Відсутність пандусів, другий поверх, необхідність просити про допомогу – це далеко не повний перелік проблем, з якими зіштовхуються люди на виборчій дільниці. Активістка ОПОРИ, яка втратила зір розповіла, чому необхідні бюлетені зі шрифтом Брайля.

Знайомтесь, це Анастасія Ромазова. Вона довгий час працювала регіональною прес-секретаркою житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА та наразі залишається однією з активісток ОПОРИ в Кривому Розі. Через проблеми зі здоров’ям у 2016 році Анастасія втратила зір, проте, залишається людиною з активною життєвою позицією та наразі здобуває фах юриста.

21 квітня Анастасія Ромазова як і більшість українців відвідала виборчу дільницю, де змогла проголосувати за допомогою своєї близької людини – мами. В статті 8 Закону України «Про вибори Президента України» зазначено: «Кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються. Допомога виборцю з особливими потребами, який не може самостійно заповнити виборчий бюлетень чи опустити його у виборчу скриньку, у виконанні цих дій відповідно до його волевиявлення та у порядку, встановленому цим Законом, не вважається голосуванням замість цього виборця».

Відповідно до частини 4 статті 76 цього Закону виборчі бюлетені заповнюються виборцем особисто в кабіні (кімнаті) для таємного голосування. Під час заповнення виборчих бюлетенів забороняється присутність інших осіб, здійснення фото- та відеофіксації у будь-який спосіб. Виборець, який внаслідок фізичних вад не може самостійно заповнити виборчий бюлетень, має право з відома голови або іншого члена дільничної виборчої комісії скористатися допомогою іншого виборця, крім членів виборчої комісії, кандидатів на пост Президента України, їх довірених осіб, офіційних спостерігачів.

«Я – людина з активною громадською позицією, але з особливими потребами. У мене перша група інвалідності через вади зору. Я пішла на дільницю у неділю 21 квітня, щоб проголосувати. Але, у мене виникли складнощі з тим, щоб попередити всіх людей, хто там був присутнім про те, що я маю право проголосувати з кимось. Коли я пішла голосувати, я взяла свою довірену особу – мою маму. Ми зайшли в кабінку, почали голосувати. До нас вдерлась якась третя невідома мені особа – я не бачу, що це була за особа, це міг бути спостерігач або правоохоронець, який вимагав, щоб я вийшла з кабінки і не голосувала. Перед цим мені пропонували іншу особу для допомоги в голосуванні. Від чого я відмовилась, оскільки інша особа могла бути зацікавленою – я їй недовіряла. Я хочу мати права голосувати самостійно. Щоб до мене ніхто не вдирався в кабінку для голосування, щоб я не шукала людину, на яку я змушена опиратись, щоб я могла самостійно та повноцінно зробити свій власний вибір. Для цього на дільниці мають бути бюлетені зі шрифтом Брайля. Крім того, хоча в мене немає вад опорно-рухового апарату, але навіть для незрячої людини було важко дістатись на другий поверх, бо я не бачу всіх тих сходинок», - розповідає Анастасія Ромазова.

Громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Дніпропетровській області також зазначає, що не всі дільниці обладнані пандусами, дістатись другого поверху особі з інвалідністю може бути надто складно: «Я опікуюсь правами людей з інвалідністю, це моя громадянська позиція. Здійснюючи моніторингові візити, я приділяла увагу доступності виборчих дільниць та доступу осіб з інвалідністю до них. На території міста Дніпра є все ж таки дільниці непристосовані до такої категорії громадян. Наприклад, це дільниця №121787 у виборчому окрузі №25. Ця дільниця розташована на території школи на другому поверсі. Так, вхідні сходи до школи облаштовані пандусом. Так, є кнопка виклику членів дільничної виборчої комісії. Однак, сходи до дільниці всередині школи є двохрівневими, вони є слизькими. Тому, людина з інвалідністю, особа на візку навіть за допомогою сторонніх осіб лише дуже проблемно може потрапити на дільницю. Я вважаю, що при формуванні дільниць та виборі місць розташування виборчих дільниць, слід  звертати на це увагу. Варто в подальшому вибирати лише доступні приміщення для виборчих дільниць».

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.