І. (№ 3361) сподівається удосконалити та спростити дозвільні процедури у сфері охорони праці для виробників і постачальників, зокрема через скасування норми про обов’язкове проведення експертизи на відповідність машин, устаткування, хімічних речовин та іншої небезпечної продукції, придбаної за кордоном. Деталізації порядку отримання дозволів на розміщення зовнішньої реклами стосується законопроект № 3503, зареєстрований Горіною І.А.

Продовжити мораторій на продаж земель сільськогосподарського призначення до 1 січня 2030 р. запропонував Рудьковський М.М. (№ 3520).

Розширення меж міст Феодосія і Ялтя є завданням двох проектів постанов (№ 3440 і № 3339) авторства Жванії Д.В. і Прасківа О.Д. Планується, що міста збільшать свої території відповідно на 258,39 та 94,26 гектарів.

Соціальні проблеми та стандарти

Народними депутатами фракції Партії регіонів було зареєстровано 6 законопроектів у сфері соціальної політики.

Питання соціальних пільг стало предметом регулювання законопроекту № 3451, поданого на розгляд Гержовим Ю.І. і Бутківським В.В. Вони заклали у свій проект розширення категорії пільговиків, що мають право на отримання житлових субсидій, за рахунок повного переліку осіб, зазначених у статті 120 Кодексу цивільного захисту України (ними є, зокрема, особи рядового і начальницького складу служби цивільного захисту та члени їхніх сімей). Водночас, законопроект забирає право на компенсацію витрат на житлово-комунальні послуги у рядового і начальницького складу державної пожежної охорони. Окрім того, в іншому проекті закону (№ 3452) ці два депутати запропонували доповнити вже згадану статтю 120 Кодексу цивільного захисту України за рахунок розширення категорій осіб, які мають право на знижку у розмірі 50 відсотків плати за користування житлом та комунальними послугами.

Рудьковський М.М. запропонував відновити пенсійний вік жінок, який, згідно з його проектом № 3380, має наставати з досягненням жінкою 55 років. Окрім того, проект знижує норму страхового стажу для нарахування мінімальної пенсії за віком (для чоловіків 25, жінок - 20 років при чинному мінімумі у 35 років для чоловіків і 30 років для жінок).

Порядок відшкодувань вартості харчування дітей дошкільного віку, які потерпіли від Чорнобильської катастрофи та відвідують навчальні заклади без організації харчування, визначає законодавча ініціатива Пехова В.А. під номером 3402. Рудьковський М.М. у проекті закону № 3417 розширює перелік осіб, які підпадають під дію Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» .

Ініціатива № 3403 Бережної І.Г. і Фельдмана О.Б. стосується введення інституту тимчасової опіки та тимчасового піклування над дітьми, батьки яких тимчасово не можуть виконувати обов’язки щодо дитини з поважних причин (як приклад, працюють за кордоном).

Гуманітарна політика

Три проекти законів авторства членів фракції ПР націлені на врегулювання проблем у гуманітарній політиці. Гармонізація і удосконалення законодавства у сфері охорони культурної спадщини, правового захисту пам’яток археології і проведення археологічних досліджень є предметом законопроекту № 3416, зареєстрованого Сухим Я.М. і Богуслаєвим В.О. Освітньої сфери стосується законопроект Пінчука А.П. (№ 3505). Депутат запропонував надати право безоплатно здобувати вищу освіту не тільки тим особам, які здобувають таку освіту вперше, а й тим, хто здобуває певний освітньо-кваліфікаційний рівень «безоплатно вперше». Проект змін до Закону «Про державні нагороди України», запропонований Мартовицьким А.В. (№ 3506), вводить нове почесне звання – «Місто бойової слави», яке може присуджуватися містам, в яких або біля яких під час Великої Вітчизняної війни «захисники Вітчизни проявили мужність та масовий героїзм».

Політика та державне управління

П’ять законодавчих ініціатив регіоналів стосуються сфери державного управління і політики. Пропозиції щодо удосконалення законодавства з питань проведення виборів були викладені у проекті закону, зареєстрованого Єфремовим О.С. і Олійником В.М. У пояснювальній записці до проекту зазначено, що він розроблений на основі врахування низки рекомендацій Венеціанської Комісії та ОБСЄ/БДІПЛ. Одним із нововведень є положення про передачу від Центральної виборчої комісії до окружних виборчих комісій функцій щодо організації проведення виборів в одномандатних округах.

Правоохоронна система, правосуддя, боротьба з корупцією

У жовтні у своїй законодавчій роботі члени фракції ПР приділили достатню увагу питанням правової сфери, зареєструвавши 20 законодавчих актів, 12 з яких – проекти законів, решта – проекти постанов. Найбільш активними законотворцями у цій сфері були Ківалов С.В., Фельдман О.Б. і Писаренко В.В.

Одним з трьох зареєстрованих у жовтні різними політичними силами альтернативних законопроектів, спрямованих на зміни у чинному законодавстві щодо повноважень Верховного Суду України, є проект № 3356 авторства Пилипенка В.П., Ківалова С.В. і Писаренка В.В. Загальна мета цього законопроекту окреслена як забезпечення єдності системи судів загальної юрисдикції, вдосконалення ефективності і засад функціонування ВСУ тощо.

Зареєстрованим Малишевим В.С. проектом (№ 3438) передбачається внесення змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів щодо запровадження інституту кримінальних проступків. Окрім того, у низці статей згаданих кодексів пропонується замінити терміни «злочин» на «кримінальні правопорушення», «злочинність» на «протиправність» та ін. Проектом закону № 3408 (автори – Момот О.І., Пономарьов О.С., Остапчук В.М.) пропонується замінити у Кримінальному кодексі України та Кодексі України про адміністративні правопорушення поняття «неповнолітній», «малолітній» поняттям «дитина» з метою уніфікації з міжнародними стандартами у сфері забезпечення прав та основоположних свобод дитини. У законопроекті № 3366 Шпенов Д.Ю. деталізує механізми вжиття заходів забезпечення позову у підтримку міжнародного арбітражу.

Фельдман О.Б. вважає за потрібне доповнити статтю 430 Цивільного кодексу України про право інтелектуальної власності на об'єкт, створений за замовленням. Законопроект депутата (№ 3462) встановлює особливий порядок регулювання права інтелектуальної власності на об'єкт, створений за замовленням органу державної влади. У іншому своєму проекті (№ 3509) Фельдман О.Б. закладає правила регулювання процедури застосування такого правочину як завдаток до договорів купівлі-продажу нерухомого майна. Ще один законопроект (№ 3517) цього депутата стосується перешкоджанню практиці зловживань із договором поруки для отримання процесуальних переваг учасниками судових спорів.

Мірошниченко Ю.Р. вніс пропозицію (№ 3421) щодо встановлення вимог до осіб, які можуть бути понятими під час процедури особистого огляду і огляду речей, регламентованого Кодексом України про адміністративні правопорушення. Згідно з законопроектом, наприклад, під час огляду речей, ручної поклажі, багажу, транспортних засобів та інших предметів понятими не можуть бути потерпілий, родичі потерпілого та особи, щодо якої провадиться огляд, особи, зацікавлені в справі та ін.

Значне збільшення розміру штрафів за певні види адміністративних правопорушень передбачає законопроект № 3434, внесений на розгляд Денисенком А.П., Шенцевим Д.О. і Мисиком В.Ю. Як приклад, за цим законом порушення правил торгівлі має тягнути за собою накладення штрафу від десяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (зараз цей штраф складає від одного до десяти неоподатковуваних мінімумів). Спрямований на подолання стихійної торгівлі з тимчасових споруд проект закону № 3470 (автор – Парасків О.Д.) встановлює адміністративну відповідальність за порушення у розміщені та веденні підприємницької діяльності з тимчасових споруд, удосконалює механізм конфіскації об’єктів правопорушення тощо. Посилення адміністративної відповідальності шляхом збільшення розміру штрафів за правопорушення у сфері морського та річкового транспорту, зокрема, порушення правил користування маломірними судами, передбачене проектом закону Нетецької О.Я. (№ 3440).

Забезпечити на належному рівні суддівську винагороду покликаний проект Ківалова С.В
(№ 3510). Новела цієї ініціативи полягає у щомісячній доплаті у розмірі 15 % посадового окладу суддям за роботу, яка передбачає доступ до державної таємниці зі ступенем секретності інформації «особливої важливості».

Місцеве самоврядування

Автором єдиного законопроекту регіоналів, який стосується повноважень органів місцевого самоврядування став Царьов О.А. У проекті закону № 3374 він запропонував затвердити і конкретизувати повноваження посадових осіб виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад для здійснення самоврядного контролю за дотриманням земельного законодавства, використанням і охороною земель. Проект регулює питання складання протоколів про адміністративні правопорушення у природоохоронній сфері, передбачає передання права призначення громадських інспекторів з контролю за використанням та охороною земель від центрального органу виконавчої влади до органів місцевого самоврядування.

ВО «БАТЬКІВЩИНА»

У жовтні члени фракції «Батьківщина» подали 72 проекти нормативно-правових актів, з них 49 (68 %) постанов та 23 (32 %) законопроектів. Левова частка законодавчих пропозицій від цієї фракції стосувалася покращення процесів господарювання та фінансової сфери. В цій сфері більша увага приділялася змінам до Податкового, аніж Бюджетного кодексів України. Значну увагу члени фракції «Батьківщини» приділили сфері політики та державного управління. Жодного законопроекту у сфері  оборони, охорони здоров’я та екології не було зареєстровано депутатами ВО «Батьківщини» у жовтні. 

Економіка, гроші та господарство

У сфері економіки, фінансів і господарювання було подано 22 законодавчих акти, зокрема, 11 проектів законів і 11 проектів постанов.

Дві законодавчої ініціативи стосувалися сфери житлово-комунального господарства (ЖКГ). Проект змін до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» авторства Бондарєва К.А. (№ 3343) передбачає запровадження обов’язкового додатку до квитанції про оплату житлово-комунальних послуг, який буде включати детальний перелік наданих за місяць послуг з утримання будинків і прибудинкових територій, ремонту приміщень та іншої інформації. Мета законопроекту – збільшення рівня поінформування громадян про обсяг та види наданих їм житлово-комунальних послуг.  У свою чергу, Слюз Т.Я. запропонувала
(№ 3367-1) внести до низки законів, що регулюють сферу ЖКГ, положення, які б заборонили припиняти надання житлово-комунальних послуг, електро-, газо-, водо- і теплопостачання тим громадянам, які сплачують за них, але за різних причин не уклали відповідних договорів з постачальником відповідних житлово-комунальних послуг.

Значна частина законопроектів від «Батьківщини» була націлена на внесення змін у податкову систему. Так, законопроект, ініційований депутатами Павловським А.М., Турчиновим О.В., Стецем Ю.Я. (№ 3368), передбачає включення до Податкового кодексу України підвищеної ставки плати за користування надрами для видобування корисних копалин. Запропоновані ставки мають збільшитися на 15 % за користування надрами та на 100 % за видобування природного газу. Метою законопроекту є як поповнення Державного бюджету України, так і більш раціональне видобування природних ресурсів, усунення зловживань на цьому ринку та ін. Законодавча пропозиція Шульги В.П. (№ 3415) полягає у деталізації регламентованої Податковим кодексом України процедури вручення податкового повідомлення-рішення, а саме: в уточненні умов, за яких таке повідомлення повинне вважатися врученим платнику податків. Апостол М.В. у законопроекті № 3431 вніс пропозицію виключити моторні човни та катери з довжиною корпусу до 7,5 метрів з поданого у «Прикінцевих положеннях» Податкового кодексу України переліку транспортних засобів, за володіння якими буде виплачуватись компенсація, пов’язана зі скасуванням податку на транспортні засоби та збільшенням ставок акцизного збору з пального. У проекті зазначається, що згадані транспортні засоби є «дороговартісними» і виключення їх з вищезгаданого переліку є актом досягнення соціальної справедливості. Проект закону, поданий Дзензерським Д.В. (3449), спрямований на зменшення фіскального навантаження на операції з відчуження цінних паперів та операцій з деривативами, що, на думку автора закону, має простимулювати інвестиційні процеси та розвиток фондового ринку України.

Одразу чотири народні депутати з фракції «Батьківщина» перейнялися питанням звільнення отримувачів гуманітарної допомоги від відшкодування витрат за зберігання товарів, що в установленому порядку визнані гуманітарною допомогою, на складах органів доходів і зборів. Два законопроекти щодо вирішення цього питання шляхом внесення поправок до Митного кодексу України бути ініційовані Лунченком В.В., Зубком Г.Г., Головком В.А. (№ 3389) та Вознюком Ю.В. (№ 3389-1). Альтеративні документи мінімально різняться між собою у частині формулювань, окрім того, що колектив авторів законопроекту № 3389 пропонує регулювати зберігання гуманітарних «товарів (вантажів)», а Вознюк Ю.В. визначає цю категорію як «товари, транспортні засоби».

У законопроекті № 3466 Павловський А.М., Бригинець О.М., Стець Ю.Я. доповнили Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» положеннями, що, по-перше, вводять поняття та обсяги відповідальності виробників, постачальників і обслуговуючих їх сервісних центрів за порушення згаданого закону, а, по-друге, запроваджують процедуру відшкодування суб’єктам господарювання коштів за передбачене законом введення з січня 2013 р. в обіг електронної контрольної стрічки як механізму надання звітності в електронній формі.

Спробою вирішити проблему пропорційності державних субвенцій на освіту відповідно до показників народжуваності в окремих регіонах став законопроект Кучерука М.Г. № 3477. Проект закону передбачає внесення змін до Бюджетного кодексу України у частині фінансування системи освіти в окремих селах, їх об’єднаннях чи селищах з врахуванням співвідношення рівня народжуваності в різних адміністративно-територіальних одиницях України.

Вознюк Ю.В. (3298-1) запропонував внести поправку до Закону «Про оцінку земель», яка спрощує та робить дешевшою процедуру оформлення спадщини на земельні ділянки.

Соціальні проблеми та стандарти

Соціальних проблем і стандартів стосувалися один проект постанови і два проекти законів бютівців. Один з них – проект змін до Закону «Про екстрену медичну допомогу» про уточнення порядку оплати праці, зареєстрований Соболєвим С.В. та Павловським А.М. (№ 3500). Він спрямований на забезпечення права на отримання надбавки за особливий характер праці не лише медичним працівникам, як зараз закріплено законодавством, але й немедичним працівникам бригад екстреної медичної допомоги (перш за все, молодшим медичним сестрам і водіям).

Другим поданим у жовтні 2013 р. законодавчим актом від членів фракції «Батьківщина», що регулює соціальну сферу і стандарти став зареєстрований Зубком Г.Г. законопроект № 3439. Шляхом закріплення норми жилої площі він регламентує право на отримання житла в будинках державного чи громадського житлового фонду тим громадянам, які забезпечені житловою площею нижче визначеної законодавством мінімальної норми.

Гуманітарна політика

Гуманітарної сфери стосувалася низка постанов членів фракції ВО «Батьківщина» про прийняття за основу, внесення змін, повернення на доопрацювання законів щодо інтелектуальної власності, бібліотечної справи, раціоналізаторської і освітньої діяльності та ін. 5 із 7 постанов у цій сфері – авторства Гриневич Л.М.

Політика та державне управління

Проблем політики і державного управління стосувалися 2 проекти постанов, поданих Яворівським В.О., і 3 законопроекти.

У проекті № 3258-2 Яворівський виступив з ініціативою забезпечення прав позафракційних народних депутатів та визначення кількісного складу депутатської групи. Депутат пропонує на пленарному засіданні Верховної Ради під час скороченої процедури обговорення питань надавати гарантоване право виступу одному позафракційному народному депутату. Окрім того, проект постановляє, що депутатську групу можна сформувати лише у кількості не меншій, ніж кількість осіб у найменшій фракції. Це положення є альтернативним до норми законопроекту від представника Партії регіонів Макеєнка В.В., яка закріплює можливість формування депутатських груп з 15 народних депутатів. Проект іншої постанови авторства Яворівського В.О. (№ 3455) містить порядок створення та функції Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України з питань перевірки діяльності Державної казначейської служби України щодо несплати платіжних доручень місцевих бюджетів. Серед завдань такої комісії значиться аналіз виконання Державного бюджету України, визначення і оприлюднення розміру заборгованості перед органами місцевого самоврядування. Інша змістовна постанова Яворівського В.О. (№ 3484) містила чергову спробу призначити позачергові вибори Київського міського голови та депутатів Київської міської ради.

Центральною темою проекту закону від Князевича Р.П. (№ 3442) є закріплення чітких строків здійснення Верховною Радою України своїх повноважень щодо призначення виборів. Зокрема, проект пропонує збільшити строки призначення місцевих виборів, які мають відбуватися не пізніше ніж за 100 днів до дня виборів (зараз цей термін становить 60 днів), чергових виборів Президента – не пізніше ніж за 150 днів до дня виборів (зараз – 90 днів).

Законодавча пропозиція депутатів Бригинця О.М. і Павловського А.М. (№ 3472) полягає у закріпленні вимоги обов’язкового включення в порядок денний наступної чергової сесії проектів законів, постанов та інших актів Верховної Ради, поданих народними депутатами. Зокрема, планується прискорити стандартну процедуру проходження розгляду законопроекту за рахунок ліквідації поширеної практики, за якої належним чином оформлені та зареєстровані законопроекти протягом довгого часу не потрапляють у порядок денний, їхній розгляд постійно відкладається або не призначається.

Правоохоронна система, правосуддя, боротьба з корупцією

23 проекти законодавчих актів було зареєстровано членами фракції «Батьківщина» у жовтні, з них 6 – проекти законів, решта – проекти постанов.

Вдосконалення процедури розгляду виборчих спорів стало метою законопроекту № 3290-1, поданого Одарченком Ю.В. Проект накладає юридичні обмеження на процедуру оскарження результатів виборів народних депутатів України або реєстрації обраної особи народним депутатом України. Зокрема, він передбачає відмову у відкритті провадження в адміністративній справі, якщо позовна заява щодо оскарження результатів виборів або реєстрації подана після принесення особою, чиє обрання або реєстрація оскаржуються, присяги народного депутата України.

Бригинець О.М. і Павловський А.М. підготували проект закону (№ 3362) що розширює повноваження органів внутрішніх справ у природоохоронній сфері та дозволяє працівникам цих органів нарівні з природоохоронними інспекціями складати протоколи про адміністративні правопорушення, збільшуючи таким чином ефективність і оперативність реагування на протиправні діяння у цій сфері.

Поданий Деревляним В.Т. законопроект № 3369 передбачає застосування більш суворого адміністративного стягнення у разі, якщо особа вчинила кілька адміністративних порушень (наприклад, порушень правил дорожнього руху), справи про які розглядаються одночасно. Проект закону Вознюка Ю.В. (№ 3392) містить пропозицію збільшити перелік підстав відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями (у тому числі незаконною бездіяльністю) органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду.

Законодавча ініціатива Князевича Р.П. (№ 3502) полягає у встановленні адміністративної відповідальності у сфері забезпечення народного волевиявлення. У тому числі, проектом встановлюється відповідальність за перешкоджання роботі виборчої комісії чи комісії референдуму, порушення визначеного законом порядку звернення до Верховної Ради України щодо призначення позачергових місцевих виборів та ін. Інша пропозиція Князевича Р.П. (№ 3514) стосується визначення строків провадження у справах за конституційними поданнями та конституційними зверненнями, з метою забезпечення їхнього своєчасного розгляду Конституційним Судом України.

Місцеве самоврядування

Депутатка Слюз Т.Я. подала на розгляд Верховної Ради законопроект (№ 3418-1), центральною темою якого є питання розподілу у Бюджетному кодексі України субвенції, пов'язаної з дорожньою мережею населених пунктів. Ця законодавча пропозиція має на меті посилення повноважень територіальних громад сіл, селищ та міст районного значення шляхом чіткого визначення засад розподілу субвенції з Державного бюджету між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад сіл, селищ, міст. Останнім передбачається надати право самостійно розподіляти державні кошти на будівництво, реконструкцію, ремонт та утримання вулиць і доріг комунальної власності, які знаходяться на їхніх територіях. Слід зазначити, що цей проект є альтернативним до ініціативи Кабінету Міністрів, яка передбачає більшу централізацію цієї процедури, а саме повернення права на розподіл такої субвенції до обласних рад, Ради міністрів Автономної Республіки Крим, міських рад міст Київ та Севастополь.

КОМУНІСТИЧНА ПАРТІЯ УКРАЇНИ

Протягом жовтня 2013 року депутати фракції комуністів у парламенті зареєстрували майже таку ж кількість проектів нормативно-правових актів як і попереднього місяця – 30 (у вересні 29). З них 26 проектів постанов і лише 4 законопроекти. Більшість проектів постанов (21 документ) авторства Спірідона Кілінкарова (голови Комітету з питань будівництва, містобудування і житлово-комунального господарства та регіональної політики) і Петра Цибенка (голови Комітету з питань соціальної політики та праці) є абсолютно формальними – так як ними пропонується прийняти за основу, відхилити або направити на доопрацювання окремі законопроекти, розглянуті відповідними профільними комітетами. Більше половини документів ініційованих КПУ стосуються фінансово-економічних та господарських питань (17), за ними слідують проекти нормативно-правових актів в сфері соціальної політики (6 документів), а також ті, які стосуються оголошення свят та пам’ятних дат (5). Головними проблемами, які потрапили в поле зору законотворців КПУ стали регулювання роздрібного продажу алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів; примусова реалізація житла у зв’язку із заборгованістю за оплату житлово-комунальних послуг; порушення законодавства про працю при працевлаштуванні; соціальний захист працівників підприємств з видобутку уранової руди.

Економіка, гроші та господарство

Група народних депутатів фракції КПУ (Баландін С.В., Буховець О.Ю., Присяжнюк О.А.) зареєстрували законопроект № 3409 націлений на удосконалення правових механізмів захисту прав споживачів в аспекті регулювання роздрібного продажу алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів. Автори законопроекту звертають увагу, що зі вступом у дію 21.01.2010 р. Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обмеження споживання і продажу пива та слабоалкогольних напоїв» органи місцевого самоврядування втратили повноваження визначати місця обмеження споживання та продажу пива, алкогольних напоїв і тютюнових виробів (крім заборони або обмеження в межах відповідної адміністративної території на час проведення масових заходів). Відсутність належних правових механізмів наразі практично унеможливлює реальний вплив органів місцевого самоврядування на ситуацію стосовно роздрібного продажу алкогольних напоїв. Тому проектом документу пропонується: законодавчо визначити право органів місцевого самоврядування запроваджувати додаткові обмеження місць та часу продажу пива, алкогольних, слабоалкогольних напоїв та тютюнових виробів; збільшити мінімальний вік покупців алкогольних напоїв, пива та тютюнових виробів з 18 до 21 року; збільшити мінімальну торгівельну площу точки продажу алкогольних напоїв з 20 до 30 кв. м. і запровадити такі самі вимоги для продажу пива; визначити вимогу обов’язкового просторового відокремлення точок продажу алкогольних напоїв, пива, натуральних вин та тютюнових виробів від точок продажу інших товарів; заборонити продаж алкогольних напоїв, пива та натуральних вин у радіусі 300 метрів від наявних земельних меж загальноосвітніх та дошкільних навчальних закладів, на території автозаправних станцій, з 22 години вечора до 8 години ранку (крім продажу на розлив у закладах громадського харчування), особам, що знаходяться в стані алкогольного сп’яніння.

Законопроектом № 1043-д авторства Спірідона Кілінкарова пропонується встановити до 1 січня 2015 року мораторій на примусову реалізацію житла у зв’язку із заборгованістю за оплату житлово-комунальних послуг, телекомунікаційних послуг, пені, штрафних санкцій, нарахованих за несплату (несвоєчасну оплату) або за інші дії чи бездіяльність, пов'язані з наданням житлово-комунальних послуг, якщо таке житло є єдиним житлом громадян і використовується ними для проживання. Окрім того, автор законопроекту пропонує, заборонити примусову реалізацію житла громадян доти, доки не буде погашено заборгованості перед громадянами із виплат заробітної плати, стипендій, інших грошових виплат.

Соціальні проблеми та стандарти

Законопроектом № 3388 Спірідон Кілінкаров та Сергій Гончаров наполягають на  внесенні змін та доповнень до Кримінального кодексу, щодо встановлення відповідальності за порушення законодавства про працю в частині працевлаштування осіб. Адже залишається невирішеною проблема виплати заробітної плати працівникам «в конвертах», без належного оформлення трудових відносин, не в повному обсязі, часто у розмірі, нижчому від установленого законом розміру мінімальної заробітної плати за місяць або за годину. Тому передбачається, зокрема, накладення штрафу у розмірі від п’ятиста до тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на посадових осіб підприємств, установ і організацій незалежно від форми власності і фізичних осіб, які використовують найману працю – за фактичний допуск працівника до роботи без оформлення трудових відносин, допуск до роботи іноземця або особи без громадянства та осіб, стосовно яких прийнято рішення про оформлення документів для вирішення питання щодо надання статусу біженця на умовах трудового або іншого договору без дозволу на застосування праці іноземця або особи без громадянства, виплату найманим працівникам заробітної плати чи інших установлених законом доходів без їх нарахування у встановленому порядку. Автори вважають, що проект закону дозволить збільшити надходження до Державного бюджету та Пенсійного фонду, забезпечити легалізацію виплат заробітної плати та зайнятості, посилити соціальний захист найманих працівників та забезпечити позитивний вплив на стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати.

Депутат Володимир Кудря розробив законопроект (№ 3407), яким пропонується внести зміни до Гірничого Закону України і передбачити надання працівникам підприємств з видобутку (переробки) уранової руди право на отримання безоплатного вугілля на побутові потреби чи на отримання компенсації за оплату комунальних послуг. Таким чином працівники підприємств з видобутку (переробки) уранової руди будуть зрівняні в правах з працівниками підприємств з видобутку вугілля та вуглебудівних підприємств.

Оголошення свят та пам’ятних дат

Законотворча активність депутаток фракції КПУ Ольги Левченко і Вікторії Бабич у жовтні була спрямована на ініціювання проектів постанов щодо відзначення пам’ятних дат. Так, комуністки вказують не необхідність відзначити 120-річчя з дня народження двічі Героя Соціалістичної Праці Коротченка Дем'яна Сергійовича, а також  375-річчя заснування міста Охтирка Сумської області. Разом зі своїм однопартійцем Петром Цибенком О. Левченко та В. Бабич зареєстрували проект постанови про відзначення 115-річчя з дня народження комісара Путивльського партизанського загону, Героя Радянського Союзу Семена Васильовича Руднєва.

Два «святкових» проекти постанов зареєструвала Ольга Михайленко – про відзначення 70-річчя утворення Херсонської області і про відзначення 70-річчя звільнення Червоною Армією Херсонської області від німецько-фашистських загарбників.

ВО «СВОБОДА»

У жовтні депутати від ВО «Свобода» зареєстрували в Парламенті 24 законодавчі ініціативи: 7 проектів постанов та 17 проектів законів про внесення змін до законодавчих актів. Більшість законодавчих ініціатив стосуються економічної сфери – 8, а також оголошень про відзначення свят чи пам’ятних дат (Проект постанови про відзначення 930-річчя міста Броди Львівської області, Проект постанови про відзначення 130-річчя від дня народження Ольгерда Бочковського, Проект постанови про відзначення 60-річчя подвигу героїв Кенгірського повстання). 

Економіка, гроші та господарство

Так, О. Мирний та І. Мірошниченко, автори законопроекту про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (№ 3381) пропонують затвердити норму, яка має на меті запобігти закупівлі товарів, робіт, послуг за кошти Державного бюджету за завищеними цінами. Для цього, пропонується обмежити максимальну ціну предмета закупівлі (не більше 10 % від його ринкової вартості) та надати можливість замовнику у певних випадках здійснювати поділ предмету закупівлі на частини. Адже значна частина потенційних постачальників не має змоги взяти участь у процедурах закупівель через неспроможність запропонувати повний пакет необхідних товарів, робіт, послуг, визначених в документації конкурсних торгів. Такі заходи, на думку авторів законопроекту, зменшать монополію окремих постачальників щодо участі у процедурах закупівлі та сприятимуть збільшенню конкуренції між ними загалом.

На противагу парламентарям із Партії регіонів, які пропонують звільнити від орендної плати за землю, незалежно від форм власності і джерел фінансування, заклади культури, науки, освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, фізичної культури та спорту, депутати від ВО «Свобода» зареєстрували законопроект (№ 3317-1), яким передбачено стягнення орендної плати з аналогічних закладів приватної форми власності в розмірі від 3 до 5 відсотків нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Визначення розміру орендної плати на такому рівні, очевидно торкається формування дохідної частини місцевих бюджетів у сторону її зменшення, хоч автори (Ю. Сиротюк, М. Головко, Е. Леонов) на цьому не акцентують, однак наголошують на стимулюванні будівництва нових сучасних закладів освіти, культури, охорони здоров’я та спорту за інвестиційні кошти, що зменшить навантаження на державний та місцеві бюджети. 

Зробити доступною для громадян України інформацію про права власності на нерухоме майно пропонують автори законопроекту про внесення змін до Закону України «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень» (№ 3378-1) депутати А. Мохник та Р. Марцінків. На їхню думку, публічність державного реєстру дозволить громадянам більш ефективно реалізовувати своє право на володіння, користування і розпорядження власністю, сприятиме розвитку інвестиційної діяльності на ринку нерухомості України. Як приклад негативного наслідку такої закритості, депутати наводять неможливість створення ОСББ. Адже мешканці багатоповерхівок не можуть дізнатися, хто є власниками сусідніх квартир у будинку, а відповідно – і розпоряджатися спільним майном, яким є житловий будинок. Для цього законопроектом пропонується створити механізм вільного отримання будь-якою фізичною чи юридичною особою витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно через подання відповідної заяви.

Проект Закону України «Про внесення змін до деяких законів України» (№ 3504) авторства О. Тягнибока, Р. Кошулинського, А. Іллєнка та П. Кириленка, націлений на удосконалення законодавства у сфері захисту прав споживачів та зумовлений необхідністю адаптації українського законодавства до норм Європейського Союзу. Проектом пропонується внести зміни до Законів України «Про захист прав споживачів», «Про рекламу» та «Про захист від недобросовісної економічної конкуренції», які уточнюють визначення форм, видів та ознак недобросовісної комерційної практики згідно з вимогами відповідної  Директиви ЄС. У випадку ухвалення таких змін, зокрема, буде заборонено розповсюдження повідомлення про наявність обмеженої кількості товарів або про продаж товарів протягом обмеженого терміну часу, яке спонукає споживачів до прийняття швидкого рішення і позбавляє їх достатнього періоду часу для прийняття свідомого рішення.

Політика та державне управління

Що стосується політичної сфери, то депутатами І. Швайкою та О. Кайдою було зареєстровано законопроект, яким заборонено об’єднуватися позафракційним народним депутатам у депутатські групи. Нагадаємо, що регіонал В. Макеєнко 17 вересня 2013 р. подав на розгляд Верховної Ради України законопроект, який передбачає утворення депутатських груп з 15 депутатів. Свободівці ж натомість пропонують позафракційним народним депутатам або приєднатися до однієї з наявних депутатських фракцій, або ж лишитися позафракційними. Адже надання таким групам прав депутатської фракції призведе до виділення додаткових коштів з бюджету на обслуговування новостворених фракцій та сприятиме нівелюванню політичної відповідальності депутатів, які вийшли або були виключені зі складу фракції.

Продовжують відстоювати обов’язковість вживання української мови посадовими та службовими особами органів державної влади І. Фаріон та Ю. Михальчишин. Законопроектом № 3494 пропонується внесення положень до ЗУ «Про державну службу», які передбачають право на державну службу особам, що володіють українською мовою на рівні, необхідному для виконання ними їхніх посадових обов’язків. Крім того, посадові та службові особи органів державної влади, у випадку затвердження законопроекту, зобов’язані будуть складати іспит з української мови для підтвердження необхідного рівня володіння нею під час виконання ними службових обов’язків.

Гуманітарна політика

В умовах оптимізації мережі навальних закладів, під якою, перш за все, розуміється закриття освітніх установ, депутат від ВО «Свобода» О. Сич пропонує вирішувати ці питання за згодою територіальних громад (законопроект № 3410). Відповідно, реорганізація і ліквідація позашкільних навчальних закладів, професійно-технічних навчальних закладів комунальної форми власності має відбуватися лише за згодою територіальних громад, наданою в порядку, встановленому чинним законодавством України, або на підставі результатів місцевого референдуму.

Правоохоронна система та правосуддя, боротьба з корупцією

Щоб врегулювати проблему перепродажу квитків на футбольні матчі, інші спортивні, концертно-мистецькі заходи, народні депутати О. Мирний та І. Мірошниченко пропонують накладати штраф на спекулянтів від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. Однак у висновку Головного науково-експертного управління рекомендується повернути законопроект на доопрацювання. Зокрема, увага акцентується на тому, що діяльність з перепродажу квитків на футбольні матчі, інші спортивні, концертно-мистецькі та культурні заходи за ціною, яка перевищує номінальну вартість, дозволена в Україні. За ведення ж її особами, які не мають статусу суб’єкта підприємницької діяльності, отримують доходи, але ухиляються від сплати податків – відповідальність передбачена. Крім того, проектом не визначено повноважень органу чи посадових осіб, які будуть мати право складати протокол про вчинення адміністративного правопорушення та оформлювати інші матеріали справи.

Місцеве самоврядування

Для запобігання корупції в органах місцевого самоврядування депутати Є. Мельник, О. Шевченко та І. Сабій зареєстрували законопроект (№ 3474) про внесення змін до ЗУ «Про вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місцевих рад та селищних, міських голів», яким забороняється висуватися на посаду сільського, селищного, міського голови відповідної адміністративно-територіальної одиниці особі, яка перебувала на цій посаді більше як два строки підряд. На переконання свободівців, у деяких голів така «самоврядна недоторканність» породжує відчуття всевладдя і безкарності, сприяє лобіюванню інтересів окремих осіб.

ПАРТІЯ «УДАР»

Протягом жовтня 2013 року депутати фракції «УДАР» зареєстрували у Верховній Раді 11 проектів нормативно-правових актів, з них 7 законопроектів та 4 проекти постанов. Традиційно основна законотворча активність ударівців була сконцентрована на питаннях правосуддя та боротьби з корупцією (5 документів). Інша частина законопроектів (4) стосувалася сфери політики і державного  управління. Зокрема, нардепи «УДАРу» ініціювали законопроекти щодо забезпечення гарантування прав депутатських фракцій під час «години запитань до Уряду»; щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів; щодо врегулювання практики проведення Вищою радою юстиції перевірки відомостей про наявність підстав для звільнення судді з посади за порушення присяги; щодо єдиних принципів нарахування пенсій в Україні.

Політика та державне управління

Депутати Віктор Пинзеник та Валентин Наливайченко вказують на наявність проблеми пов’язаної з тим, що під час проведення «години запитань до Уряду» представники не всіх депутатський фракцій можуть поставити усні запитання у залі Верховної Ради і отримати на них відповіді за браком часу. Відтак, вони пропонують внести зміни до Закону «Про Регламент Верховної Ради України», де передбачити гарантоване право на одне письмове і одне усне запитання до членів КМУ кожній з депутатських фракцій чи депутатських груп. Також автори документу пропонують викласти ст. 229 Регламенту таким чином, щоб  «година запитань до Уряду» включала письмові запитання до членів Кабінету Міністрів від депутатських фракцій чи груп та відповіді на них – до 30 хвилин, а також  усні запитання до членів Уряду від депутатських фракцій (груп) та відповіді на них – до 15 хвилин, від народних депутатів України – до 15 хвилин.

Віталій Кличко зареєстрував Проект постанови «Про внесення змін до календарного плану проведення третьої  сесії Верховної Ради України сьомого скликання» (№ 3497), якою пропонується провести тиждень з 11 по 15 листопада у пленарному режимі.  Свою ініціативу депутат обґрунтовує необхідністю ухвалення проектів Законів України, які направлено на підписання Угоди про асоціацію між Україною і Європейським Союзом.

Депутати ударівці (Ковальчук В.А., Агафонова Н.В., Різаненко П.О.) зареєстрували законопроект № 3396-1 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства з питань проведення виборів,  який є альтернативним до проекту Закону № 3396 (авторства Єфремова О. та Олійника В.). Законопроектом пропонується вдосконалити порядок формування та статус ЦВК та інших виборчих комісій, питання формування та використання коштів виборчих фондів, порядок проведення передвиборної агітації. Так, зокрема пропонується обов’язкове врахування у поданні Президента України про призначення на посаду членів ЦВК пропозицій усіх парламентських фракцій та зборів більшості позафракційних народних депутатів України. Кожна депутатська фракція пропонує по дві кандидатури на посади членів ЦВК, збори більшості позафракційних народних депутатів України пропонують одну кандидатуру на посаду члена ЦВК.

Правоохоронна система та правосуддя, боротьба з корупцією

Законопроектом (№ 3342) авторства В. Пинзеника і В. Наливайченка пропонується внести зміни до чинного цивільного законодавства України для вдосконалення регулювання правовідносин у сфері укладення договорів поруки та забезпечення права кожного учасника таких правовідносин на належний рівень правового захисту. Зокрема, проектом документу запропоновано доповнити чинну редакцію статті 553 Цивільного кодексу України окремою четвертою частиною, що передбачає обов’язкову участь боржника у договорі поруки.

Депутат Валентин Наливайченко вказує (законопроект № 3454) на суперечливість судової практики судів різних інстанцій, в тому числі Вищого адміністративного суду України, щодо вирішення питання справляння та звільнення від сплати судового збору при оскарженні постанов по справах про адміністративні правопорушення. Колізія спричинена тим, що у відповідності до частини 1 статті 3 Закону України «Про судовий збір», судовий збір справляється за подання до суду позовної заяви. Частиною 2 цієї ж статті визначено випадки, коли судовий збір не справляється, а статтею 5 Закону закріплено перелік пільгових категорій, які звільняються від сплати судового збору. Однак, приписами норм частини 2 статті 3 та статті 5 Закону України «Про судовий збір» не передбачено право особи, яка оскаржила постанову по справі про адміністративне правопорушення, на звільнення від сплати судового збору. Тому, законопроектом пропонується внести зміни до частини 5 статті 288 Кодексу України про адміністративні правопорушення та частини 2 статті 3 Закону України «Про судовий збір» щодо звільнення від сплати судового збору при оскарженні постанов по справах про адміністративні правопорушення.

Депутат Руслан Сольвар звернув увагу (№ 3501) на ту проблему, що у Вищій раді юстиції не розглянуто близько 100 пропозицій членів Вищої ради юстиції про звільнення суддів з посад за порушення присяги внесених, в тому числі, членами Вищої ради юстиції, повноваження яких закінчилися. Це зумовлено тим, що якщо Законом України «Про судоустрій і статус суддів» визначено граничний строк застосування дисциплінарного стягнення до судді (стаття 87), то Законом України «Про Вищу раду юстиції» строків для проведення перевірки відомостей щодо наявності підстав для звільнення судді за порушення присяги та розгляду вказаного питання Вищою радою юстиції не передбачено. Тому законопроектом (№ 3501) пропонується закріпити граничні строки проведення членом Вищої ради юстиції перевірки відомостей щодо наявності підстав для звільнення судді з посади за порушення присяги та розгляду відповідних пропозицій членів Вищої ради юстиції на засіданні Вищої ради юстиції.

Соціальні проблеми та стандарти

Група народних депутатів (Розенко П.В., Ковальчук В.А., Павленко Р.М., Чернега Р.Т., Геращенко І.В.) ініціювали законопроект (№ 3511) націлений на забезпечення єдиних принципів нарахування пенсій в Україні та дотримання принципу соціальної справедливості. Внаслідок внесення пропонованих авторами змін, пенсіонери – Президент України, народні депутати всіх скликань, колишні члени уряду, судді отримуватимуть пенсію на загальних підставах.

ПОЗАФРАКЦІЙНІ  ЗАКОНОПРОЕКТИ

Протягом жовтня позафракційні депутати самостійно зареєстрували 11 законопроектів. Найбільш пріоритетною для позафракційних депутатів була економічна та господарська проблематика (4 проекти або 37 %). 2 законопроекти стосувалися оголошення святкових та пам’ятних дат. Усі інші сфери законодавчого регулювання – по одному законопроекту позафракційних депутатів. Найбільш резонансною законодавчою ініціативою позафракційних депутатів став проект Анжеліки Лабунської щодо можливості лікування засуджених осіб закордоном. Документ спрямовується на вирішення проблеми вибіркового правосуддя та звільнення колишнього Прем’єр-Міністра України Юлії Тимошенко. 

Економіка, гроші, господарство

Віктор Балога пропонує запровадити в Україні систему заставних цін на зворотну тару  для рідких харчових продуктів (№ 3489). Ідея полягає у тому, що споживач матиме можливість отримати заставну ціну за тару, що була ними сплачена на етапі придбання рідких харчових продуктів (пива, безалкогольних напоїв, молока тощо)  у закладах торгівлі та спеціалізованих приймальних пунктах. При цьому, у споживача буде право на отримання заставної ціни за таку тару у грошовому вимірі або ж на зменшення вартості покупки у закладі торгівлі на цю суму.

Володимир Купчак пропонує встановити обмеження на сукупну частину квоти «А» для цукрових заводів, які належать до одного об’єднання підприємств (10 %). Згідно Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» квота «А» визначає обсяги виробництва цукру, що поставляється на внутрішній ринок України. Як вважає депутат, встановлення 10 % обмеження для цукрових заводів одного об’єднання підприємств не дозволить монополізувати цей ринок (№ 3468).

Олег Канівець пропонує включити у перелік пільгового оподаткування спадщини онуків та опікунів, у разі відсутності у спадкодавця членів сім’ї першого ступеня споріднення (№ 3346). Зараз спадщина цієї групи осіб оподатковується ставкою 5 %.

Юрій Дерев’янко ініціює  закріплення за органами місцевого самоврядування не менше 10 % коштів від використання надр державної форми власності (№ 3295-1). Депутат вважає, що його законопроект забезпечить права територіальних громад під час розподілу продукції.

Правоохоронна система та правосуддя, боротьба з корупцією

Найбільш резонансним став законопроект Анжеліки Лабунської про внесення змін до ст.84 Кримінального Кодексу України щодо можливості лікування закордоном осіб, засуджених до позбавлення волі (№ 3461). Актуальність законопроекту обґрунтовується необхідністю  виконання міжнародних зобов’язань України щодо прав засуджених. Фактично законопроект Лабунської спрямовується на вирішення проблеми вибіркового правосуддя в України та пов'язаний із справою колишнього Прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. У разі неможливості отримання належного лікування і медичної допомоги в пенітенціарних закладах і установах охорони здоров’я України, особам, засудженим до позбавлення волі, пропонується надати можливість лікування за кордоном. При цьому, суд, приймаючи рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, буде зобов’язаний одночасно прийняти рішення про звільнення такої особи від покарання за хворобою. Передбачається, що рішення про лікування за кордоном особи, засудженої до позбавлення волі, приймає суд, за умови, що така особа впродовж не менше 365 днів безперервно проходила стаціонарне лікування та таке лікування не призвело до повного одужання. Проект Анжеліки Лабунської схвально оцінила Місія Пета Кокса та Олександра Квасневського. Втім, Головне наукове-експертне управління Верховної Ради України внесло низку серйозних зауважень до цього законопроекту.

Гуманітарна політика

Лев Миримський у своєму проекті  пропонує заборонити трансляцію реклами на телебаченні і радіо в дні трауру та дні пам’яті, а також протягом святкових та неробочих днів (№ 3347).

Політика і державне управління

Сергій Міщенко зареєстрував  проект постанови (№ 2054-аП) про скасування результатів голосування 24 жовтня 2013 р. за проект Закону № 2054а «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків». Депутат обґрунтовує ініціативу фактами грубого порушення Закону України «Про Регламент Верховної Ради України» під час розгляду відповідного законопроекту. Подібний проект постанови вніс також депутат Віталій Ковальчук («УДАР»).

Місцеве самоврядування

В’ячеслав Кутовий підготував проект Закону України «Про адміністративно-територіальний устрій» (№ 3373). Документ передбачає створення Державного Реєстру адміністративно-територіальних одиниць,  встановлює підходи до їх утворення, ліквідації та реорганізації.

Оголошення свят та пам’ятних дат

Ігор  Палиця підготував проект постанови Верховної Ради України про відзначення 150-річчя з дня народження Лесі Українки (Лариси Петрівни Косач-Квітки). Проект містить рекомендацію Кабінету Міністрів України створити організаційний комітет із відзначення пам’ятної дати, передбачається видання повного зібрання творів Лесі Українки у 16-ти томах (№ 3463). Палиця також зареєстрував проект постанови про відзначення 930-річчя заснування Луцька Волинської області (№ 3464).

МІЖФРАКЦІЙНІ ЗАКОНОПРОЕКТИ

Протягом жовтня депутати різних фракцій спільно підготували 94 проектів законів та проектів постанов. 46 проектів (49 %) відносяться до політичної проблематики та державного управління. З них, 39 проектів стосується призначення позачергових місцевих виборів.

Представники різних фракцій достатньо активно працювали над економічними, фінансовими та господарськими темами (14 проектів або 15 %). Третьою за пріоритетністю стала проблематика оголошення свят та пам’ятних дат (9 проектів або 10 %).  5 законопроектів
(5 %) спрямовуються на розвиток місцевого самоврядування. Інші законопроекти розподілилися між сферами регулювання наступним чином: соціальні проблеми та стандарти (3 проекти або 3,2 %), гуманітарні проблеми (3 проекти або 3,2 %), медицина та охорона здоров’я (2 проекти або 2,1 %), екологія та природокористування (2 проекти або 2,1 %).

Найбільш резонансними були спільні законопроекти ВО «Батьківщина», «УДАРу» та ВО «Свобода» щодо введення в законодавство поняття «індивідуальна амністія» та розширення повноважень Верховного Суду України. Достатньо активно депутати вивчали можливість введення гендерних квот при формуванні виборчих списків політичних партій. Крім цього, представники провладних та опозиційних фракцій ініціювали скасування норми щодо дострокового припинення повноважень міських голів рішеннями місцевих рад.

Одним з традиційних пріоритетів міжфракційної співпраці стала розробка проектів постанов Верховної Ради України про відзначення пам’ятних дат.

Економіка, гроші, господарство

Народні депутати (Олександр Бобков, Партія регіонів; Спірідон Кілінкаров, КПУ; Геннадій Зубко, ВО «Батьківщина» та інші) підготували проект Закону України «Про основні засади державної житлової політики» (№ 3498). Цим Законом пропонується  встановити основні напрямки та підходи державної політики в сфері реалізації конституційного права громадян на житло.

Оксана Продан («УДАР») та Андрій Пишний  (ВО «Батьківщина») у своєму законопроекті сформували перелік законодавчих норм щодо попередження рейдерського захоплення підприємств шляхом підробки договорів про відчуження частки у статутному капіталі господарських товариств (№ 3386).

Депутати Ярослав Сухий, Валентина Лютікова (Партія регіонів) та Володимир Сушкевич  підготували законопроект (№ 3376) щодо списання боргів за цільовою позикою Керченського учбово-виробничого підприємства Українського товариства сліпих «КРИМ-ПАК» розмірі 5,5 млн грн. Цільову позику підприємство отримало від Фонду соціального захисту інвалідів на створення нових робочих місць.

Соціальні проблеми та стандарти

Арсеній Яценюк (ВО «Батьківщина»), Сергій Куніцин («УДАР»), Володимир Кудря (КПУ),  Едуард Леонов (ВО «Свобода»), Валентина Лютікова (Партія регіонів) та інші депутати ініціюють законодавче врегулювання виплати пенсій особам, які постійно проживають закордоном (№ 3404). Чинне законодавство передбачає, що виплата пенсії припиняється на весь час проживання пенсіонера закордоном, якщо інше не передбачено міжнародним договором. У 2009 році Конституційний Суд України визнав це положення неконституційним, але проблема так і не була вирішена. Депутати пропонують встановлювати порядок виплати пенсій особам, які постійно проживають закордоном, постановами Кабінету міністрів України (у тому випадку, якщо це не врегульовано міжнародними угодами із конкретною країною). Натомість, народні депутати України Валерій Пацкан («УДАР»). Іван Попеску (Партія регіонів), Ірина Луценко (ВО «Батьківщина»),  Василь Самойленко (КПУ) та Богдан Бенюк (ВО «Свобода») пропонують затвердити рекомендації парламентських слухань на тему: «Українська трудова міграція: стан, проблеми та шляхи їх вирішення» (№ 3413). Зокрема,  рекомендовано прийняти Закон України «Про державну політику щодо зовнішньої трудової міграції».

Політика і державне управління

Арсеній Яценюк, Олена Кондратюк (ВО «Батьківщина»), Віталій Кличко, Ірина Геращенко («УДАР») пропонують визначити порядок, який забезпечить загальне ґендерне співвідношення на рівні не менше 30 % і не більше 70 % однієї статі у виборчих списках політичних партій (№ 3411). При цьому у першій п’ятірці пропонується запровадити частку представників однієї статі на рівні не більше 60 %. Варто зазначити, що це не єдина законодавча ініціатива в цій проблематиці. Ірина Бережна, Нестор Шуфрич (Партія регіонів), Ігор Єремеєв, Олег Ляшко (позафракційні) у альтернативному законопроекті передбачають, що кількість кандидатів тієї статті, яка менш представлена у виборчому списку, повинна складати не менше ніж 35 % від загальної кількості кандидатів у виборчому списку (№ 3411-1).

Гуманітарні проблеми

Народні депутати України Іштван Гайдош (Партія регіонів), Ірина Луценко (ВО «Батьківщина»), Богдан Бенюк (ВО «Свобода»), Василь Самойленко (КПУ) та інші зареєстрували проект Постанови Верховної Ради України «Про рекомендації парламентських слухань на тему «Стан дотримання прав людини в Україні». Зокрема, Верховній Раді України рекомендовано прийняти закони про пробацію, мирні зібрання, національні меншини, пенсійне забезпечення засуджених осіб, національно-культурні автономії тощо.

Правоохоронна система та правосуддя, боротьба з корупцією

Група з 5 народних депутатів України (Леся Оробець, Павло Петренко,  ВО «Батьківщина»; Віктор Чумак, «УДАР»; Сергій Тігіпко, Партія регіонів; Олег Махніцький, ВО «Свобода») внесли законопроект щодо удосконалення положень антикорупційного законодавства у сфері криміналізації корупції, здійснення фінансового контролю, захисту осіб, які повідомляють про корупційні правопорушення, та посилення прозорості закупівель державних підприємств (№ 3522).

Віталій Кличко («УДАР»), Арсеній Яценюк (ВО «Батьківщина») та інші депутати опозиційних фракцій ініціюють суттєве розширення повноважень Верховного Суду України (№ 3356-2). Також пропонується збільшення кількісного складу Верховного Суду з сорока восьми до сімдесяти двох суддів. Опозиційні депутати зазначають, що їх ініціатива розширить процесуальні права та гарантії громадян, а механізм судового захисту її прав стане більш ефективним і доступним.

Лідери опозиції Арсеній Яценюк, Віталій Кличко, Олег Тягнибок також спільно підготували зміни до Закону України «Про застосування амністії в Україні», якими вводиться поняття «індивідуальна амністія» (№ 3479). Цим документом Верховна Рада України наділяється правом прийняти закон про амністію щодо конкретно визначеної особи (індивідуальна амністія). Законодавча ініціатива Яценюка, Кличка та Тягнибока обґрунтовується необхідністю звільнення Юлії Тимошенко.

Місцеве самоврядування

9 народних депутатів України (Ярослав Гінка, Ярослав Дубневич, «УДАР»; Михайло Хміль, Іван Васюник, ВО «Батьківщина»; Михайло Блавацький, ВО «Свобода» ) пропонують розподіляти кошти Державного фонду регіонального розвитку в межах окремого додатку до Закону України «Про Державний бюджет» на відповідний рік (№ 3496). На поточний момент ресурси цього фонду розподіляються між територіальними одиницями Кабінетом Міністрів України вже після прийняття Державного бюджету України. Депутати вважають, що існуючий порядок містить ризики застосування необ’єктивних та неефективних підходів до розподілу коштів фонду. Натомість, Микола Федорук (ВО «Батьківщина»), Володимир Чуб (Партія регіонів), Сергій Гордієнко (КПУ), Роман Романюк («УДАР») ініціюють скасування норми Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» щодо дострокового припинення повноважень міського голови за рішенням відповідної ради, прийнятим шляхом таємного голосування не менш як двома третинами голосів депутатів від загального складу ради (№ 3387). Депутати різних фракцій зазначають, що рішення місцевих рад про дострокове припинення помножень міських голів найчастіше є необґрунтованими та надуманими.

Медицина та охорона здоров’я

Група народних депутатів України (Оксана Калетник, КПУ; Андрій Пишний, ВО «Батьківщина»,  Павло Різаненко, «УДАР»; Юрій Михальчишин, ВО «Свобода» ; інші депутати) ініціюють встановлення заборони на використання синтетичних наркотиків метадону гідрохлориду і бупренорфіну гідрохлориду в замісній підтримувальній терапії. Як зазначають депутати, міжнародний досвід застосування синтетичних наркотиків метадону гідрохлориду і бупренорфіну гідрохлориду в замісній підтримувальній терапії є негативним.

Андрій Павловський (ВО «Батьківщина»)та Олег Гелевей (ВО «Свобода») запропонували доповнити Кримінальний кодекс України новою статтею, яка б окремо визначалося покарання за погрози та насильство  щодо працівника закладів охорони здоров’я при виконанні ним професійних обов’язків (проект № 3422). За даними Міністерства внутрішніх справ України, у 2012-му році на медичних працівників скоєно 1 493 напади, загинули 14 медиків. Як зазначається у пояснювальній записці законопроекту, з початку 2013-го при виконанні професійних обов’язків загинули двоє українських лікарів.

Екологія та природокористування

Група народних депутатів України (Сергій Аверченко, «УДАР»; Юрій Боярський, Партія регіонів; Лідія Котеляк, ВО «Батьківщина» та інші) пропонують передати повноваження щодо природно-заповідного фонду від ліквідованих територіальних органів Мінекології України обласним, Київській і Севастопольській міським державним адміністраціям (№ 3400). Нагадаємо, що у травні 2013 року територіальні органи Міністерства екології України були розформовані.

Ірина Сех (ВО «Свобода»), Сергій Глазунов, Віктор Бутківський (Партія регіонів) у проекті постанови планують провести 12 лютого 2014 р. парламентські слухання на тему: «Екологічний стан басейну річки Дніпро та шляхи його покращення» (№ 3379).

Оголошення свят та пам’ятних дат

Члени фракції Партії регіонів (Тетяна Бахтеєва, Сергій Клюєв, Борис Колесніков, Анатолій Близнюк та інші) та ВО «Батьківщина» (Володимир Яворівський) зареєстрували проект Постанови Верховної Ради України «Про відзначення 10-річчя з дня присвоєння статусу «Лавра» Святогірському чоловічому монастирю та затвердження титулу «Свято – Успенська Святогірська Лавра».

Представники фракцій Партії регіонів (Катерина Ващук), ВО «Батьківщина» (Юрій Вознюк), ВО «Свобода» (Олег Осуховський), «УДАРу» (Віталій Чугунніков), позафракційні депутати (Степан Івахів) пропонують прийняти проект Постанови «Про відзначення 100-річчя заснування Національного університету водного господарства та природокористування» (№ 3490). Натомість, Ігор Мірошниченко (ВО «Свобода»), Олег Медуниця (ВО «Батьківщина») та інші депутати пропонують відзначити на державному рівні 110-річчя з дня народження композитора, бандуриста, виконавця українських народних історичних пісень Євгена Адамцевича (№ 3491).