Від старту цієї короткочасної виборчої кампанії ОПОРА на Хмельниччині неодноразово фіксувала випадки, коли місцеві посадовці підтримували конкретних кандидатів. Причому не просто підтримували, але й активно закликали виборців голосувати за них. Водночас виборче законодавство гарантує кандидатам рівні права і можливості участі у виборчому процесі, зокрема й через неупереджене ставлення до них посадових осіб органів місцевого самоврядування. Тож чи не суперечить публічне демонстрування прихильності представників місцевої влади до певних кандидатів закону? ОПОРА спробувала дізнатися, що думають з цього приводу самі посадовці та кандидати.

Особливо наполегливими в популяризації кандидатів на Хмельниччині наразі є міські голови Хмельницького та Кам’янця-Подільського: вони розміщують у соцмережах ролики, в яких розповідають про переваги своїх протеже, вихваляють їх у місцевих медіа та при кожній нагоді наголошують на їхніх перевагах і здобутках.

Ролик, у якому міський голова Хмельницького Олександр Симчишин спростовує чутки про свою участь у парламентських виборах як претендента на депутатський мандат та повідомляє, що балотуватися у виборчому окрузі №187 буде інший представник ВО «Свобода» – Віталій Діденко, з’явився у соцмережах ще до реєстрації Діденка в ЦВК. У відео політичну силу, до якої належать міський очільник і тоді ще майбутній кандидат, Олександр Симчишин називає «запорукою змін нашого міста, запорукою змін України».

Відтак були інтерв’ю (без маркування про політичну рекламу, до речі) кандидата в місцевому часописі «Проскурів» та у власній агітаційній газеті «#команда_Симчишина», у яких він згадує про підтримку міського голови, а також інтерв’ю Олександра Симчишина зі схвальною оцінкою кандидата в цьому ж агітаційному виданні, зовнішня реклама Віталія Діденка з поміткою #команда_Симчишина. Значною мірою саме навколо причетності Діденка до міського голови, його команди та, відповідно, його досягнень і вибудовується передвиборча кампанія кандидата. Зокрема, в газеті «#команда_Симчишина» для ознайомлення містян про «зміни в місті у цифрах», які відбулись за період роботи Олександра Симчишина, відвели щонайменше пів шпальти, під матеріалом розмістивши біографію і фото кандидата.

Не приховує своїх симпатій і очільник Кам’янця-Подільського Михайло Сімашкевич. На початку липня він розмістив на своїй сторінці у Facebook відеозвернення до мешканців виборчого округу №193, у якому просить підтримати кандидатуру Володимира Мельниченка, який до того ж є чинним народним депутатом і, за словами міського голови, «постійно у діалозі зі своїми виборцями, має гарний досвід роботи і багато напрацювань». ОПОРА також фіксувала випадки, коли Михайло Сімашкевич у своїх дописах акцентував увагу на причетності нардепа до виділення субвенцій на округ.

Тимчасом стаття 3 Закону України «Про вибори народних депутатів України» гарантує кандидатам рівні права і можливості участі у виборчому процесі, зокрема й через неупереджене ставлення до них посадових осіб органів місцевого самоврядування. У такому разі чи не суперечить особлива публічна прихильність представників місцевої влади до певних кандидатів законодавству? ОПОРА спробувала дізнатися, що думають з цього приводу самі міські голови Хмельницького і Кам’янця-Подільського та кандидати, яких вони підтримують.

«До жодного з тисяч кандидатів, які балотуються в усіх одномандатних виборчих округах, упередженого ставлення я особисто, як посадова особа, не маю, бо так вимагає чинне законодавство. Як виборець я визначився і чітко знаю, кому віддам свій голос. Всі успіхи і здобутки міста, його розвиток – це заслуга насамперед усіх хмельничан, в тому числі і команди, яку я очолюю. Команда Симчишина – це не тільки посадові особи, це і депутати, і громадські активісти, і багато-багато мешканців міста різних професій, занять і статусів. В моїй команді, незалежно чи ми у владі, чи поза нею, вже багато років, щонайменше 10, і Віталій Діденко. Тому ми абсолютно щиро розповідаємо про успіхи і здобутки команди Симчишина, а людям визначатися», – так прокоментував ОПОРІ свою позицію Олександр Симчишин.

На думку Віталія Діденка, хмельницький голова своїми діями аж ніяк не порушує чинне законодавство. «Підтримка мене Олександром Симчишиним є його особиста думка як громадянина України та мешканця Хмельничини», – зазначив кандидат.

Треба сказати, що міський голова Кам’янця-Подільського і кандидат, якого він протегує, виявилися не такими охочими до розмов, як їхні колеги з Хмельницького, які одразу відгукнулися на прохання ОПОРИ про коментарі.

Вперше спостерігачка ОПОРИ побувала у приймальні Михайла Сімашкевича 8 липня, однак до кабінету голови її не пустили, запевнивши, що посадовець зайнятий. Проте питання, яке адресувалося міському голові, записали разом із контактами представниці організації та пообіцяли зателефонувати, якщо очільник міста знайде час поговорити. Наступного разу спостерігачка прийшла до приймальні 15 липня, та ситуація повторилась. На жаль, часу на коментар у міського голови не виявилося до моменту публікації матеріалу. Не вдалося дізнатися думку Михайла Сімашкевича і за допомогою запиту на інформацію.

Цікаво, що на столі у секретарки Михайла Сімашкевича стоїть табличка з написом «Прохання мобільні телефони залишати в секретаря», що може свідчити про неабияку обережність у спілкуванні очільника Кам’янця-Подільського. Щоправда, ОПОРУ запевнили, що виконувати прохання необов’язково. 

Під час візиту до приймальні народного депутата і кандидата Володимира Мельниченка вдалося поспілкуватися з юристкою Наталією Савчук, яка спершу відмовлялася будь-що коментувати, але зрештою зазначила, що порушення у діях міського голови не вбачає. «Якщо хтось вважає, що це є порушенням, він має звернутися до суду і отримати рішення суду... Законодавча база дуже велика, і тут нема ніяких порушень, але це має бути встановлено судом», – сказала представниця Мельниченка.

За словами радниці Громадянської мережі ОПОРА з юридичних питань, частина 1 статті 74 Закону України «Про вибори народних депутатів України» чітко забороняє участь у передвиборній агітації посадовим та службовим особам органів місцевого самоврядування у робочий час. Тому задля участі в агітації такі особи беруть відпустки, агітують у позаробочий час, викладають ролики в мережу Інтернет (яка не так зарегульована законом, як традиційні друковані та телевізійні ЗМІ) та знаходять інші способи продемонструвати свою підтримку в обхід закону. В кожній конкретній ситуації висновок щодо відповідності таких дій вимогам  закону може прийняти суд. Громадянська мережа ОПОРА, у свою чергу, закликає всіх службових та посадових осіб державної влади та органів місцевого самоврядування утриматися від заяв про свою підтримку будь-яких кандидатів, насамперед з використанням при цьому назв своїх посад або ж ресурсів за місцем роботи, а також рівно та неупереджено ставитися до всіх кандидатів.

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)