Зміна місця голосування без зміни виборчої адреси – процедура, про яку можна сказати – «справа техніки». Але іноді формальність, для залагодження якої, здавалося б, потрібні мінімум часу і зусиль, перетворюється у величезну проблему. Наприклад, коли місце голосування хочуть змінити вимушені переселенці з Криму та Донбасу, які кілька разів переїздили з одного регіону до іншого, і кожного разу реєструвалися на новому місці, щоб мати право на виплати та соціальні послуги від держави.

Проблеми зі зміною місця голосування виникали у переселенців під час президентських виборів. Є ймовірність виникнення таких проблем і коли люди будуть змінювати місце голосування для участи і позачергових парламентських виборах. Навесні до Громадянської мережі ОПОРА на Херсонщині зверталась переселенка з Криму. А шлях у судах, який ми змогли подолати разом, може бути корисним як алгоритм дій в подібних ситуаціях у різних регіонах.

В 2014 році Світлана Єрещенко переїхала з окупованого Криму до міста Дніпро, де отримала тимчасову, на пів року, реєстрацію, щоб продовжити працювати як фізична особа-підприємець. Потім жінка переїхала до Херсонської області, в місто Генічеськ, де офіційно зареєструвалася як внутрішньо переміщена особа. У Генічеську Світлана живе і зараз.

У березні 2019 року, напередодні голосування у першому турі президентських виборів, жінка звернулася у Генічеський районний відділ ведення Державного реєстру виборців для тимчасової зміни місця голосування без зміни виборчої адреси, їй відмовили. Підставою для відмови стала відсутність у Державному реєстрі виборців відомостей (ДРВ) про постійну виборчу адресу жінки. Виявилося, що після закінчення терміну тимчасової реєстрації в Єдиний державний демографічний реєстр були внесені відповідні відомості, на підставі яких були внесені зміни до Державного реєстру виборців. Але у ДРВ внесли інформацію тільки про вибуття людини з місця тимчасової реєстрації. І при цьому кудись зникла інформація про постійну, кримську, реєстрацію, адреса якої і є постійною виборчою адресою Світлани Єрещенко.

Крім цього жінка має у Генічеську постійне місце проживання, вказане у її довідці ВПО. Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» довідка про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи засвідчує місце проживання внутрішньо переміщеної особи на період наявності підстав для надання їй такого статусу.

А відповідно до ст. 8 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» внутрішньо переміщена особа реалізує своє право голосу на виборах Президента України шляхом зміни місця голосування без зміни виборчої адреси згідно з ч. 3 ст. 7 Закону України «Про Державний реєстр виборців». У ній зазначено, що за мотивованим зверненням виборця, який має право голосу на відповідних виборах, орган ведення Реєстру може тимчасово (на період їх проведення) змінити виборцю місце голосування (виборчу дільницю) без зміни його виборчої адреси.

Світлані Єрещенко відмовили у тимчасовій зміні місця голосування без зміни виборчої адреси – довелося звертатися до суду. За сприяння команди юридичних радників Громадянської мережі ОПОРА була підготовлена позовна заява. 27 березня 2019 року у Генічеському районному суді Херсонської області відбулося судове засідання, на якому суддя Юлія Берлімова прийняла рішення зобов’язати ДВК та ДРВ включити Світлану до списку виборців на відповідній дільниці.

У рішенні йдеться: «Зобов'язати Дільничну виборчу комісію виборчої дільниці № 650187 територіального виборчого округу № 185, Відділ ведення Державного реєстру виборців Генічеської районної державної адміністрації уточнити списки виборців шляхом зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси та включити Єрещенко Світлану Олександрівну… до списку виборців на виборчій дільниці № 650187 територіального виборчого округу № 185 для прийняття участі у виборах Президента України 31 березня 2019 року. Рішення підлягає негайному виконанню. Оскарження рішення не перешкоджає його виконанню».

Таким чином людина змогла взяти участь у голосуванні під час першого туру виборів президента України. А напередодні голосування у другому турі Генічеський районний відділ ведення ДРВ знову відмовив жінці у тимчасовій зміні місця голосування. Довелося готувати ще одну позовну заяву.

Цього разу позивач зазначив, що просить суд «зобов’язати Відділ ведення Державного реєстру виборців Генічеського району внести відомості про виборчу адресу в державний реєстр виборців». Суд розглянув цю заяву 18 квітня 2019 року, на засіданні головувала суддя Олена Крапівіна.

У рішенні йдеться: «Адміністративний позов… до Дільничної виборчої комісії виборчої дільниці №650187 територіального виборчого округу №185, Відділу ведення Державного реєстру виборців Генічеського району про включення до списків виборців – задовольнити.

Зобов'язати Дільничну виборчу комісію виборчої дільниці № 650187 територіального виборчого округу № 185, Відділ ведення Державного реєстру виборців Генічеської районної державної адміністрації уточнити списки виборців шляхом зміни місця голосування виборця без зміни його виборчої адреси та включити Єрещенко Світлану Олександрівну до списку виборців на виборчій дільниці №650187 територіального виборчого округу № 185 для прийняття участі у виборах Президента України 21 квітня 2019 року.

Зобов'язати Відділ ведення Державного реєстру виборців Генічеського району внести відомості про виборчу адресу ОСОБА_1 в державний реєстр виборців».

За допомогою представників Громадянської мережі ОПОРА людина вдруге відстояла своє виборче право і взяла участь у голосуванні. Але відомості про неї і досі не внесені до Державного реєстру виборців. Тобто, в цій частині рішення суду поки що не виконано.

Зараз ми відстоюємо виконання рішення у повному обсязі. Далі буде...

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project