Трохи більше жінок, ніж чоловіків, партії, які виринають з небуття лише на час організації виборів і члени комісій, що в різні роки представляли ідеологічно протилежні політичні сили. ОПОРА проаналізувала, хто увійшов до столичних окружних виборчих комісій.

І хоча зазвичай  у складі спочатку окружних, а потім дільничних виборчих комісій відбуваються активні заміни (спостерігачі за цим процесом уважно стежать), вже зараз можна побачити загальну картину, хто ж рахуватиме голоси киян на цих парламентських виборах.

До речі, про заміни. У попередні роки ОПОРА фіксувала випадки, коли політичні сили робили подання щодо певних  членів виборчих комісій, а люди навіть не знали про це. Був інцидент, коли з’ясувалося, що член комісій помер задовго до виборів.

Громадянська мережа ОПОРА неодноразово наголошувала раніше, що масштабні заміни у складі виборчих комісій залишаються одним з найвагоміших дестабілізуючих факторів у підготовці виборів.

Попри прогнозовані тасування у списках людей, що підраховуватимуть результати виборів, зараз можна говорити про гендерний баланс, представлені політичні партії, попередній досвід заявлених станом на зараз керівників окружних комісій. 

Гендерний баланс

У Києві діятимуть 13 окружних виборчих комісій по 18 членів у кожній. Загальне співвідношення жінок і чоловіків приблизно однакове - поки це 123 жінки та 111 чоловіків. Хоча на окремих дільницях є випадки, коли та чи інша стать переважає. Наприклад, у 213 ОВК 15 жінок і 3 чоловіків. У 214 окружній комісії зворотна ситуація - 13 чоловіків і лише 5 жінок. По інших комісіях гендерне співвідношення більш рівномірне.

Щодо керівних посад, то у Києві головами окружних комісій призначено 6 жінок і 7 чоловіків. Тобто, чоловіків загалом менше, але на посту голів комісій їх більше. Те саме і з посадою заступників - 6 жінок і 7 чоловіків. Функції секретарів виконуватимуть 10 жінок і лише три чоловіка. Можливо, тому, що робота секретаря у масовій свідомості українців вважається «жіночою» (таке дослідження свого часу проводила соціологічна група «Рейтинг»).

«Незалежно від статі, члени комісій різних рівнів все ж часто демонструють недостатній рівень компетентності і часто не усвідомлюють, яку суспільно значущу роль вони виконують, - каже  координатор спостереження за виборами в Києві - Масове розуміння вагомості і громадянського обов’язку людини на цьому посту - це тема, над якою маємо ще усі працювати: і громадськість, і політики».

Політичні партії

Своє представництво у складі столичних окружних комісій  отримали чверть сотні партій. Частина з них або давно покинули політичну арену України, або ніколи й не відігравали на ній жодної серйозної ролі.

Ось детальний перелік, побудований за спаданням кількості місць у київських ОВК. Також окремо вказують керівні посади (голови, заступника чи секретаря):

  1. «Блок Петра Порошенка «Солідарність» -  21 місце, з них чотири керівні посади;
  2. Радикальна партія  - 20 посад і три з них керівні,
  3. Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина» - 19 членів ОВК, троє з них на керівних постах;
  4. «Народний фронт» - 19 місць, три керівні посади;
  5. «Опозиційний блок» - 19 місць, з них - три керівні;
  6. «Самопоміч» - усього 14 місць, з них три керівні;
  7. Ліберальна партія - 10 місць, одне з них  керівне;
  8. «Правий сектор» -  9 місць, жодного керівного;
  9. «Єдина родина» - 9 місць і жодного керівного;
  10. «Інтернет-партія України» - 8 місць, одне з них керівне;
  11. «Відродження» -  8 місць і одне з них керівне;
  12. «Єдина країна» -  7 місць і одне з них керівне;
  13. «Сила і честь»  - 7 місць, одне з цих семи керівне;
  14. «Зелена планета» - 7 місць, одне з них керівне;
  15. «Громадянська позиція» - 7 місць, одне з них  керівне;
  16. «Нова політика» - 7 місць, жодного керівного;
  17. Всеукраїнське аграрне об’єднання «Заступ» - 7 місць, 1 керівне;
  18. «Україна майбутнього» - 6 членів комісій, з них в одного керівна посада;
  19. «5.10» -  6 місць, одне з них керівне;
  20. «Сильна Україна» - 6 посад, 1 з них керівна;
  21. Всеукраїнське об’єднання «Свобода» - 5 місць, одне з них керівне;
  22. «Солідарність жінок України» - 4 місця, жодного керівного;
  23. «Сила людей» має три посади в київських ОВК і всі три керівні;
  24. Конгрес українських націоналістів - 3 посади, з них одна керівна;
  25. Партія зелених- 3 місця, жодного керівного.

Проведення позачергових виборів регулюється статтею 107 закону України «Про вибори народних депутатів». Відповідно до неї, подання на членство в окружних комісіях може робити:

1) політична партія, депутатська фракція якої зареєстрована в Апараті Верховної Ради України поточного скликання;

2) партії - суб’єкти виборчого процесу, кандидати у депутати від яких було зареєстровано у загальнодержавному окрузі на останніх виборах депутатів.

У випадку з «Блоком Петра Порошенка «Солідарність» відповідно до інформації, яка розміщена на сайті Центральної виборчої комісії, частина кандидатур подавалася за квотою  депутатської фракції, а частина - від партії як учасника виборчого процесу. Хоча депутатська фракція зараз називається просто «Блок Петра Порошенка», а партія у травні цього року  перейменувалася, ліквідувавши з назви ім’я і прізвище попереднього президента - зараз це «Європейська солідарність».

За схожим сценарієм, коли одна й та ж політична сила отримала місця в комісіях, але окремо за квотами і партії, і депутатської фракції,  пішли також «Батьківщина», «Самопоміч», «Опозиційний блок», «Народний фронт», Радикальна партія Олега Ляшка.

Завдяки цьому партії, що мають фракції у Верховній Раді, більш кількісно представлені в окружних комісіях.

Ліберальна партія зареєстрована у 1991 році в Донецьку. У різний час  її очолювали Олег Соскін і Володимир Щербань. Останній був соратником Леоніда Кучми і фігурував у розслідуваннях через підозру у розкраданні бюджетних коштів і ухилянні від сплати податків у 2005 році.   На Вікіпедії йдеться про те, що партія має 32 тисячі членів і мережу осередків. Вона мало присутня в інформаційному просторі України. Брала участь і в попередніх парламентських виборах. 

«Правий сектор» був дуже популярним після Революції гідності, але впродовж останніх років пройшов через розбіжності у рядах своїх очільників і поступово втратив значну частину підтримки серед виборців.

«Єдина родина», «Україна майбутнього» і «Заступ» брали участь у позачергових парламентських виборах 2014 року. У виданні «Главком» пишуть, що ці політичні сили можуть бути пов’язані із партією «Слуги народу», бо їхні представники на президентських виборах представляли Володимира Зеленського.  Сумарно у столичних ОВК вони отримали 22 місця - більше, ніж «Блок Петра Порошенка», наприклад.

«Інтернет-партія України» - проект Дмитра Голубова.У досье депутата на LB.ua його називають одним з найгучніших кіберзлочинців сучасності. За інформацією ЗМІ, Голубов створив ресурс Carderplanet, який зібрав навколо себе близько 7000 злочинців, що підробляли картки міжнародних платіжних систем. Розслідували діяльність цієї структури правоохоронці кількох країн, в тому числі США та Великої Британії. Це відбувалося у 2005 році. Але українські суди Голубова виправдали.  У 2014 році він став нардепом за списками «Блоку Петра Порошенка».

«Відродження» - одне з новоутворень, що з’явились після розколу Партії регіонів. У Верховній Раді мають свою депутатську групу, але нечисельну.

«Єдина країна» - партія, заснована на початку 2000-х. Голова партії - волонтер Максим Музика. Партія брала участь у парламентських виборах 2014 року, але в парламент не потрапила.

«Сила і честь» - партія колишнього кандидата в президенти Ігоря Смешка, що з 1972 року і по сьогодні займається військовою справою на різних постах і посадах.

«Зелена планета» зареєстрована у Києві у 2005 році. Брала участь у виборах в 2006, 2012 і 2014 роках, але жодного разу не набрала потрібної кількості голосів. Була у списку 9 політсил, у звітах яких Нацагенство з питань запобігання корупції знайшло порушення щодо внесків на підтримку партії.

«Громадянська позиція» - партія колишнього кандидата в президенти Анатолія Гриценка.

«Нова політика» - заснована на початку 2000-х. У 2014 році була в складі «Опозиційного блоку».

«5.10» - партія дніпропетровського бізнесмена Геннадія Балашова. У репортажі «Ліхіє дев’яності: кузня кадрів Дніпропетровськ» Максим Беспалий згадує його як одного з перших місцевих бізнесменів та авантюристів, що відкрив торгову компанію «Москва» з ланцюжками кіосків та критих галерей у підземних переходах. Згодом Балашов створив відкрите акціонерне товариство, зібрав гроші інвесторів, а от виплатити обіцяні дивіденди не зміг, тому став фігурантом кримінальних справ і отримав багато позовів від людей, що втратили гроші. Після цієї історії перебрався до Києва. 

«Сильна Україна»  - партія ще одного колишнього дніпропетровського бізнесмена, а згодом політика Сергія Тігіпка. Політична сила тісно співпрацювала із Партією регіонів. У 2012-2014 роках не існувала. Потім знову поновила свою діяльність.

ВО «Свобода» - існує з другої половини 90-х. Лідер - Олег Тягнибок. Партія впродовж свого існуванн з різною інтенсивністю, але постійно  брала участь у політичному житті країни. Позиціонує себе як консервативно-націоналістичну силу. 

«Солідарність жінок України» - партія існує з 1999 року. Зараз її очолює Галина Суменкова, у минулому - працівниця податкової служби (до 2006), Міністерства фінансів  (до 2014-го) та Апарату Верховної ради (з 2014 року).

«Сила людей» - партія зареєстрована у 2014 році. Бере активну участь у політичному житті країни. Головуючий політичної  ради - Олександр Солонтай. Останній є вихідцем з громадського сектору. Про фінансування партії можна прочитати у статті «Української правди».  

Конгрес українських націоналістів - партія заснована на початку 90-х. Позиціонують себе як українські націоналісти. Належать до правого крила українського політикуму. На президентських виборах разом зі «Свободою», «С14», «Правим сектором» та ОУН підтримали кандидатуру Руслана Кошулинського.

Минуле керівників окружних комісій

Окрім спостереження за сучасним перебігом виборчого процесу, ОПОРА також розробила базу даних членів виборчих комісій tvk.oporaua.org/. Якщо людина раніше працювала у цій сфері, то можна отримати інформацію, з якими партіями чи кандидатами вона була пов’язана і який досвід має. Спостерігачі ОПОРИ перевірили тих, хто займає керівні посади у київських окружних комісіях (ОВК)

212 ОВК

Демиденко Валентина Яківна зараз є головою окружної комісії за квотою «Свободи». У 2014 році від цієї ж партії працювала членом комісії на виборах народних депутатів.

Секретар Безпалий Андрій Миколайович  представляє партію «Єдина родина». Мова йде про Київ. Раніше неодноразово був членом виборчих комісій на Сумщині. На президентських виборах у 2014-му  представляв Михайла Добкіна, у 2010-му Віктора Януковича. У 2007 і 2015 роках на парламентських і місцевих виборах був членом комісій за квотою Партії регіонів. У 2006 році - за квотою Української народної партії.

214 ОВК

Заступник голови комісії  Мартиненко Олег Олександрович у 2015 році на місцевих виборах у Києві був членом комісії за квотою «Батьківщини». Зараз теж представляє цю політичну силу.

215 ОВК

Заступник Нечипоренко Генадій Лесьович зараз поданий від Конгресу українських націоналістів. У 2014 році на президентських виборах представляв кандидата в президенти від ВО «Свобода» Олега Тягнибока. На парламентських того ж року був поданий як член комісії від «Свободи», але за кілька днів вибув.

217 ОВК

Голова комісії Дзизиль Марія Василівна зараз подана від «Опозиційного блоку», а у 2015 на місцевих і 2014 на виборах нардепів була членом комісій від Партії зелених України.

218 ОВК

Заступник голови комісії Гайдамакін Олександр Володимирович зараз представляє Радикальну партію і раніше,  на місцевих виборах, теж був членом комісії від цієї політичної сили.

Секретарка Колієнко Валентина Григорівна з 2006 року і по сьогодні на виборах різних рівнів займає у комісіях керівні посади за квотою «Батьківщини». 

219 ОВК

Секретарка Мінченко Оксана Олександрівна зараз представляє Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина». У 2012 році була членом комісії від блоку «Наша Україна — Народна самооборона».

220 ОВК

Заступниця Ковальчук Наталія Євгеніївна зараз представляє «Блок Петра Порошенка «Солідарність». У 2014-2015 роках на виборах різних рівнів була членом комісій від БПП, кандидата в президенти Василя Куйбіди, Ліберальної партії та «України майбутнього».

221 ОВК

Заступник голови Гамзян Карен Григорович (зараз квота «Опозиційного блоку») у 2012, 2014 і 2015 роках був членом комісій від Демократичної партії, УДАРу і Християнсько-демократичної партії.

222 ОВК

Секретарка Барщевська Наталія Миколаївна (зараз представляє «Опозиційний блок») на виборах у 2012, 2014 і 2015 роках представляла в комісіях партії «Молодь до влади», УДАР і БПП

223 ОВК

Заступник Шевченко Олександр Леонідович (зараз поданий від «Самопомочі») запам’ятався як конфліктний член окружної комісії на повторних виборах в одномандатних виборчих округах № 94, 132, 194, 197, 223. Тоді він працював за квотою «Свободи».

Тож із 39 керівників окружних комісій лише 12 мають попередній досвід на виборах.

 

Довідково: Спостереження ОПОРИ спрямоване на незаангажовану оцінку процесу підготовки та проведення виборів, сприяння чесним та вільним виборам, попередження порушень. Громадянська мережа ОПОРА проводить масштабну кампанію спостереження за позачерговими виборами до Верховної Ради. З моменту офіційного старту виборчої кампанії до спостереження залучено 253 спостерігачі по всій країні. А в день голосування 21 липня 2019 року до них долучаться ще понад 1 500 спостерігачів. Вони також здійснюватимуть паралельний підрахунок голосів (PVT – parallel vote tabulation) з метою отримання результатів виборів, що будуть набагато швидші за офіційні та точніші за екзит-поли. Крім того, ми моніторимо використання бюджетних ресурсів у цілях непрямої агітації, навчаємо правоохоронні органи щодо особливостей виборчого процесу, запустили мережу громадських омбудсменів із захисту виборчих прав громадян, оцінили виконання Україною рекомендацій міжнародних місій щодо виборчої реформи та займаємося просвітою виборців.

 Веб-сайт | Фейсбук | Твіттер

(#вибори; #opora; #опора)