61 зареєстрована подія, 14 протоколів про адміністративні правопорушення та 5 позитивних судових рішень – такий результат роботи Головного управління Національної поліції у Волинській області станом на 51-й день виборчого процесу. Про реагування з боку поліції на повідомлення, пов'язані з виборчим процесом, фіксацію порушень та результати їх розгляду розповів у інтерв'ю Громадянській мережі ОПОРА начальник управління превентивної діяльності ГУНП у Волинській області Володимир Солоненко.

Як представники Національної поліції працюють із суб'єктами виборчого процесу? Наскільки активно реагують на їх повідомлення?

Насамперед, хочу наголосити на тому, що поліція відповідно до статті 10 Закону України «Про Національну поліцію» є політично нейтральною. Для нас не існує суб’єктів виборчого процесу, яким би ми надавали якісь преференції, чи на повідомлення та дії яких ми б не реагували. Всі однакові перед законом. Це для нас основоположний принцип діяльності поліції. І це видно за кількістю складених адміністративних протоколів.

Всі повідомлення та заяви, які надходять до органів внутрішніх справ, і через поштовий зв'язок і через лінію 102 реєструються в журналі єдиного обліку, не залежно від того, чи це громадянин повідомив, чи це громадська організація, чи це суб'єкти виборчого процесу, чи представники засобів масової інформації. Крім того, працівники ситуаційного центру щоденно моніторять соціальні мережі, сайти, засоби масової інформації з метою виявлення повідомлень про порушення виборчого законодавства. Всі факти, які виявляються, - реєструються. Після цього приймається відповідне рішення відповідно до чинного законодавства.

Громадянська мережа ОПОРА відслідковує процес проведення агітації кандидатами та іншими суб'єктами виборчого процесу і найчастіше фіксує порушення, пов'язані з розповсюдженням друкованих агітаційних матеріалів без вихідних даних. Які порушення, пов'язані з виборчим процесом найчастіше виявляють працівники поліції?

Повідомлення та заяви про можливі порушення виборчого законодавства ми щоденно реєструємо та узагальнюємо, проводимо додатково моніторинг щодо виявлення таких повідомлень у ЗМІ та інших відкритих джерелах. Станом на 09:00 19 лютого в Журналі єдиного обліку зареєстрована 61 подія, пов'язана з порушеннями під час виборчого процесу. З них: 37 подій щодо порушення порядку ведення агітації (незаконна агітація), 7 повідомлень про обмеження щодо ведення передвиборної агітації, по 5 повідомлень щодо підкупу виборців та поширення результатів опитувань громадської думки, 4 – щодо пошкодження агітаційних матеріалів, а також інші події. Левова частка матеріалів стосуються саме поширення друкованих агітаційних матеріалів без передбачених законом реквізитів.

Яка кількість подій щодо яких за результатами розгляду матеріалів було складено протоколи про адміністративні правопорушення та скеровано до суду для притягнення осіб до адміністративної відповідальності за порушення, пов’язана з черговими виборами Президента України 31 березня 2019 року у Волинській області?

Із 61 повідомлення та заяви,  які були нами зареєстровані, 48 матеріалів списано до справи згідно із Законом України «Про звернення громадян». По одному повідомленню – матеріали на розгляді. Разом з тим, на основі ще 12 матеріалів було складено 14 протоколів про адміністративні правопорушення. З-поміж цих матеріалів 7 стосуються ст. 212-13 ч. 2 Кодексу України про адміністративні правопорушення, по два метеріали – ст. 212-13 ч. 1 КУпАП та ст. 212-20 КУпАП, по одному матеріалу – ст. 152, ст. 183 та 212-14 ч. 1 КУпАП. 12 з них уже скеровані до суду.

Яка кількість кримінальних проваджень, зареєстрованих в ЄРДР, пов’язані з черговими виборами Президента України 31 березня 2019 року?

В Єдиний реєстр досудових розслідувань відомостей, пов’язаних із виборчим процесом, станом на 19 лютого не вносилось.

Чи відбулись уже судові засідання щодо розгляду складених поліцією матеріалів? Чи відомо Вам про їх результати?

Станом на ранок 19 лютого нам відомо про результати розгляду матеріалів 5 судових справ. Дві справи розглядав Луцький міськрайонний суд, по одній – Рожищенський, Ратнівський та Шацький районні суди.  Дві справи Луцького суду стосувались ст. 212-13 Кодексу України про адміністративні правопорушення, зокрема, розповсюдження друкованих матеріалів передвиборної агітації, які не містять відомостей про установу, що здійснила друк, їх тираж, інформацію про осіб, відповідальних за випуск. Рожищенський районний суд розглянув справу за ст. 212-20 КУпАП щодо порушення встановленого законом порядку опублікування інформації про результати опитування громадської думки, пов’язаного з виборами. Шацький районний суд розглядав справу про розміщення агітаційних матеріалів у заборонених законом місцях за ст. 212-14. Було одне рішення Ратнівського районного суду про завідомо неправдивий виклик поліції відповідно до ст. 183 КУпАП.