Якщо держава та суспільство вимагають від поліцейських належного виконання службового обов’язку з охорони публічного порядку під час виборів, необхідно подумати й про умови роботи самих поліцейських.

На минулих парламентських перегонах 21 липня 2019 року на виборчих дільницях несли службу 47 тисяч поліцейських. Ще понад 10 тисяч працівників поліції охороняли порядок на вулицях міст і сіл України. Всього до охорони публічного порядку під час позачергових виборів до Верховної Ради було включено майже 74 тисячі поліцейських.

Працівники Національної поліції України залучалися до:

1) перевезення виборчих бюлетенів від окружних виборчих комісій (ОВК) до дільничних виборчих комісій (ДВК);

2) охорони виборчих бюлетенів у приміщеннях ДВК до дня голосування;

3) охорони правопорядку під час проведення голосування на виборчій дільниці;

4) охорони виборчої документації під час її транспортування членами ДВК до ОВК після підрахунку голосів на виборчій дільниці.

18-19 липня окружні виборчі комісії передали до ДВК виборчі бюлетені, де останні й зберігалися у закритому сейфі (металевій шафі) під постійною охороною поліцейських. Зауважимо, що Центральна виборча комісія розробила вимоги до приміщень дільничних виборчих комісій та приміщень для голосування, визначивши мінімальні параметри їхніх розмірів, кількість виборчих скриньок та кабінок для голосування тощо. Проте жодного слова про необхідність створення прийнятних умов несення служби для поліцейських, які вдень і вночі чатують біля опечатаних сейфів з бюлетенями, немає.

Так, місцеве керівництво поліції останнім часом приділяє більше уваги організації такого чергування, намагається міняти правоохоронців, аби вони не зморилися вкрай під час кількаденного цілодобового несення служби у маненьких кімнатках, часто не обладнаних навіть елементарним приладдям. Але не завжди вдається провести заміну, враховуючи, що у багатьох підрозділах вже хронічним є некомплект особового складу.

А під час виборів навантаження на поліцейських зростає в рази, адже, крім охорони окружних та дільничних виборчих комісій, доводиться здійснювати супровід численних масових заходів, забезпечувати безпеку державних діячів, що воліють навідуватися до міст і сіл нашої країни саме у виборчий період. І завдання щодо профілактики та боротьби з іншими злочинами (крім виборчих) та реагування на адміністративні правопорушення, звісно, ніхто з поліцейських не знімає.

Тому буває й таке, що поліцейський вимушений безперервно чергувати 2-3 доби, охороняючи сейф з бюлетенями, а змінити його просто немає кому. Добре, якщо в кімнаті, де правоохоронець вимушений фактично жити тривалий час, є нормальне ліжко. Іноді працівники поліції відпочивають на зіставлених стільцях або просто на підлозі, підклавши під себе формену куртку. Доступ до води, туалет, вентиляція? Та як доведеться… Так само і з харчуванням. Якщо охоронець правопорядку перебуває на виборчій дільниці неподалік від дому, близькі можуть йому носити передачі (читачам це нічого не нагадує?). Якщо він чатує за десятки або сотні кілометрів від місця проживання, на передачі годі й чекати. Нерідко такого зголоднілого підгодовують сердобольні члени ДВК.

Отже, по закінченні цього періоду чергування настає день виборів 21 липня. Вже о 7:15 починається ранкове засідання дільничної виборчої комісії. І далі, з 8 ранку до 8 вечора триває процес голосування. Під час нього працівники поліції, відповідно до Закону, знаходяться поза межами приміщення для голосування (і тільки в разі порушення на дільниці, на запрошення очільників ДВК, поліцейських тимчасово запрошують до приміщення для голосування для відновлення громадського порядку, припинення та фіксації правопорушення). І де ж весь цей час перебувають правоохоронці? А будь-де, хай навіть у коридорі або на вулиці просто неба… Аби поряд із виборчою дільницею.

Після завершення процесу голосування о 20 годині розпочинається підсумкове засідання ДВК, на якому здійснюється підрахунок голосів на виборчій дільниці. Це засідання триває до складання протоколу про підрахунок голосів виборців на дільниці. Під час проведення засідання поліцейські перебувають – правильно – поза межами приміщення для голосування. Тобто там, де вони вже знаходилися попередні 12 годин.

І вишенька на торті: після завершення підсумкового засідання дільничної виборчої комісії, поліцейські охороняють виборчу документацію під час транспортування до ОВК. Та ще й чекають, поки ДВК здасть означену документацію, а цей «веселий» процес може тривати понад добу через великі черги.

Весь цей період поліцейський перебуває в нестерпних, нелюдських умовах. До речі, абсолютно така ж ситуація спостерігалася і під час президентських виборів 2019 року, і на виборах у минулі роки.

Добре, якщо поліцейське керівництво подбає про своєчасну зміну тих, хто несе службу на дільницях, і славно, якщо самі працівники поліції потурбуються про те, як забезпечити собі хоч невеликий продуктовий набір, і просто здорово, якщо місцеві владники та представники виборчих комісій створять умови, за яких правоохоронці зможуть вмитися та поголитися. Однак так буває далеко не завжди.

До чого це я веду? А до того, що вже давно настала пора внести до нормативних актів (профільного законодавства, постанов ЦВК тощо) приписи, які б забезпечили для поліцейських, задіяних в охороні правопорядку на виборчих дільницях, якісь мінімальні умови для несення служби. Існують же «Мінімальні стандартні правила поводження з в’язнями».

Попереду ще багато виборчих кампаній, вже незабаром – до місцевих рад. Якщо держава та суспільство вимагають від поліцейських належного виконання свого службового обов’язку з охорони публічного порядку під час виборів (з яким, до речі, цього року правоохоронці достатньо непогано впоралися), необхідно подумати й про умови роботи самих поліцейських.

 

Підготовлено в рамках проєкту “Виборча реформа задля посилення впливу агентів змін та підтримки публічного діалогу”, який реалізує Громадянська мережа ОПОРА за підтримки ЄС ombudsman.oporaua.org/about_project