Військова частина Х дислокується у Черкаській області. 10 липня 2019 року до військової частини надходить наказ про необхідність направлення частини військовослужбовців у кількості 256 осіб до зони ООС. Військовослужбовці бажають реалізувати своє право голосу на позачергових виборах народних депутатів України 2019 року. Як їм це зробити?

Перш за все, звернемося до Закону України «Про державний реєстр виборців», в якому визначається поняття виборчої адреси та її місцезнаходження. Стаття 8 Закону встановлено, що виборчою адресою військовослужбовця строкової служби є адреса дислокації військової частини (формування). Як бачимо, дана норма закону поширюється лише на осіб, які проходять строкову службу. Жодної згадки щодо визначення виборчої адреси осіб, які проходять військову службу за контрактом, в Законі не вказано. А отже питання визначення виборчої адреси для кількох десятків тисяч осіб, за тиждень до проведення виборів залишається невизначеним. Таким чином, єдиним варіантом хоча б  частково реалізувати своє право голосу є тимчасова зміна місця голосування.

Зміна місця голосування vs. Створення спеціальних дільниць

Військовослужбовцям необхідно відвідати відділ ведення Державного реєстру виборців із заявою про тимчасову зміну місця голосування без зміни виборчої адреси та надати свій паспорт. Проте, як показав досвід президентських виборів, дуже мала кількість військових мала можливість звернулась до відділів ДРВ за своїм місцем перебування. Це спричинено передусім непростою процедурою отримання відгулів та досить тривалим оформленням документів у відділах ведення Державного реєстру виборців через великі черги. Слід також зважати на постійні бойові завдання в зоні проведення ООС, що ускладнює отримання відгулів для зміни місця для голосування та, власне, самого голосування в день виборів.

Вирішенням даної проблеми може стати створення спеціальних виборчих дільниць у військових частинах, які дислокуються в зоні проведення ООС, за прикладом президентських виборів (рішення ЦВК про утворення спеціальних дільниць від 14.03.2019). Але навіть створення спеціальних дільниць не вирішить у повному обсязі проблеми з голосуванням військовослужбовців, зважаючи на обмеження голосування за кандидатів в одномандатних округах.

Чи справедливе обмеження голосування по мажоритарці?

Якщо дивитись на дане питання крізь призму прав громадянина, право на вибір в одномандатних виборчих округах для військових має бути забезпечено. Тим більше, що дане право закріплене ст. 38 Конституції України. Механізми реалізації цих прав можуть бути різними: і право голосування за місцем реєстрації, і за місцем перебування, голосування поштою. Головне – забезпечити їхню реалізацію.

Позитивним прикладом є можливість голосування засуджених в одномандатних виборчих округах. Засуджені, які перебувають у місцях несвободи, мають змогу брати участь у голосуванні й у загальнодержавному, й в одномандатному округах.

Тож, як бачимо, шляхи вирішення питання існують. Головне – щоб для цього була політична воля.

На сьогодні ж військовим варто звертатися до відділів ведення Державного реєстру виборців до 15 липня включно та змінювати місце для голосування.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project