Спостерігач ОПОРИ повідомив, що у Кагарлику Київської області, що належить до 93 виборчого округу, на дільниці № 320521 був виявлений факт викрадення бюлетенів. Як поінформували правоохоронці, зловмисником виявилася бабуся 1937 року народження.

 

Керівник підрозділу зв’язків з громадськістю ГУМВС у Київській області Микола Жукович у коментарі Громадянській мережі ОПОРА повідомив, що бабуся прийшла на дільницю, відстояла в черзі, отримала бюлетні і… пішла на базар. Там вона купила капусту, а документи для волевиявлення поклала зверху. Коли поверталась назад, то, замість своєї дільниці, зайшла до першої-ліпшої, що трапилася дорогою. Літню жінку з бюлетенями при вході помітили правоохоронці. Бюлетені протокольно вилучили.

Громадянська мережа ОПОРА наголошує, що, відповідно до частини 7 статті 80 Закону України «Про вибори народних депутатів»,  «Виборчий бюлетень є документом суворої звітності. Центральна виборча комісія, окружні та дільничні виборчі комісії забезпечують суворий облік отриманих та виданих виборчих бюлетенів відповідно до вимог цього Закону. Документація, що забезпечує облік виборчих бюлетенів, передається підприємствами-виготовлювачами, окружними та дільничними виборчими комісіями до Центральної виборчої комісії. Центральна виборча комісія після офіційного оприлюднення результатів виборів забезпечує передання облікової інформації на збереження до відповідних архівних установ».

Частина 7 статті 85 чітко говорить, що «виборець не має права передавати свої виборчі бюлетені іншим особам. Отримання виборчих бюлетенів від інших осіб (крім уповноваженого члена виборчої комісії, який видає виборчі бюлетені), заохочення або змушування виборців до передачі виборчого бюлетеня іншим особам шляхом підкупу, погроз або іншим способом забороняється» .

Частина 4 статті 158 Кримінального кодексу України  роз’яснює: «Незаконна передача іншій особі виборчого бюлетеня виборцем карається обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк від одного до трьох років», а частина 5 цієї ж статті інформує, що «Викрадення чи приховування виборчого бюлетеня, бюлетеня для голосування на референдумі, виборчого протоколу чи протоколу комісії з референдуму або скриньки з бюлетенями або незаконне знищення чи псування скриньки з бюлетенями -караються штрафом від двохсот до чотирьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років»

 
Довідково:
Громадське спостереження ОПОРИ – це сфера діяльності мережі, спрямована на об’єктивну оцінку процесу підготовки та проведення виборів, а також на запобігання порушенням виборчого законодавства через ефективно організований громадський контроль.
Починаючи з вересня 2014 року, Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами народних депутатів України. Мережа залучить до моніторингової кампанії 213 довготермінових спостерігачів, які працюватимуть у всіх регіонах України від офіційного старту виборчої кампанії до оголошення остаточних результатів виборів. У день голосування, 26 жовтня, до них долучаться більше 2 000 активістів для здійснення швидкого статистичного підрахунку голосів.