На Черкащині суд розглянув перші матеріали кримінальної справи щодо притягнення до відповідальності виборця за правопорушення під час виборів Президента України 2019 року. 

Виборець, використовуючи своє активне виборче право, отримав два виборчі бюлетені та особисто їх опустив у виборчу скриньку. Порушено кримінальну справу та внесено відомості до Єдиного державного реєстру судових розслідувань. Слід зауважити, що за даний вид правопорушення передбачена відповідальність до 3 років обмеження волі (ст. 158-1 Кримінального кодексу України).

Проводячи аналіз даної справи, слід вказати, що порушення спричинили два фактори:

  • Виборець знаходився одночасно у двох списках виборців (на спеціальній та загальній виборчих дільницях);
  • Щодо справ з даного виду правопорушення не сформована судова практика.

Незважаючи на фіксацію правопорушення, наявності свідків у справі та визнання вини порушником, відповідальності за дане правопорушення він не поніс.

В рамках розгляду даної справи заявник подав клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності в зв’язку з дійовим каяттям. Він обґрунтував це тим, що вперше вчинив злочин невеликої тяжкості, свою вину у вчиненому визнав та щиро покаявся.

За результатами розгляду клопотання Ухвалою від 24 квітня 2019 року у справі 708/428/19 Чигиринський районний суд Черкаської області звільнив порушника від відповідальності, а справу закрив (http://www.reyestr.court.gov.ua/Review/81389019).

Аналізуючи це рішення, слід вказати на занадто лояльне рішення суду у цій справі, оскільки звільнення від відповідальності осіб за вчинення кримінальних злочинів породжує у громадян відчуття безкарності за вчинення злочинів.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project