Як місцева влада підготувалася до дня голосування в умовах карантину,а також чи дотримувалися всі приписи під час голосування, - досліджувала громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА Франківської області Світлана Дем’янчук.

Як з’ясувала омбудсменка із захисту виборчих прав, представники місцевих територіальних комісій зверталися до місцевої влади з проханням забезпечити безпечний виборчий процес.

Так, Івано-Франківська міська територіальна виборча комісія звернулася з проханням до Івано-Франківської міської ради щодо сприяння у забезпеченні необхідними засобами захисту членів ДВК. Відповідно міська влада надала санітайзери, маски, рукавички та безконтактні термометри для загальних виборчих дільниць. Ця ТВК також погодила із Департаментом охорони здоров’я Івано-Франківської міської ради про забезпечення спецдільниць та загальної дільниці, що знаходиться в геріатричному пансіонаті міста, спецкостюмами, масками, рукавичками, бахілами і захисними щитками членів комісії. На запит громадської омбудсмени, Івано-Франківська міська рада повідомила, що з бюджету міської об’єднаної територіальної громади виділено 99 800 грн. та профінансовано створення умов для здійснення належних заходів, спрямованих на недопущення поширення гострої респіраторної хвороби COVID 19.

Голова Чернелицької селищної територіальної виборчої комісія Коломийського району Івано-Франківської області повідомила що, комісія усно зверталася до голови селищної ради, який пообіцяв забезпечити ДВК «на 100 відсотків» засобами індивідуального захисту, антисептиками та харчовою плівкою (щоб відгородити членів ДВК від виборців). Однак кількість та потребу в таких засобах чітко не було визначено.

Натомість Долинська міська територіальна комісія звернулася до Долинської міської ради та сільських рад ще 25 вересня письмово. Долинською міською радою були виділені кошти з резервного фонду на забезпечення дільниць засобами захисту та антисептиками, термометри комісіям мали надати в користування на день виборів, а від сільських рад відповідей комісія так і не отримала.

У день голосування 25 жовтня громадська омбудсменка з виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА провела моніторинг низки виборчих дільниць області. Слід зазначити, що на всіх відвіданих виборчих дільницях була визначена особа, котра проводила температурний скринінг всім, хто заходив у приміщення для голосування. На входах та виходах виборчих дільниць були наявні антисептики для виборців у вільному доступі. Інформаційні матеріали щодо протиепідемічних заходів та розмітки біля входу та у приміщенні для голосування були наявні на відвіданих дільницях.

Однак, на більшості дільниць зафіксовано недотримання низки карантинних заходів. Так, у проміжку між 08.00 та 10.00 годинами на дільниці №260906 (м. Івано-Франківськ) виявлено, що члени виборчої комісії та особи, котрі забезпечували виборчий процес, у приміщені для голосування не дотримувалися вимог фізичного дистанціювання (робочі місця мали бути розташовані з дистанцією не менше 1 м. або із застосуванням фізичних бар’єрів). Окрім цього, спеціальна кабіна та виборча скринька для голосування виборців, які мають температуру 37.2 С чи ознаки ГРВІ, не були позначені спеціальними знаками. Голова комісії пояснила, що такі особи будуть скеровані до кабінки для осіб з інвалідністю, яка також не була відповідно позначена. Слід зазначити, що після наданих громадською омбудсменкою із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА роз’яснень, голова комісії розпорядилася, щоб секретар комісії промаркувала кабінки та звернула увагу присутніх на дотримання карантинних заходів.

На виборчій дільницю № 260940 (місто Івано-Франківськ) також зафіксовано відсутність спеціальної виборчої кабіни та скриньки для голосування осіб, котрі мають температуру 37.2 С , а на дільницях №260130 (с. Комарів) та №260744 (с. Клубівці) хоча зазначені кабінка та скринька були відокремлені, але не були належним чином позначені, тому виборці не мали інформації для чого вони призначені.

На виборчій дільниці №260742 (с. Загвіздя) членами комісії хоч і позначено спеціальну кабіну для голосування, однак до неї скеровували всіх виборців ( в т.ч. і здорових). На цій дільниці використовувалися оббиті тканиною крісла, також не було дотримано передбаченої фізичної дистанції між членами комісії. Таке ж порушення було виявлено і на дільниці № 260783 ( с. Ямниця). Окрім цього на питання, а де ж кабінка для хворих із ознаками ГРВІ, голова комісії пояснив, що вони будуть голосувати у кабінці для осіб з інвалідністю, тому що така особа в них по списку тільки одна.

Хоча уряд і рекомендував виборцям утриматися від відвідувань приміщень для голосування разом із дітьми, однак перебуваючи на дільниці №260875 (Івано-Франківськ) можна було побачити, як родини приходили голосувати разом із дітьми. На цій дільниці члени виборчої комісії та особи, котрі забезпечували виборчий процес у приміщенні для голосування, не були розміщені з дотриманням вимог фізичного дистанціювання не менше 1 м. або із застосуванням фізичних бар’єрів.

На більшості виборчих дільниць члени комісії тримали по 2-3 медичні маски та пару рукавиць. Однак у день голосування багато членів комісії використовували і свої саморобні маски. Зокрема, один з членів Івано-Франківської обласної територіальної виборчої комісії підтвердив, що жодних засобів для індивідуального захисту (маски та антисептики) члени обласної ТВК не отримували, всі використовують особисті.

В день виборів громадська омбудсменка із захисту виборчих прав Громадянської мережі ОПОРА виявила низку системних порушень протиепідемічних заходів під час організації та проведення виборів:

  • члени виборчої комісії та особи, що забезпечували виборчий процес у приміщенні для голосування не дотримувалися вимог фізичного дистанціювання (робочі місця мали бути розташовані з дистанцією не менше 1 м. або із застосуванням фізичних бар’єрів);
  • відсутність спеціальних кабінок та виборчих скриньок для голосування виборців, які мають температуру 37.2 С чи ознаки ГРВІ, або недотримання порядку їх використання;
  • «неправильне» носіння масок як членами комісій, так і самими виборцями;
  • наявність несправних термометрів;
  • ігнорування виборцями дотримання дистанцій, відповідно до розмітки нанесеної на поверхні підлоги.

Заходи, щодо запобігання коронавірусної інфекції, які проводилися в області під час виборчого процесу

За результатами моніторингу сайту органів державної влади та відповідно до отриманих відповідей на запити з’ясовано, що на позачерговому засіданні Регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій від 23 жовтня 2020 року було прийнято рішення щодо контролю карантинних та протиепідемічних вимог на виборчих дільницях області. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області. 24 жовтня 2020 року проводились моніторингові відвідування виборчих дільниць. Всього обстежено 454 виборчі дільниці, виявлено 248 порушення (54%), надано 348 приписів та пропозицій. Головним управлінням до органів місцевого самоврядування направлено 41 лист, до територіальних виборчих комісій – 7 листів. Окрім цього, на кожній виборчій дільниці проводилась інформаційно-роз’яснювальна робота з наданням конкретних пропозицій по покрашенню роботи.

Основними недоліками, за висновками державних органів, були: недотримання фізичної дистанції між членами виборчих дільниць менше 1 м., відсутність попереджувальної розмітки на підлозі та не забезпечення розділення потоків виборців, відсутність другого виходу, незабезпеченість безконтакними термометрами, відсутність спецкабінок для голосування виборців з ознаками ГРВІ, використання покриття столів та стільців, які неможливо дезінфікувати, відсутність контейнерів для збору використаних засобів індивідуального захисту. За інформацією управління Держпродспоживслужби всі вказані недоліки усувались до кінця дня 24.10.2020 року.

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project