Частина передвиборчої програми кандидата в народні депутати Сергія Сандула скопійована з програми чинного народного депутата України Руслана Демчака. Про це свідчать гіперпосилання на сайт Демчака, які містяться в програмі Сандула.

Сергій Сандул бере участь у виборах як самовисуванець по округу №184. На сайті ЦВК вказано, що він народився 9 серпня 1961 року в селищі Білине Балтського району Одеської області, громадянин України, протягом останніх п’яти років проживає на території України, освіта професійно-технічна, працює механіком у ТОВ «Д-Стиль», безпартійний, проживає в місті Нова Каховка Херсонської області, судимість відсутня. У місцевих ЗМІ є згадки про ймовірну участь цієї людини у громадському формуванні з охорони правопорядку «Чорний туман», яке було фігурантом кількох конфліктних ситуацій. До виборчого округу №184 входять місто Нова Каховка (центр округу) з населеними пунктами Новокаховської міськради, Бериславський, Великолепетиський, Великоолександрівський, Високопільський, Горностаївський, Нововоронцовський райони.

Передвиборча програма Сергія Сандула розміщена на сайті Центральної виборчої комісії, на сторінці кандидата у вигляді файлу Microsoft Office Word, який можна завантажити. Програма кандидата складається з вступної і заключної частин, між якими розташовані розділи і підрозділи. Саме підрозділи програми Сергія Сандула розміщені у файлі, завантаженому на сайт ЦВК, у вигляді гіперпосилань на сайт нардепа Руслана Демчика.

Цей чинний народний обранець – заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань фінансової політики і банківської діяльності. Демчак обраний у Вінницькій області, у в одномандатному виборчому окрузі №18, у ВР входить до фракції «БПП «Солідарність».

Тож або сам Сергій Сандул, або людина, яка писала для нього програму, не тільки скопіювали значну частину програми чинного народного депутата, а навіть не видалили з документу ознаки того, що більша частина програми кандидата, який балотується в окрузі №184 у Херсонській області, – плагіат.

У програмі Сергія Сандула частина пунктів програми Руслана Демчака викладені один в один, частина змінені з урахуванням особливостей регіону, де живе кандидат.

Наприклад, пункт програми Демчака «Поліпшення інвестиційного клімату на Вінниччині та створення нових робочих місць» у Сандула перетворився на «Поліпшення інвестиційного клімату на Херсонщині та створення нових робочих місць». Пункт «Пошук можливостей фінансування ремонту доріг між селами та районними центрами Вінниччини» Демчака став «Пошук можливостей фінансування ремонту доріг Високопільського, Великоолександрівського, Нововоронцовського, Бериславського, Великолепетиського, Горностаївського районів» у Сандула.

В українському виборчому законодавстві немає вимог щодо програм кандидатів у депутати, немає і санкцій щодо «запозичення» кандидатами програм або окремих їх частин один в одного. Кандидат несе лише моральну і політичну відповідальність за якість підготовки своєї програми.

Сергій Сандул – не перший кандидат, програма якого має ознаки «плагіату». Громадянська мережа ОПОРА у 2016 році проаналізувала передвиборчі програми кандидатів у народні депутати у виборчому окрузі №151. Згідно з аналізом одразу 31 з 47 кандидатів у своїх програмах мали ознаки плагіату, (65,95% від усіх програм).

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project