Виборці, які не встигли вчасно вклеїти фото в паспорт-книжечку після досягнення 25 або 45 років побоюються, що через це не зможуть проголосувати на виборах Президента у березні. Однак, виборча омбудсменка ОПОРИ переконує, принаймні з погляду законодавства, для такого занепокоєння немає причин.

«Дійсно, подібні випадки траплялись під час минулих виборчих кампаній»,  ― розповідає громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА у Львівській області. Члени дільничних виборчих комісій відмовлялись видавати бюлетені громадянам, які досягли 25 та 45 років, але не мали нових фотокарток у своїх паспортах. Проте, такі дії членів комісій були неправомірними, пояснює експертка.

Вона наголошує: «Якщо громадянин, внесений до списку виборців на виборчій дільниці, і якщо його особу можна ідентифікувати за паспортом, який він має, то такому громадянину члени комісії зобов’язані видати бюлетень».

Розглянемо, законодавчий бік цієї проблеми. Справді, згідно з частиною 8 «Положення про паспорт громадянина України» затвердженого постановою Верховної Ради України від 26 червня 1992, коли громадянину виповнюється 25 або 45 років, до його паспортної книжечки вклеюються нові фотокартки, що відповідають його вікові. Щоб вклеїти в паспорт нове актуальне фото, вам слід звернутись із заявою до територіального підрозділу Державної міграційної служби за місцем проживання або до центру надання адміністративних послуг (ЦНАП) не пізніше, ніж через місяць після досягнення 25 або 45 років.

У випадку, якщо ви звертаєтесь до ДМС або ЦНАПу пізніше ніж за місяць, ваш паспорт замінюють паспортом у формі ID-картки. Але, якщо минуло більше місяця з вашого 25- чи 45-річчя, а ви досі не маєте актуального фото у паспорті-книжечці або ж нового паспорта у формі ID-картки, ваш паспорт вважається недійсним.

Водночас, це не є підставою не видати вам бюлетень у день голосування. Адже, члени дільничних виборчих комісій не уповноважені перевіряти, чи дійсний паспорт має виборець. «Ця проблема існує не на законодавчому рівні, а на рівні членів дільничних комісій, які не є достатньо поінформованими», —  переконує виборча омбудсменка ОПОРИ.

Вона звертає увагу виборців та майбутніх членів ДВК на постанову Центральної виборчої комісії «Про Роз’яснення щодо застосування окремих положень Закону України «Про вибори Президента України» стосовно видачі членами дільничних виборчих комісій виборчих бюлетенів з виборів Президента України на підставі паспорта громадянина України» від 27 грудня 2018 року. У ній, зокрема, йдеться, що виборцю, включеному до списку виборців на виборчій дільниці, не можуть відмовити в реалізації права голосу (не видавши бюлетень) через відсутність у його паспорті фотокартки, яка вклеюється при досягненні 25- та 45-річного віку.

Зауважимо також, що відповідно до цієї постанови не є підставою для відмови видати бюлетень розбіжності у виборчій адресі та адресі, яка вказана у паспортній книжечці виборця, якщо ці розбіжності пов'язані з перейменуванням населеного пункту, вулиці чи зміною номера будинку, де зареєстрований виборець.

Власники ID-карток зможуть проголосувати так само, як власники паспортних, без додаткових ускладнень.

Нагадуємо, перевірити себе у списку виборців можна за посиланням.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямовано на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Із жовтня 2018 року Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за виборами Президента. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 204 спостерігачі по всій країні. А 31 березня 2019 року та в разі проведення другого туру до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, набагато швидших за офіційні та точніших за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

За коментарями звертайтеся:
(#вибори; #opora; #опора)