Голова Новосанжарської районної державної адміністрації Сергій Бульбаха та Гадяцької РДА Олексій Матюшенко викликали місцевих представників команди Володимира Зеленського на дебати.

Сергій Бульбаха 9 квітня на своїй сторінці у Facebook розмістив пост, де запрошував представників команди Володимира Зеленського взяти участь у дебатах стосовно розвитку Новосанжарського регіону. Окрім цього Бульбаха заявив про підтримку чинного Президента.

Раніше, 7 квітня, подібне запрошення на дебати розмістив на власній сторінці у Facebook й голова Гадяцької РДА Олексій Матюшенко.

У 2015 році Матюшенко балотувався до Полтавської облради від «БПП «Солідарність», проте не пройшов.

Представники Володимира Зеленського в Нових Санжарах відмовились коментувати дану тему, а представники «Зе! Команди» в Гадячі повідомили ОПОРІ, що вони знають про такі запрошення з соцмереж, проте особисто до них ніхто не звертався з такою пропозицією.

«Ми не є політиками, ми просто громадська організація. Працюємо в команді Володимира Зеленського на волонтерських засадах. Ніяких політичних амбіцій у нас особисто не має. В наші обов’язки входить лише підготовка людей до роботи в комісіях та агітація на місцях, тому ми не зацікавлені в таких дебатах, хоча нас особисто ніхто й не запрошував», – повідомив ОПОРІ представник «Зе! Команди» в місті Гадяч Олег Тур.

ОПОРА спробувала поспілкуватись і з Сергієм Бульбахою, і з Олексієм Матюшенко на тему цих дебатів, проте голова Новосанжарської РДА взагалі відмовився що-небудь коментувати, а зв’язатись з головою Гадяцької РДА не вийшло, так як він наразі перебуває у відпустці.

«Наразі виникає питання за чий рахунок голови РДА хотіли влаштувати ці дебати. Крім цього, згідно з пунктом 2 частини 1 статті 64 Закону «Про вибори Президента» участь у передвиборчій агітації забороняється органам виконавчої влади, органам влади Автономної Республіки Крим та органам місцевого самоврядування, правоохоронним органам і судам, їх посадовим і службовим особам у робочий час (крім випадків, коли відповідна особа є кандидатом на пост Президента України)», – наголосив координатор спостереження Громадянської мережі ОПОРА за виборами в Полтавській області.

В роз’ясненні ЦВК наголосила, що існує три види дебатів.

«Теледебати за рахунок коштів Державного бюджету України проводяться в останню п’ятницю перед днем повторного голосування між 19 та 22 годинами в прямому ефірі, тривалістю не менше 60 хвилин. Відповідно до постанови Центральної виборчої комісії від 5 травня 2014 року № 472 місцем їх проведення є місцезнаходження Національної суспільної телерадіокомпанії України. Теледебати проводяться в студії, оформлення якої не може містити агітаційних матеріалів на користь будь-якого із кандидатів. Не допускається участь у теледебатах довірених осіб або інших представників кандидатів, а також трансляція попередньо підготовленого відеоматеріалу про кандидата, використання агітаційних та інших матеріалів про кандидата.

Разом з тим, кандидати на пост Президента України мають право проведення передвиборної агітації в інших її формах. Насамперед таке право передбачене пунктом 3 частини першої та частиною сьомою статті 58 Закону. Але такий вид агітації проводиться виключно за рахунок коштів виборчого фонду кандидата.

Також частини шоста – дванадцята статті 62 Закону регламентує право телеорганізаціям організовувати теледебати між кандидатами на пост Президента України як цикл передач. Телерадіоорганізація може створити лише один цикл таких передач під час виборчого процесу. Такий цикл передач може транслюватися виключно в прямому ефірі.

Зазначені теледебати можуть проводитися за рахунок коштів виборчих фондів кандидатів на пост Президента України у строки, передбачені Законом для проведення передвиборної агітації, у проміжку між 19 та 22 годинами.

При цьому наголошуємо, що засіб масової інформації, який надав ефірний час кандидату на пост Президента України, не може відмовити у наданні ефірного часу на тих же умовах іншому кандидату», – йдеться в заяві ЦВК.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся: