У Рівному ДВК №561003 під час підсумкового засідання виборча комісія не видала копії протоколів про підрахунок голосів на виборах народних депутатів на вимогу спостерігачки Громадянської мережі ОПОРА. Виборча комісія здала виборчу документацію до окружної виборчої комісії 152 виборчого округу, а потім, повернувшись на дільницю, продовжила писати копії протоколів.     

Передісторія

У Рівному дільнична виборча комісія №561003 після голосування розпочала підсумкове засідання. Після підрахунку голосів спостерігачка ОПОРИ звернулася до голови виборчої комісії Вікторії Писміної з проханням видати їй копії протоколів про підрахунок голосів. Голова комісії повідомила, що копії надасть після того, як вона та інші члени комісії повернуться з ОВК.

Залишивши виборчу дільницю, комісія доставила усю виборчу документацію до окружної виборчої комісії 152 виборчого округу. Згідно з протоколом засідання ОВК, дільнична виборча комісія №561003 здала виборчу документацію 22 липня о 00:05 год. При цьому, акту про видачу копій протоколів у пакеті з першим та другим примірниками протоколів, чи в будь-якому іншому пакеті – не виявилося.

Через деякий час після здачі документації, комісія повернулась на виборчу дільницю з оригіналами протоколів про підрахунок голосів та продовжила заповнювати копії протоколів та акти про надання копій протоколів про підрахунок голосів – вже поза межами свого засідання.

На  дільницю прибули інші представники ОПОРИ, які звернулись до членів виборчої комісії з проханням пояснити ситуацію. І тут почалося найцікавіше…

«Уточнюючий бюлетень»

На дільниці голова виборчої комісії підтвердила, що усю документацію вже здали для окружної виборчої комісії. На запитання спостерігачки ОПОРИ, які документи пишуть, голова виборчої комісії Вікторія Письміна відповіла: «Уточнюючий бюлетень ми пишемо. Нас вернули. Ой, вибачаюсь, протокол»

Голова комісії повідомила, що у протоколі були помилки у словах, зокрема у слові «шістсот» і «через ці помилки [в ОВК] попросили переписати протокол», а «цифри усі сходяться».

Загалом, члени виборчої комісії сказали, що їх не відправили на уточнення, а просто «попросили забрати помарки».

Акт про видачу копії протоколів

Спершу, на запитання представників ОПОРИ, члени виборчої комісії повідомили, що видавали копії протоколів. На прохання подивитися Акт про видачу копії протоколів голова комісії повідомила, що у той час була на ОВК:

«Мене не було, дівчат треба питати, хто видавав. Я ж здаватися їздила. Я залишила ось документи».

Як виявилося, під час підсумкового засідання комісія не складала акту про видачу протоколів про підрахунок голосів.

«Акти і всі документи здаються у середу»

Пояснивши, що засідання має закінчитися заповненням усіх примірників протоколів та копій, які необхідно видати для суб’єктів виборчого процесу на їхню вимогу, голова комісії повідомила: «Акти і всі документи здаються в ОВК в середу. Протоколи, постанови…»

Продовження підсумкового засідання

Також для членів ДВК пояснили, що копії протоколів про підрахунок голосів виборча комісія не може писати, оскільки підсумкове засідання завершилося й усю виборчу документацію окружна виборча комісія вже прийняла. На що член виборчої комісії повідомив: «Засідання знову відкрилося. Мовчки. Оголосили і відкрили».

Що в результаті?

Спостерігачка ОПОРИ 22 липня о 02:05 год поставила підпис в акті про видачу копій протоколів про підрахунок голосів і, відповідно, отримала копію.

23 липня спостерігачка Громадянської мережі ОПОРА подала до окружної виборчої комісії 152 виборчого округу скаргу на неправомірні дії та бездіяльність дільничної виборчої комісії з проханням визнати бездіяльність усіх членів дільничної виборчої комісії (поіменно) виборчої дільниці №561003, яка полягала у відмові надати офіційному спостерігачеві ОПОРИ, вчасно та належним чином оформлені копії протоколів про підрахунок голосів, а також дій, які полягали у порушенні процедури складання таких копій протоколів, як і акту про видачу копій протоколів про підрахунок голосів, укомплектування та передачі виборчої документації до окружної виборчої комісії - такими, що не відповідають вимогам законодавства про вибори депутатів.

Як процедуру видачі копій протоколів про підрахунок голосів регулює законодавство

Відповідно до ч. 10-12 ст. 91 ЗУ «Про вибори народних депутатів України» офіційним спостерігачам, які були присутні при підрахунку голосів виборців на виборчій дільниці, на їх прохання невідкладно видаються копії протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці, у тому числі з поміткою "Уточнений", засвідчені на кожній сторінці головою і секретарем дільничної виборчої комісії та скріплені печаткою виборчої комісії, з розрахунку не більш як по одній копії протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу для кожної партії, кандидати у депутати від якої зареєстровані у загальнодержавному окрузі, протоколу дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці в одномандатному окрузі для кожного кандидата у депутати в одномандатному окрузі та не більш як по одній копії кожного протоколу для кожного офіційного спостерігача.

Про видачу копій протоколів про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі складається акт за формою, встановленою Центральною виборчою комісією. В акті зазначаються перелік осіб, які одержали копії відповідного протоколу, дата та час одержання цих копій і проставляються підписи цих осіб. Акт підписується головою та секретарем дільничної виборчої комісії і скріплюється печаткою дільничної виборчої комісії. Акт запаковується у пакет разом з першим і другим примірниками відповідно протоколів дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі.

Пакети з протоколами дільничної виборчої комісії про підрахунок голосів виборців на виборчій дільниці у загальнодержавному окрузі в межах одномандатного округу та в одномандатному окрузі, виборчими бюлетенями, контрольними талонами і предметами, списками виборців, а також, за наявності, окремими думками членів виборчої комісії, викладеними у письмовій формі, актами, заявами, скаргами та рішеннями, прийнятими виборчою комісією, невідкладно після закінчення засідання виборчої комісії доставляються до окружної виборчої комісії.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.