Політрада політичної партії «Опозиційна платформа – За життя» заявляє, що 2 «мажоритарника», представлені в червні співголовою партії Юрієм Бойком в якості «кандидатів по мажоритарним округам Луганської області» від зазначеної політичної структури, насправді не є висуванцями партії та «вводять в оману громадськість та виборців». Зокрема, мова йде про кандидатів у народні депутати України у 113 та 114 одномандатних виборчих округах Луганської області Володимира Струка та Валерія Мошенського.

12 червня в області з робочим візитом перебував співголова «Опозиційної платформи – за життя» Юрій Бойко, який під час заходів представив кандидатів – мажоритарників від партії у виборчих округах регіону. Серед озвучених кандидатур були вищезазначені Володимир  Струк (113 округ) та Валерій Мошенський (114 округ). Вони присутні на спільному фото кандидатів з Юрієм Бойком, а також у заяві на сайті партії .

При цьому, 12 червня, на момент їх представлення Юрієм Бойком, з’їзд «Опозиційної платформи – За життя», присвячений висуванню кандидатів, вже відбувся 6 червня, тоді як 10 червня було датою «дедлайну» проведення з’їздів партій та формування партійних списків. Втім, вже 20 червня Володимир Струк був зареєстрований кандидатом у 113 одномандатному виборчому окрузі як самовисуванець. Днем раніше, 19 червня, шляхом самовисування зареєструвався у 114 окрузі Валерій Мошенський.

Через два тижні, на початку липня, прес-служба політичної партії «Опозиційна платформа – за життя» оприлюднила заяву, що  Володимир Струк та Валерій Мошенський не є висуванцями від партії. Більш того, у заяві йдеться, що зазначені особи, «використовуючи партійну символіку і вказуючи на приналежність до партії «Опозиційна платформа – за життя», вводять в оману громадськість і виборців». Поряд із цим, у повідомленні політради окремо зазначається, що висуванцем від партії в 113 окрузі є Олександр Лукашев (зареєстрований як кандидат від партії 24 червня), який ще донедавна позиціонувався на білбордах Луганщини як представник «Команди Сергія Шахова».

Нагадаємо, Сергій Шахов – чинний народний депутатом України та очільник Луганської обласної організації політичної партії «Наш край». На цих виборах він балотується шляхом самовисування в 114 окрузі, був зареєстрований 14 червня. Натомість, згідно з даними офіційного сайту ЦВК України, від «Опозиційної платформи – за життя» в цьому окрузі не балотується жоден кандидат.

ОПОРІ вдалося отримати в телефонному режимі коментарі з цього приводу від кандидата в нардепи Володимира Струка. Він зазначив: «…Є люди - шахраї. Юрій Анатолійович Бойко і весь Луганський обласний штаб одноголосно мене висунули в народні депутати. А це все… скажу я вам, шахраї та негідники – друкують «під них» газети і багато чого іншого… декілька Струків висунули для того, щоб відтягнути голоси…така ось нечесна боротьба … я давно  такого не бачив, але так – значить так…».

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.