Вибори – процес надзвичайно серйозний, кропіткий і без сумніву виснажливий. Для того, аби організувати процедуру волевиявлення для закарпатців у окрузі №70, центр якого знаходиться у Сваляві, трудилися без вихідних, не покладаючи рук і всього іншого, неймовірно професійні члени окружної комісії. На чолі комісії працював Василь Кошеля, чи як він сам любив наголошувати – дипломований юрист. Однак диплом не завадив голові закривати очі на певні порушення виборчого законодавства, та у підсумку – не видати спостерігачу протокол і навіть проігнорувати рішення суду. Справедливости ради – комісія і справді працювала на виснаження, деякі члени комісії навіть потрапили до реанімації, однак, не через роботу, не подумайте, а через зіпсоване олів’є. Що ж, давайте по порядку. 

ОВК №70 запрацювала вчасно, згідно з календарним планом - ще на початку червня, і перші півтори місяці в комісії все було гаразд. Принаймні, ніяких особливих нарікань не виникало. Перший курйоз трапився під час засідання на якому утворювали дільничні виборчі комісії. Тоді у Сваляві була злива, негода повалила дерева й у приміщення ОВК зникло світло через що утворити дільничні комісії вчасно не вдалося. Здається, вже у цей момент варто було насторожитися, і сприйняти це як знак згори про щось, знаєте, містичне… Бо, може, і правда, всі негаразди у цій комісії – це прояви містичних сил? Наприклад, виборчих монстрів, які протестують проти чесного волевиявлення виборців чи якихось інших дивакуватих істот, знаєте. Але ж люди в ОВК працюють досвідчені та розумні, дехто навіть, нагадаємо, з дипломом юриста, тому в знаки згори та монстрів – не вірять. Проблему з ДВК вирішили наступного дня, електропостачання відновили, тому у цьому випадку все скінчилося «геппі ендом».

До дня виборів залишалося вже зовсім мало часу, як голова ОВК Василь Кошеля почав розповідати спостерігачам, що його планують «зняти», чим сіяв паніку про те, що вибори в цьому окрузі можуть не відбутися, адже якщо ЦВК зніме його з поста голови прямо в день виборів, більшість членів окружної комісії відмовляться від роботи. Однак це виявилося фейком. Може, якісь причини цієї інформації були, а може – це теж прояви роботи невідомих раніше електоральних монстрів.

У день виборів все було чудово. Усі ДВК округу запрацювали вчасно, робота кипіла й у приміщенні ОВК. Оскільки вибори, повторимось, процес кропіткий та виснажливий, без обіду – ніяк не обійтися. Голова ОВК дуже радів і пишався своїми дипломатичними навичками, адже йому вдалося замовити для всіх членів ОВК їжу із ресторану неподалік. Як потім коментував журналістам сам Василь Кошеля, вся їжа приїхала дуже гарно запакована, однак естетична насолода від побаченого тривала недовго, саме до того моменту, як у членів ОВК підійнялася температура і їх забрали до реанімації.

Власне, з цього і почалося найцікавіше. Членів ОВК, звісно, жаль, отруєння – річ неприємна та небезпечна, але виборчий процес все ж не скасуєш, тому проводити безперервне засідання доводилося. Заради справедливости додамо, члени комісії і справді приходили на засідання навіть з лікарні, одразу з-під крапельниць для того, аби був кворум. Однак для того, аби пришвидшити процес, члени ОВК закривали очі на те, що у самому коридорі чи у приміщенні бухгалтерії деякі члени ДВК дописували щось у протоколах, приймали протоколи деяких дільниць без присутності членів ДВК тощо. Спостерігач ОПОРИ наголошував на ймовірних порушеннях голові ОВК Василю Кошелі, нерідко навіть цитував статтю Закону України «Про вибори народних депутатів України», але голова у нас – юрист, і нагадаємо – знає краще, а спостерігач, на його думку, дуже недосвідчений, адже постійно читає Закон.

Власне, проблеми на цьому не закінчилися. Для того, аби спостерігач ОПОРИ не заважав членам ОВК приймати протоколи дільничних комісій не за процедурою, яка прописана у законодавстві, ОВК нібито оголосила технічну перерву до ранку, але як виявилося, зібралися вночі та оперативно прийняли усі протоколи ДВК. Схожа ситуація трапилася ще раз: спостерігач ОПОРИ попросив Василя Кошелю надати йому протокол про підсумки голосування у багатомандатному виборчому окрузі, але телефоном голова зазначив, що дасть спостерігачу протокол вже після того, як повезе його в Київ. Через наполягання та пояснення представників ОПОРИ, голова нібито погодився надати спостерігачу протокол до того, як повезе документацію до ЦВК, однак цього не сталося. Відмовки були різноманітні: то не було чистового варіанту, то члени комісії не могли підписати протокол, бо на лікарняному. Зрештою, протокол спостерігач так і не отримав. Він намагався довести голові ОВК, що це є порушенням законодавства, однак юридичну освіту має лише голова комісії, тому, нагадаємо, знає краще, як воно треба.

Після того, як спостерігачу ОПОРИ не видали протокол, він звернувся із позовом до суду, який, у свою чергу, частково задовільнив позов та зобов’язав ОВК надати спостерігачу (нарешті!) омріяний протокол. Здавалося, історія на цьому мала б закінчитися (логічно ж!), але виборчі монстри не сплять… Протокол спостерігач так і не отримав, адже голова комісії відмовився його надавати мотивуючи це тим, що рішення суду нібито ще недійсне… Хоча насправді це не так.

У суді, до слова, ситуація теж була цікава. Відповідач на засідання не з’явився, однак у відзиві, який є офіційним документом, вказав цікаві факти. Наприклад, звинуватив спостерігача ОПОРИ у влаштуванні істерик та навіть крадіжці протоколу зі стенду. Точніше, голова ОВК стверджує, що після відвідин спостерігачем приміщення ОВК, протокол зі стенду чарівним чином зник. Серйозно? Електоральні монстри? Знову? Та скільки ж можна.

«Окремо звертаю увагу суду на те, що позивач весь час веде себе дивним чином, засипав безпідставними заявами на суб’єктів виборчих перегонів поліцейський райвідділ у місті Сваляві, постійно в усній формі щось вимагає тикаючи в закон про вибори і трактуючи його на свій розсуд, на безперервному засідання ОВК постійно перебивав членів комісії чим довів до нервового стресу спеціаліста Клемонца В. А., вештається з мобільним телефоном постійно щось фотографуючи, невідомо для чого увірвався з істерикою до бухгалтерії. Цілими днями може просто сидіти в приміщенні ОВК видивляючись на свій телефон», - стверджує Василь Кошеля у відзиві на адміністративний позов до суду. Пунктуацію автора ми вирішили зберегти. Незважаючи на усі перераховані звинувачення, жодної скарги на спостерігача ОПОРИ, Василь Кошеля так і не подав, а доказів згаданої поведінки – також не надав на розгляд суду.

Підсумуємо. Члени ОВК одужали, вибори скінчилися, результати оголошені, рішення суду є а протоколу, як не було так і немає. Які саме сили керували діями голови ОВК ми наразі так і не дізналися.                                                                              

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.