Цьогоріч в Україні відбулися дві виборчі кампанії – президентська (в два тури) та парламентська. Під час виборчих перегонів спостерігачі ОПОРИ, представники кандидатів та партій, небайдужі громадяни та самі правоохоронці фіксували різні порушення виборчого законодавства, частина з яких мали ознаки кримінальних. Наскільки результативними виявилися розслідування даних злочинів на Харківщині? Щоб знайти відповідь на це питання ми подали кілька інформаційних запитів до Головного управління Національної поліції в Харківській області, Прокуратури Харківської області та провели аналіз Єдиного державного реєстру судових рішень.

Вибори Президента України – 2019

За інформацією ГУНП в Харківській області, під час президентських виборів підрозділами поліції Харківщини було зареєстровано 557 заяв та повідомлень про порушення. З них з ознаками кримінальних правопорушень – 29:

  • за ст. 125 ККУ (умисне легке тілесне ушкодження) – 2;
  • за ст. 157 ККУ (перешкоджання здійсненню виборчого права) – 2;
  • за ст. 158-1 ККУ (незаконне використання виборчого бюлетеня) – 5;
  • за ст. 160 ККУ (підкуп виборця) – 7;
  • за ст. 185 ККУ (крадіжка) – 1;
  • за ст. 186 ККУ (грабіж) – 1;
  • за ст. 194 ККУ (умисне знищення або пошкодження майна) – 1;
  • за ст. 296 ККУ (хуліганство) – 5;
  • за ст. 357 ККУ (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток) – 1;
  • за ст. 358 ККУ (підроблення документів, печаток, штампів та бланків) – 1;
  • за ст. 366 ККУ (службове підроблення) – 3.

Отже, серед тих, які відносяться до злочинів проти виборчих прав громадян, тобто ті, які підпадають під статті 157-160 Кримінального кодексу України, налічується 14 повідомлень.

За результатами розслідування щодо 12 повідомлень розгляд закрито через встановлення відсутності в діянні складу кримінального правопорушення відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 284 Кримінального процесуального кодексу України. Натомість до суду з обвинувальними актами було направлено 2 кримінальних провадження.

Перше стосувалось інциденту, який стався 12 лютого близько 15:00 по пл. Соборності, 3 у Богодухові. Невідомий чоловік на автомобілі «Газель» таємно викрав одну із агітаційних металевих конструкцій кандидата на пост Президента України Андрія Садового. Обвинувальний акт за ч. 1 ст. 194 ККУ було спрямовано до Богодухівського районного суду Харківської області 28 лютого.

Друге провадження – щодо події 22 лютого близько 16:30 в Харкові. До агітаційного намету кандидата в Президенти України Петра Порошенка підійшов невідомий чоловік та почав ініціювати конфлікт з приводу агітаційної діяльності. В ході конфлікту він перевернув агітаційний намет та розкидав агітаційні матеріали, після чого відкрито заволодів столом та стільцем, які знаходились у наметі та поїхав на вантажному автомобілі сірого кольору в бік Олексіївки (район Харкова). Обвинувальний акт за ч. 2 ст. 186 ККУ було спрямовано до Дзержинського районного суду Харкова 29 березня.

Проте вироків за цими справами в Єдиному державному реєстрі судових рішень досі немає.

Вибори народних депутатів України – 2019

За інформацією поліції Харківської області, було зареєстровано 644 заяви та повідомлення, пов’язані з процесом позачергових парламентських виборів. За ними відкрито 59 кримінальних проваджень, 33 з яких пов’язані з порушенням виборчих прав громадян. А саме:

  • за ст. 157 ККУ (перешкоджання здійсненню виборчого права) – 18;
  • за ст. 158-1 ККУ (незаконне використання виборчого бюлетеня) – 3;
  • за ст. 159 ККУ (порушення таємниці голосування) – 1;
  • за ст. 159-1 ККУ (порушення порядку фінансування політичної партії, передвиборної агітації) – 1;
  • за ст. 160 ККУ (підкуп виборця) – 10.

Решта кримінальних проваджень відкривалися за статтями 186 (грабіж), 259 (завідомо неправдиве повідомлення про загрозу безпеці громадян), 296 (хуліганство), 356 (самоправство), 357 (викрадення, привласнення, вимагання документів, штампів, печаток) та 364 (зловживання владою або службовим становищем) Кримінального кодексу України.

За 6 кримінальними провадженнями досудове слідство ще триває (3 – за ст. 157 ККУ, 1 – за ст. 160 ККУ, 1 – за ст. 296 ККУ та 1 – одночасно за статтями 157 та 160 ККУ). Одне провадження було успішно доведено до суду. Всі ж інші кримінальні провадження закриті.

Єдине провадження, що триває, стосується ситуації, яка склалась на дільниці №630950, що в місті Ізюм (округ №177). 21 липня о 9:25 на дільниці затримали чоловіка, який скоїв крадіжку виборчого бюлетеню. 26 липня справа була направлена до суду з обвинувальним актом. Ізюмський міськрайонний суд Харківської області визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 158-1 ККУ, та призначив міру покарання у вигляді штрафу в розмірі 100 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 1700 гривень.

Наразі це – єдиний судовий вердикт на Харківщині за злочин проти виборчих прав громадян впродовж обидвох цьогорічних виборчих кампаній. Тож питання ефективності досудових розслідувань та притягнення до відповідальності, на жаль, залишається відкритим…

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project