За своєю природою наше суспільство є патріархальним, внаслідок чого жінки відчувають себе слабшими по відношенню до чоловіків. Хоча останнім часом тенденції змінюються, жінки стають більш активними в суспільному, культурному і політичному житті країни. Внаслідок військових дій на Сході України, багато жінок підтримують Українську армію, стають волонтерками, формують свою активну громадянську позицію, що у подальшому спонукає їх йти у політику.

Із кожними виборами поступово збільшується кількість кандидаток-жінок. Так, Виборчий кодекс, який набув чинності 1 січня 2020 року, на законодавчому рівні запровадив обов’язкове дотримання гендерних квот у партійних списках, що стимулювало жінок активніше брати участь у політичному житті країни. Ймовірно, навіть не тільки жінок, а й тих чоловіків, які допомагали жінкам балотуватися під час виборів. Введення гендерних квот зобов'язало керівників обласних партійних організацій шукати активних жінок і залучати їх до політики.

Переважна більшість жінок-кандидаток вирішили балотуватися на місцевих виборах 2020 року, маючи намір стати депутатками. Однак є й такі, які вважають себе технічними кандидатками, які балотувалися задля заповнення квот. Про такі випадки розповіли кандидатки під час глибинних інтерв’ю, які проводили представники Громадянської мережі ОПОРА для дослідження гендерних проблем, з якими стикалися жінки під час балотування на місцевих виборах 2020 року. Наприклад, одна з кандидаток у депутатки Запорізької районної ради зазначила, що партії спочатку набирають чоловіків, а потім набирають жінок, які вже були в партії, або є медійними та мають якісь досягнення. Зокрема, вона розповіла, що представники різних партій пропонували їй за день чи за два до безпосереднього подання списків на реєстрацію «заповнити діру» у гендерних квотах.

Одним із бар`єрів, що обмежує доступ жінок до політики, можна вважати сімейний стан. Оскільки не всі чоловіки розділяють активну позицію жінки, натомість не всі жінки готові жертвувати своїми обв’язками в родині на користь політики. Деякі жінки-кандидатки зазначали, що вони самостійно вирішили балотуватися на місцевих виборах та не узгоджували своє рішення питання з родиною та чоловіками, оскільки не вважали це потрібним. Інші жінки-кандидатки все ж погоджували рішення балотуватися на місцевих виборах зі своєю родиною та чоловіками, які підтримували їх бажання балотуватися.

У той же час деякі жінки-кандидатки під час виборчого процесу зіштовхнулися з явно дискримінаційними  висловлюваннями, як то: «ти жінка, твоє місце на кухні біля плити» або «тобі дітей ростити». Такі випадки свідчать про недовіру окремих соціальних груп до жінок-кандидаток, що також є одним із бар`єрів на шляху до обрання їх депутатками місцевого рівня.

Іншою проблемою, яка стає на заваді жінкам балотуватися – значне  психологічне навантаження. В деяких партіях існують програми підготовки жінок-кандидаток до виборів, що у свою чергу значно допомагало жінкам під час виборчого процесу.

Ще одним важливим фактором, який вплинув на перемогу кандидаток-жінок на останніх місцевих виборах, є багаторічна попередня активна діяльність кандидаток у депутати в тих чи інших сферах: волонтерська, громадська, професійна. Цікаво, що багато жінок-кандидаток, які балотувалися на місцевих виборах 2020 року, пов`язані саме з медициною: лікарки, медичні сестри, завідуючі відділенням, головні лікарки. Хоча все ж деякі жінки-кандидатки пов`язують свою перемогу з перемогою партії.

Одна з кандидаток, яку обрали на місцевих виборах до Запорізької обласної ради, зазначила, що введення гендерної квоти є не тільки доцільним, але і дуже необхідним вже давно. Індустріальне Запоріжжя історично було «царством чоловіків» – не було жодної жінки міської голови чи голови обласної державної адміністрації. Тут «правлять» господарі великих промислових підприємств: «Запоріжсталь», «Мотор-Січ» тощо (наприклад, попередню каденцію Запорізької міськради називали «заводомерією» через велику кількість у ній представників підприємств). Із кожним роком в Запоріжжі погіршується екологічна ситуація, що викликає справедливе обурення мешканців, пов'язане з кореляцією промислових викидів в атмосферу зі збільшенням кількості захворювань (зокрема, за показниками дитячої онкології Запоріжжя в лідерах). Цим стурбовані насамперед жінки-матері – саме вони відкрито висловлюють свою позицію. Квоти надають можливість отримати в складі міськради депутаток-жінок, які будуть більш активні і переконливі у вирішенні такої категорії проблем.

Приклади активних жінок, які здобули мандати в органах самоврядування, та тих, які брали участь у виборчому процесі, а також зміни в законодавстві щодо гендерних квот поступово мають призвести до рівності жінок та чоловіків у політиці та остаточно зруйнувати стереотипи, що місце жінки на кухні.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project 

Денис Прядко,
громадський омбудсмен із захисту виборчих  прав Громадянської мережі ОПОРА у Запорізькій області